A hétvégén elkezdődött a MOL Nagyon Balaton fesztiválsorozat, amelynek olyan nagy fesztiválok a részei, mint a Balaton Sound, a Művészetek Völgye vagy a Strand Fesztivál. Idén már 40 rendezvénnyel készülnek, a spektrum pedig nagyon széles: a színháztól a koncerten és dj-ken át az életmódfesztiválig terjed.

A balatoni nyarak most már elengedhetetlen kellékévé vált a MOL Nagyon Balaton, az az ernyő, ami alá a legnagyobb fesztiválok, rendezvények és helyszínek csatlakoznak, hogy együtt mutassák meg a régió eseménydús arcát, a We Love Balaton pedig továbbra is médiapartnerként áll a kezdeményezés mellé. Szerencsére 2019-ben - már hetedszerre - sem maradunk a Nagyon Balaton programjai nélkül: az összesen 40 rendezvényre idén már 1,2 millió látogatót várnak.

Lobenwein Norbert, a MOL Nagyon Balaton alapítója így nyitotta meg a nyarat: „A MOL Nagyon Balaton hét év alatt a színvonalas balatoni események védjegyeként vált ismertté - legyen szó fesztiválról, kulturális eseményről vagy éppen gasztronómiáról. Az idén már negyvennél is több balatoni esemény között olyan rangos programok is szerepelnek, mint a Paloznaki Jazzpiknik, a Balaton Sound, a STRAND Fesztivál, a Művészetek Völgye, vagy éppen a Veszprémi Utcazene Fesztivál, de nagy várakozás előzi meg a kétnapossá bővülő, szeptemberre költöző Balaton Pikniket a balatonboglári Gömbkilátónál.“

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint nagyot fejlődött a Balaton térsége, ahol „megújuló, családbarát strandok, élményparkok, folyamatosan bővülő gasztronómiai kínálat, fejlődő szálláshelyek, izgalmas és színes programok, kulturális és zenei fesztiválok biztosítják a kikapcsolódást“, amihez a MOL Nagyon Balaton is hozzájárul. Szollár Domokos, a MOL-csoport kommunikációs igazgatója elmondta, szerinte a rendezvénysorozat „arra biztatja az embereket, hogy mozduljanak ki és járják be a Balaton környékét“, amihez a kutyás kikapcsolódást ajánlotta, mivel egyre több a kutyabarát szolgáltatás a tónál. Fülöp Zoltán, a VOLT Produkció Kft. vezetője arról beszélt, hogy már harmadszor adják ki az ingyenes Balaton Magazint, valamint idén először a Best of Summer sorozatot, ami tucatnyi esemény műsorfüzete lesz.

Futottak már

A MOL Nagyon Balaton programjairól a We Love Balaton is beszámol majd, és nem csak a nyár során. Ennek oka, hogy májustól novemberig tart majd az események sora. Már túl vagyunk (május 11-én történt) az NN Ultrabalaton futóversenyen, amin 13 ezren vettek részt, a hétvégén pedig a Vitorlabontóval indították el a vitorlásszezont. Egész nyáron lehet majd bejárásokat és sétákat tartani a Hosszúlépés. Járunk? csapatával is.

Szezonnyitány

A hivatalos szezonnyitót Zamárdiban tartották, a MOL Nagyon Balaton Teraszon, ahol José Padilla dj-szettje pörgött május 24-én, miközben az idei első kompkoncert is kifutott a Punnany Massiffal a fedélzeten. A kompkoncertekre már minden jegy elkelt elővételben, így a Punnany mellett a június 7-i Quimby, a június 21-i Rúzsa Magdi és a szeptember 7-i Majka is teltházas lesz. A warmup és az after bulik is a Teraszon lesznek. Zalacsány-Örvényeshegyen tavaly rendezték először meg az Örvényeshegy Pikniket, aminek második felvonása a következő hétvégén, május 24-26. között kerül sor. Itt egész hétvégén koncertekkel, színházzal, irodalmi előadásokkal, gyerekprogramokkal várnak a szervezők.

Siófok és Zamárdi, víz és levegő

A negyedik Nemzeti Regatta – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja is várja az érdeklődőket, a Balatoni Hajózási Zrt. szervezte rendezvényen sok koncert is lesz. Ha már koncertek, június 8-án nyit Siófok legexkluzívabb strandja, a PLÁZS, ahol fehér homokon lehet lazulni, napozni, úszkálni, este pedig bulizni. Például július 13-án, Ákosra. Budapesten övezte pár ellentmondás a Red Bull Air Race-t, idén a Balatonnál tesztelhetjük le, mennyire élvezetes a műrepülők zümmögése. Július 13-14-én már 13. alkalommal jön a mezőny Magyarországra, Zamárdi légterében mutatják meg a pilóták, ki a jobb.

