A Keszthely és Sümeg között, gyönyörű dombok között megbújó Várvölgy határában levő farmon 80 Angus marha él stresszmentesen, egy több mint 50 hektáros területen. Húsukból steakek, grillkolbászok és prémium hamburgerpogácsák készülnek, főleg magánvásárlók számára. Megnéztük az istállót, a feldolgozót és a kóstolóteret is, és egy kedves tenyészbikával is találkoztunk.

Terepjáróval jön elénk a farm egyik alkalmazottja, miután a gazdasági bejáratot találjuk meg a vevőknek fenntartott kapu helyett. Egy cowboy lazaságával mutatja meg a parkolóhelyünket, mi pedig csak bámuljuk a tájat. A farm - ami a nevét az 54 hektárnyi területéről kapta - nemcsak a tehenek számára ideális hely. A nyugalom szigete. Balra a Rezi vár romja, szemben a Sztupa hófehér tornya, jobbra pedig a Tátika, akármerre nézünk, erdőket, réteket és dombokat látunk.

Nem csoda, hogy Ekmann László, a farm tulajdonosa beleszeretett a tájba, amikor területet keresett egy közepes méretű gazdasághoz Keszthely környékén. Agrármérnök az eredeti szakmája, 4 évvel ezelőtt pedig úgy döntött, hogy két évtizednyi üzleti tevékenység után visszatér az állattenyésztéshez, és csak mellékállásban folytatja az élelmiszer-kereskedelmet. A sütés egyébként is a hobbija, jó marhahúshoz jutni pedig nem könnyű, meséli. A kezdet nem volt egyszerű. Itt 200 évvel ezelőtt is legelő volt, fáradt volt a föld, és az infrastruktúrát a nulláról kellett kialakítani.

Az Angus korán érő fajta, már másfél-kétéves korában jó minőségű húst tud produkálni, ezenkívül ismerik és keresik a fogyasztók - mondja a fajtaválasztásról László. 20 marhával indult a farm, "az elején futottak mindenfelé", idézi fel a első éveket, miközben megmutatja az istállót. „Nemcsak a marháknak, magamnak is építettem” - árulja el László a dizájnos épületről, ahol csak néhány fiatal bika tartózkodik. Folyamatosan esznek, és látszólag semmi sem tudja kizökkenteni őket.

A legelő felé indulunk, hogy legalább a 80 fős állomány egy részét lássuk. A marhák egész nyáron kint legelnek, a borjak is a legelőn jönnek a világra, csak inni jönnek az istállóhoz. A vörös és fekete tehenek szégyenlősen elfutnak mellettünk, mi pedig átlépünk néhány villanypásztort – a hatalmas területet ezekkel „szakaszolják”, és persze így tartják távol a tehenektől Csabikát, a tenyészbikát, amikor nincs szükség a szolgálataira.

Csabika Németországból érkezett, ausztrál felmenőkkel rendelkezik, és nagyon jó választásnak bizonyult. Nem szeret szerepelni, nem agresszív, le is rombolja a tenyészbikákkal kapcsolatos sztereotípiáinkat kissé közönyös viselkedésével. Azért nem bánjuk, hogy elválaszt minket a villanypásztor. Egy kicsit szemezünk vele, aztán megfordul és otthagyja a közönségét. László bemegy hozzá, megveregeti a nyakát, majd épségben visszatér hozzánk.

Nem a mennyiség a fontos

Az állatoknak stresszmentes életet biztosít a farm, ez nagyon fontos, és nemcsak a hús minősége miatt. Jól kell bánni velük, a levágás előtti pillanatig, de annak is a lehető legkíméletesebben kell történnie - vallja László.

Az Angus marhák közepes testtömegűek, 650-700 kilósán vágják őket. Ez kb. 300 kg csontos húst jelent állatonként, de nem a mennyiség, hanem a húsok minősége a fő szempont.

László megmutatja a feldolgozóüzemet, ami a steak-kóstolóknak is otthont adó központi épületben van. Nejlont kapunk a cipőnkre, és a hófehér, klimatizált folyosón találjuk magunkat, az egyik ajtón a „Csontozó” feliratot olvassuk. Egy hentes vezetésével folyik itt a munka, ő végzi a csontozást és az előkészítést, a szakmai tudást nem igénylő feladatokban László és a felesége is részt vesz. A feldolgozott, vákuumozott húsok 10 napig pihennek a 2 fokos hűtőben. Többféle steak, grillhúsok, kolbászok, hamburgerhús pogácsák készülnek, ez utóbbiból egy prémium kategória is, melyhez marhanyakat és vesefaggyút használnak fel.

Nemsokára megnyílik a farm saját húsboltja, ahol nemcsak előre csomagolt, vákuumozott húsokat kínálnak, hanem helyben is biztosítanak választékot a betérő vevőknek, és a különféle fűszereket illetve, a sütéshez szükséges eszközöket is meg lehet venni.

László nem tart attól, hogy túl sok Angus marhahús kerül a régió piacára: "A minőség számít, és az első osztályú húsra mindig van kereslet. Mi a magánvevőket céloztuk meg, ez pedig egy széles kör. Az itt nyaralók is vesznek húst, és Budapestre is sokat szállítunk" - mondja. Ezenkívül a környékbeli éttermek is veszik az Angus-steaket, és az alsópáhoki Kolping hotel étlapján is állandó szereplők a farm termékei.

Az állományt folyamatosan növelik – az a cél, hogy hetente egy állatot vágjanak le. Nem kizárt, hogy Csabika majd segítséget kap majd egy másik tenyészbika személyében, de ez még a jövő zenéje.