Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Gasztró Nagyon Balaton

Mi már tudjuk, mit iszol idén nyáron! - bemutatták a friss évjáratú BalatonBorokat

Már hagyomány, hogy tavasz végén mutatkoznak be a friss BalatonBorok. A keddi kóstolón mi is ott voltunk – elmondjuk, hogy mit kell tudni a 2018-as évjáratról.

Ha itt a tavasz, debütál a BalatonBor legújabb évjárata: május 21-én, a Société Budapestben volt először lehetőség megkóstolni a 2018-as szüret eredményeként palackba került olaszrizlingeket, de újdonságként idén már a balatoni borpiramis második fokán szereplő Hegyborokkal is bemutatkoztak a borászok. Az eseményen vendégként a villányi közösségi bormárka, a REDy pincészetei is részt vettek, de már a pannonhalmi pincészetek összefogásából létrejött PH-Érték Egyesület is bemutatkozott. 

Mi az a BalatonBor?

A Balatoni Kör és a Rizling Generáció által megálmodott közösségi márka bora. A könnyed, jól iható, gyümölcshangsúlyos borok a balatoni régió meghatározó fajtájából, vagyis olaszrizlingből készülnek. Csak a bíráló bizottság által elfogadott, hibátlan tételek kerülhetnek az egységes megjelenésű palackokba, ezzel garantálva, hogy senkit ne érjen csalódás.

A negyedik évjáratra már jól látszik, hogy a BalatonBor elindított valami fontosat. Ahogy Dobosi Győző (Dobosi Pincészet) a sajtótájékoztatón kiemelte, a fiatal borászgeneráció sajátjának érzi a márkát, és a közös kóstolók hatására kialakult egy erős szakmai közösség, akik már a BalatonBoron túl is kikérik egymás véleményét.

Hol találom meg a borokat?

A keddi bemutatón megkóstolhattuk az idén kiválasztott 19 pince BalatonBorát, a mostani évjáratból összesen nagyjából 60 ezer palack készült. A BalatonBort pincészetekben és vendéglátóhelyeken találhatjuk meg idén nyáron. Az áruk nem egységes, de az minden pince számára kiemelt szempont, hogy a borok széles körben hozzáférhetőek legyenek.

A BalatonBor stílusának kialakításában Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus volt a borászok segítségére, az általa bevezetett origó-kóstolón dől el minden évben, hogy ki palackozhat BalatonBort. Az ilyen kóstolón nem a legjobb bort keresik, hanem azt a központi stílust, amelyet egy BalatonBornak képviselnie kell. A vakkóstolás során pedig a borokat annak megfelelően értékelik, hogy mennyire felelnek meg ennek a közösen elfogadott iránynak.

Remek munkát végeztek, a negyedik évjáratra már annyira érzik a kívánt stílust, hogy nincs könnyű dolga annak, aki komoly különbségeket szeretne felfedezni a borokban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egyikben talán hangsúlyosabb a gyümölcs, míg a másiknál az olaszrizlingre jellemző mandulás utóíz, de visszakóstolva már lehet, hogy pont fordítva érezzük. Ami mindegyikben ott van, az az a fajta friss, gyümölcsös könnyedség, ami jól esik tisztán és fröccsben is.

Idén az alábbi pincék készítettek BalatonBort:

Kik palackozhatják idén a HegyBort?

A balatoni borpiramis következő szintjén áll a HegyBor, ami szintén olaszrizlingből készül, de már tartalmasabb, és elvárás, hogy termőhelyi sajátosságokat is közvetítsen. Tehát ezek a borok jobban eltérnek egymástól, attól függően, hogy Badacsonyban, Balatonfüred környékén vagy éppen Dél-Balatonon készültek.

A teljes lista:

A régiós bormárka ragadós

Hasonló tartalmak

Gasztró

Balatonfüredre költözik a csopaki Szomszéd Kertje

Balatonfüredre, a Füredi Malomház épületébe költözik a csopaki Szomszéd Kertje. A helyszín változik, de a gasztrokínálat és a sajátos hangulat marad.

Gasztró

Itt voltak a legjobb olaszrizlingek! – Csopaki sétálókóstolón jártunk

Egy finom bort lötyögtetve élvezzük a kora tavaszi napsütést és a Balaton látványát egy dűlő mellől – nekünk ezt jelentette az Olaszrizling szerintünk, és alig várjuk, hogy újra részt vegyünk rajta!

Gasztró

Balatoni helyek, ahova eddig nem látott programokkal várnak márciusban

Nyolc olyan, Taste Balatonhoz csatlakozó helyet ajánlunk, amelynek programjaiból mi magunk is kaptunk egy kis ízelítőt.

Neked ajánlott

A