Már nemcsak éttermeket és borászatokat, hanem kávézókat, cukrászdákat, pálinkafőzdét és food truck-ot is találunk a Balatoni Gasztrotérkép célpontjai között. A 2019-es, digitálisan is elérhető Gasztrotérkép tihanyi bemutatóján vettünk részt, és egy mini gasztrofesztivál keretében kaptunk ízelítőt a térkép szereplőinek kínálatából.

Szinte hagyomány, hogy az évente megújuló és bővülő Gasztrotérkép bemutatójának a Tihanyi Piac Placc ad otthont. Idén a 30 fokos hőségben fedeztük fel az új szereplőket a június 12-ei eseményen, és kóstoltuk végig a kitelepült vendéglátósok kínálatát.

A felhozatal most is nagyon erős volt, gyakorlatilag felért egy mini gasztro fesztivállal. A borászatok a könnyebb tételeiket hozták el (ZelnaBorbély és Skizo), de Kreinbacher-pezsgőket és Hedon-söröket is kóstolhattunk.

Zeliska Orsi, a Péklány pékség alapítója finom kenyerekkel, tihanyi levendulás brióssal, gyümölcsös pitékkel és a szokásos hatalmas mosollyal érkezett, a Kedves Cukrászda gyümölcsös pitékkel, a Pörc házi kolbászokkal és természetesen pörccel képviselte magát. Bemutatkozott a balatonlellei Kedvesem Bisztró (volt Mango), többek között apró harcsagolyókat készítettek, aki pedig csak valamilyen folyadékra vágyott (a pezsgőn és a borokon kívül), kipróbálhatta a balatonszemesi Juice Bar Balaton smoothie- és juice kínálatát. A térkép egyik új szereplője, az egyébként a szigligeti bekötőútnál parkoló Taco truck is elgurult ide az esemény kedvéért, hogy mexikói ízekkel és csípős szószokkal szélesítse a választékot.

Vihetem a kutyát? És vega ételek is vannak? 

Szauer Judit, a térkép alapítója elmondta, hogy a tavalyihoz képest 15 új hely került be a kiadványba, de nemcsak éttermeket és borászatokat, hanem kávézókat, cukrászdákat, pálinkafőzdét és food truck-ot is találunk a gasztro célpontok között. A Gasztrotérkép nem mutat teljes képet a Balatonról, ne lepődjünk meg, ha számos közismert helyet nem találunk majd rajta, de ebből is az derül ki, hogy annyi jó hely van már a tó körül, amennyi egy térképen nem fér el.

A térképen az összes szereplő elérhetőségét feltüntették és piktogramok is segítik a gyors tájékozódást: megtudhatjuk, hol találunk vegetáriánus ételeket, hol lehet fizetni bankkártyával, melyek az akadálymentesített, kutyabarát, illetve panorámás helyek, hol kapunk gyerekmenüt, és melyik hely nem lesz nyitva télen.