A tavaly nyár kezdetének egyik legkellemesebb meglepetése volt, hogy eltölthettünk a Szent György-hegyen egy egész éjszakát. Szerencsére jön a folytatás: idén június 1-én bejárhatjuk a pincéket, titkos, alkalmi vendéglátó-kerteket, hallgathatunk jazz-koncerteket, táncolhatunk DJ-szettekre, nézhetünk távolba egy bazalt-falon vagy pléden ülve, de a szőlősorok mentén és a csillagos ég alatt is barangolhatunk. A szervezők elárulták, mit mentenek át a tavalyi évről és milyen újdonságokkal készülnek idén.

Aki járt már a Szent György-hegyen, egy dolog biztosan felmerült benne: ide vissza kell jönni. A természeti szépségekkel való barátkozás, mint a bazaltorgonák vagy a hegycsúcs felfedezése pedig még csak az első lépés, mert a hegyet akkor ismerjük meg igazán, ha benyithatunk azoknak az életébe, akik folyamatosan mozgatják. Ők ugyanis egyre többen vannak, és róluk szól a tavaly először megrendezett Szent György-hegy hajnalig.

Idén június első hétvégéjének szombati napja ismét a Szent György-hegyről szól majd, a rendezvény 2019-ben „A tűz éve” keresztséget kapta, nem lesz hiány tábortüzekben, és persze tüzes borokban, sőt, tűzzsonglőrök is felbukkannak majd. A hivatalos program délután 4-től indul, de már előtte is találunk kiegészítő programokat: lehet bruncholni a kisapáti hegyoldalban, aztán megnézni a sárkány tematikájú tárlatot, mielőtt nekivágunk a hegynek.

„Van itt valami varázslat, ami nem enged továbbmenni. Mesék borokról, messziről jött, itt otthont találó vándorokról, a szőlőről, ami a mindennapokat meghatározza. Mindez a leggyönyörűbb, tanúhegyek ölelte díszletben, amilyet festeni sem lehetne” - mondja Budavári Dóra főszervező arról, hogy miért érdemes elindulni egy egész éjszakás felfedezőútra.

Idén már 24 helyen lehet kalandozni

A szervezők már elárultak néhányat az idei programok közül: Török Csabánál, a 2HA borbirtok híres, medencés kertjében a hegy legkülönlegesebb vörösboraival, mediterrán hangulattal, pezsgő-premierrel, a Wine & Vinyl DJ-szettjeivel és a Czinege-Stoller páros Füst és Buborék gasztro-kavalkádjával találkozhatunk. Ha kicsit feljebb mászunk, az egyik kedvenc helyszínünkön, a PAP Wines teraszán Karina Vissanova és Papa Áron kóstoltatnak vega ételeket, miközben a DJ pultnál koppenhágai klubok zenéit keverik.

Nyitva lesz a Boksay Pincészet, a Lengyel Kápolna alatti háromszögben vulkanikus borokkal és egy igazi „crossover” esttel jelentkezik. A Bencze Birtokon a MURCI, az ország első natúr borbárja kénmentes borokat kínál itthonról és a nagyvilágból. Lesz pisztráng egészben sütve, Borglace-os sonkás császárszendvics, a lemezjátszóknál Vittoria Waxxmann+Jaffaz zenél.

Földi Bálint, a csobánci Sabar Pincészet borászaként dolgozik, de van saját szőlője a Szent György-hegyen, és erre az estére ő is kinyitja a 200 éves présházának kapuit. Hogy miért? Pont azért, mert enélkül nem tudná bemutatni, miért szeret itt dolgozni: „Az ilyen különleges helyekről származó borokon keresztül érthető meg igazán, hogy miért foglalkoznak a Szent György-hegyen szőlőműveléssel az itt élő emberek már évezredek óta”.

Amivel eddig még nem találkozhattunk az éjszakán

Új helyszínként mutatkozik be a Hoffmann Pince, félúton a hegytetőre, és a Ghymesből megismert Szarka Gyula is 2019-ben csatlakozik a rendezvényhez, természetesen sok-sok zenével. Gyula szerint életük egyik legmerészebb és legjobb döntése volt, hogy jó néhány évvel ezelőtt vásároltak egy présházat a Szent György-hegyen: "A hely a szépség, az alkotás és a
nyugalom szigete lett számunkra."

Kövecses Ferencet és családját Szolnokról hozta Szent György-hegyre az élet, ők a 4K Vendégházban hegyi borokkal teli vinotékával is fogadnak. Idén megnyit a Killer Pince romantikus kiskertje is, házi készítésű szörpökkel, finom falatokkal, éjjel friss palacsintával.

Fontos információk: 

  • Logózott kóstolópohár megvásárlásával lehet belépni a helyszínekre, amely 2000 Ft-ba kerül majd. A kisapáti, hegymagasi és raposkai lakcímkártyával rendelkezőknek 600 Ft-ba kerül a belépés.          
  • A pohárpontokon plédet, lámpát és „hajnaligos” táskát is lehet majd vásárolni.
  • Két fő pohárpont lesz, a hegy alján a Hóbor Pincénél, valamint a Tarányi Présház előtt, itt érdemes megvenni a poharakat, de tartalékpohár lesz a pincéknél is. Csak a rendezvény poharából lehet ezen az estén bort fogyasztani a résztvevő helyeken.           
  • Ezen az éjszakán Badacsonytomajból óránként buszjáratok indulnak majd a Szent György-hegyre és vissza (Badacsonytördemicet is érintve).

A résztvevők listája: