Az előrejelzések szerint kegyes lesz hozzánk az időjárás május 31. és június 2. között, hiszen, ha csak egy-két napra is, de búcsút inthetünk az esőnek. A tavalyi bemutatkozó év után másodszor éjszakázik a Szent György-hegy, sőt most rendezik meg a Nemzeti Regattát és a Balaton Classic veteránautó-versenyt is. A családosok geotúrára mehetnek, nyitnak az első kertmozik, és számos egyéb program is jelzi, eső ide vagy oda, a nyár bizony megérkezett!

Szent György-hegy hajnalig vol. 2 (06.01., Szent György-hegy és környéke)

A szombatról vasárnapra virradó éjszakán már második alkalommal rendezik meg a Szent György-hegy esszenciáját magába sűrítő, Szent György-hegy hajnalig nevű rendezvényt, amelyről itt írtunk bővebben. Június 1-je éjjelén jazz-koncerteket és DJ szetteket hallgatva barangolhatjuk be a környék borospincéit és titkos helyeit, vagy akár egy pokrócra heveredve, szimplán élvezhetjük a nyár első szellőit. 

Ez az a nap, amikor a hegy aktív szereplőivel megismerkedhetünk, és az olyan népszerű helyek mellett, mint a Gilvesy Pincészet, a Szászi Pince vagy a Búzalelke Pékség, eldugott pincészeteket és présházakat is felfedezhetünk.

Nemzeti Regatta 2019 (06.01-02., Siófok)

Június 1-jén és 2-án rendezik meg Siófokon a Nemzeti Regattát, amelyen az idei évben 50 település méretteti meg magát vitorlázásban, sárkányhajózásban, valamint egy főzőversenyen is. Utóbbi a Települési Ízek Utcájában zajlik majd, ahol a csapatok saját településüket is bemutatják, emellett további változatos családi programokra lehet számítani. A szombati napon Vastag Csaba lép színpadra, másnap pedig a Péterfy Bori & Love Band játszik, valamint a Hooligans.

Balaton Classic 2019 (05.31-06.01., Siófok-Balatonalmádi-Tapolca)

Pénteken és szombaton rendezik meg a Balaton Classic nevű veteránautó-versenyt, melynek első napján, a prológ során Siófokról Balatonalmádiba halad át a mezőny. A másnap startoló verseny útvonala Tapolcáig tart, itt visszafordul Tihanyt is érintve, a befutó pedig ugyancsak Balatonalmádiban lesz.

Tour de Pelso 2019 (06.01-02., Siófok és a Balaton környéke)

A siófoki székhelyű, XVIII. Tour de Pelso országúti kerékpáros fesztiválon profik és amatőrök egyaránt részt vehetnek, összesen négy versenyszámban. A több mint 200 km-es Maratont egyéniben és váltóban is lehet teljesíteni, de szólóban a némileg rövidebb, 143+21 km-es Maraton Mini is opció. A versenykerékpár mellett a túrakerékpározást népszerűsítő Moments Tihany Túra a negyedik lehetőség, ami nagyjából 76 km-t jelent.

Nevezni ezen a linken lehet!

Tompos Kátya Trió: Holdjárat

Június 1-jén a Kőröshegyi Levendulásnál ad koncertet Tompos Kátya és zenekara. A műsor gerincét az énekesnő Holdjárat című albumának dalai fogják alkotni, Hrutka Róbert és Lantos Zoltán kísérete mellett. A bensőséges, az élet által ihletett dalok hol viccesek, hol megindítóak, de elsősorban a személyességről szólnak.

Családbarát geotúra

Szintén a szombati napon, a Magyar Nemzeti Parkok Hete programsorozat keretében szervez családbarát geotúrát Mencshely és Dörgicse környékén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. A könnyen teljesíthető, ám annál érdekesebb túra a Vulkán-tanösvény érdekességeit mutatja be, de a Kossuth-kilátót is érinti az útvonal. A túra legizgalmasabb része a terepi társasjáték lesz, amelyben a megszerzett információk alapján lehet majd érvényesülni.

Nyitnak a kertmozik!

A hétvégére várhatóan ismét visszatérő napsütés a kertmozik nyitásának is kedvez. A balatonakali kertmozi műsorán szerepel pl. a Pokémon – Pikachu, a detektív (05.31.) és a Csaló csajok (06.01.) is, míg a Fövenyes kertmoziban az Oscar-díjas Zöld könyv - Útmutató az élethez (05.31.) című filmet és az új, élőszereplős Aladdint (06.01.) is vetítik a napokban.

Hétvégi túratipp: túra a padkűi kilátóhoz

Az első júniusi hétvégére a Padkűi kilátót ajánljuk úti célként, ahonnan a Keszthelyi-öböl panorámájában is gyönyörködhetünk. A legkönnyebben Vonyarcvashegy felől megközelíthető kilátó felé vezető úton már a régi kőfejtőnél is szép kilátás nyílik a környékre, innen akár a Kitaibel Pál-kilátóhoz is lehet tenni egy kitérőt. Az oda-vissza nagyjából 10 km-es túraútvonal remek azok számára, akik igazán el szeretnének távolodni kicsit a civilizációtól, ráadásul a szintén útba eső Büdöskút-pihenőhelytől összesen hat kilátóhoz is el lehet jutni.