Borisszák nyara

A Balaton környékén nem egy borvidék található, így semmi csoda nincs abban, hogy 2019-ben is sok fesztivált fűznek fel a nemes italra. Június 7-10. között Balatonfüreden tartják a Balatoni Hal- és Borünnepet, majd június 14-16. között ugyanitt a Könyv-Bor-Jazz Fesztivált, ahol író-olvasó beszélgetések, tárlatvezetéssel háziasított borkóstolók és persze jazzkoncertek lesznek.

Július 12-28. között jön a több héten át tartó Badacsony Bor7, Badacsonytomaj nagy bormustrája. Augusztus 9-én visszatérhetnek a borisszák Füredre, kezdődnek a Balatonfüredi Borhetek. A városban még november 8-10. között is lesz gasztronómiai esemény, ekkor rendezik a Füred Gastrót, a környék legjobb éttermei és borászatai mutatkoznak majd be a Vitorlás téren. Ha már gasztró, akkor ugorjunk vissza nyárra: június 9-én tartják a Zöldalmádi Vegán és Upcycling Fesztivált Balatonalmádiban.

A chilltől a törtütemig

Zenei fesztiválokból sem lesz hiány 2019-ben. Július 3-7-én kezdődik Európa legjobb vízparti fesztiválja, a Balaton Sound, ahol az elektronikus zene fog dübörögni. Olyan világsztárokat várnak majd, mint a The Chainsmokers, G-Eazy, Marshmello, Sean Paul, Tiësto, Paul Kalkbrenner és Rudimental.

Július 5-én kezdődik a KeszthelyFest koncertekkel és gasztroélményekkel. A túlvégen július 10-13. között pedig a VeszprémFest zajlik le a História Kertben többek közt Caro Emeralddal, a UB40 Feat. Ali & Astróval és Katie Meluával. Nem sokkal később, július 17-én a Veszprémi Utcazene Fesztivált tartják a városban, amin egy egész megyeszékhely válik nagyszínpaddá.

Augusztus 1-től pedig Paloznakra érdemes figyelni, ahol a Jazzpikniken olyan sztárok lépnek fel, mint Rick Astley, The Jacksons, The Brand New Heavies, Maceo Parker, Adani & Wolf, a Peet Project, Little G Weevil és a Silhouette & Vinx.

A kultúra utat tör magának

A bulik mellett a kultúrára helyezi a hangsúlyt az egyik legpatinásabb északi fesztivál, a 28. Művészetek Völgye, ami július 19-18. között lesz Kapolcson, Vigándpetenden és Taliándörögdön. 1500 programból válogathatunk majd a jazztől a népzenénk, színházon, irodalmi esteken ár az interaktív játékokig. Nemzetközi fellépők is lesznek, mint a német Alice Francis, a brit Amber Run és a Kosheen, valamint a szerb Boban Markovic Orkestar. 

Júnis 19. és 24. között az ország egyik legnagyobb önismereti és életmódfesztiválja, az Everness érkezik Alsóörsre. A kultúra folytatja a Klassz a pARTon! nyáresti komolyzenei koncertsorozattal térhódítását, valamint újra megnyitnak a Kultkikötő helyszínei több mint 200 eseménnyel a koncertektől a filmvetítéseken át a színházi estekig.

Nyárvégi bú helyett nyárvégi buli

A legmelegebb évszak végén jönnek a hagyományos zárófesztiválok, mint a STRAND és a B my Lake Zamárdiban az augusztus 20-i hétvégén. Hatalmas tűzijáték lesz a nyitány, majd jön a Petőfi Zenei Díj átadója és John Newman koncertje. A STRAND-on fellép később a Bastille, Jason Derulo, Anne-Marie, Dimitri Vegas & Like Mike, Steve Aoki és természetesen a magyar könnyűzene legjobbjai. A B.my.Lake húzónevei Amelie Lens, Charlotte de Witte, Chris Liebing, Rødhåd, Sasha, Svan Väth, Sam Paganini és a Tale Of Us lesznek.

Új program került a MOL Nagyon Balaton kosarába: a kétnaposra bővített Balaton Piknik a boglári Gömbkilátó alatt. Szeptember 13-14-én déltől estig lesznek események itt olyan fellépőkkel, mint Róisín Murphy, a Morcheeba, José González, Nicola Conte & Spiritual Galaxy, Bebel Gilberto, Gilles Peterson és a Nubiyan Twist. A végén pedig elindul a Balaton körbesétálása, a Balaton Camino Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna vezetésével.

Ingyenes balatoni magazin és más kiadványok