Újabb járványügyi enyhítések, felújítások, megnyitások és nagy tettek történtek a Balatonnál. Heti hírösszefoglaló.

A múlt hét elején a már lassan megszokott, kéthetente érkező télies időjárás kerítette hatalmába Magyarországot, a Balaton környékén, a Bakonyban még hópelyhek is hullottak. Az előttünk álló hét is változékony lesz az Időkép szerint, de nem ennyire. Hétfőn reggel 8, nappal 25 fok várható, a kedd is hasonló lesz felhős-napos idővel, 12-26 fokkal, majd lehűlés érkezik: szerdán már csak 13-23, csütörtökön 9-22 fok várható. Szombatra visszamelegszik az idő, akár 26 fok is lehet, de vasárnapra ismét lehűlés körvonalazódik.
A Balaton vize 16 fokos.

Most következő hírösszefoglalónkban sok érdekes hírt találhatsz a Séd patak szennyeződéséről, a balatoni hajózás változásairól, egy új burgerezőről és a kempingek újranyitásáról.

Vírus & veszélyhelyzet

Újabb jelentős járványügyi enyhítéseket jelentett be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön. Pest megye megnyitása mellett balatoni szempontból fontos hír, hogy vidéken a vendéglátóhelyek belső zárt részében, így éttermekben, kávézókban, büfékben és presszókban megengedett tartózkodni. Hétfőtől vidéken a játszóterek és a parkok is nyitva lesznek, a szállodák és a panziók fogadhatnak vendégeket. A maszkviselés zárt helyen továbbra is kötelező lesz - kivéve étel és ital fogyasztásakor. Bejelentették még, hogy 200 fő alatt engedélyezik a vidéki lagzikat, valamint a napközis gyerektáborokat is. (24.hu)

A kormányzati tájékoztató honlap szerint a Balatonnal határos megyékben hétfőn ennyi fő igazoltan koronavírus-fertőzött: Zala - 224, Veszprém - 63, Somogy - 28. (Koronavírus.gov.hu)

Sírva vigadó természet

Drámai képeket tettek közzé: Papkeszi valamilyen rejtélyes szennyezőanyagtól még bő egy hete fekete lett a Séd patak vize. A gyanúsan vegyi anyagtól több hal is elpusztult, a helyszínre katasztrófavédelmi egységek is kivonultak. A környező vegyiüzemek éveken át szennyezték a Sédet, 2004 óta zajlik a kármentesítés, eddig 800 ezer köbméter szennyezett üledéket szedtek ki a mederből. (Index)

Sok gondot okoz az erdőket sok helyen kezelő vadásztársaságoknak az a sok kiránduló, aki a koronavírus miatt lezárt helyiségekbe, terekre nem tudott eljutni, így a természetet választotta. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet szerint sokszor zavarják az állatokat és alkonyodás után is az erdőben vannak, amikor a vadászok is aktívak. Összeállítottak egy listát is arról, amire érdemes odafigyelni kirándulás közben, ezt a linken találod. (Országos Magyar Vadászati Védegylet honlapja)

Már 50 ezren aláírták az aHang petícióját a Balaton-törvény és a tájrombolás ellen. (aHang/Facebook)

Megdöbbentő képet tett ki Facebook-oldalára Hidvégi József fonyódi polgármester: valaki az Árpád parton fűrésszel derékba vágott egy fát. Feljelentést tettek, a fát pedig pótolni fogják, sőt a polgármester egy öltözőfülke építésével fenyegetett. (Hidvégi József/Facebook)

Schmall Rafael asztrofotós egy zselici repcemezőről csodás felvételeket készített a Tejútról, erről videót is közzétett. (Roadster)

Közlekedés

Érintőlegesen balatoni téma, de felújítják a Kelenföldi vasútállomás régi indóházát, ahol egykor tízezrek váltottak jegyet a balatoni vonatokra is. A 130 éves műemléket az Építész Stúdió renoválja, abba a Közlekedési Múzeum vasúti kiállítása kerül - benne a bezárt Miniversum több terepasztali részletével. Vonatjegyeket amúgy a kelenföldi új aluljáró megnyitása óta odalent lehet vásárolni. (Index)

Idén először hirdette meg az Év Kerékpárútja pályázatot a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub. A Facebookon lezajlott közönségszavazást ugyan a Tata-Tatabánya útvonal nyerte, de a top 11-be befért a Balatonnál lévő több kerékpárút: a Balatonalmádi-Szentkirályszabadja közti (4.), a balatonfüredi (7., nem részletezték, melyik szakasz) és a Veszprém-Szabadságpuszta közti (8.). (FlowCycle)

Folytatódott a Bahart-ügy: ezúttal négy település - Balatonakali, Balatonkenese, Balatonudvari és Csopak - polgármesterei keresték fel az átalakítás alatt lévő hajózási cég vezérigazgatóját, Kollár Józsefet azzal az ajánlattal, hogy megszüntetendő közforgalmú kikötőiket megvennék a Baharttól. A vezérigazgató később közölte, a településeknek elővásárlási joguk van a kikötőkre; valamint közzétette a megszűnő hajójáratok listáját is, amit a második linken találsz. (Balatonakali.hu; We Love Balaton)  

Közzétették a Bahart új hajóinak látványterveit. Az akadálymentes, kerékpár-szállításra is alkalmas és klimatizált hajók 2021 nyarától állhatnak forgalomba. Új kompok fognak járni Tihany és Szántód között, valamint új katamaránok Siófok, Keszthely és Balatonfüred környékén. (Hajózás.hu)

Épül-szépül

Nagyjából befejeződött a Szent György-hegyen álló műemlék, az 1780-as építésű Tarányi-présház átépítése. Az előtte lévő teret is átalakították, a közhasználatú út már nem a présház előtt, hanem a tér alján fut, a nyilvános parkoló megszűnt, egyet létrehoztak, de lezárták. A présházban idén étterem nyílhat. Jó hír a térről, hogy a szomszédos Lengyel-kápolna szószékét restaurálták, visszaadva eredeti kék színét. (Balatontipp)

Uniós támogatásból megépíti a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Fonyód és Ordacsehi határán a Berek Világa Látogatóközpontot, mindezt a Natura 2000-es területeket megismertető projekt keretében. Az ordacsehi központról és egyéb parki fejlesztésekről korábbi interjúnkban olvashatsz. (Balaton-felvidéki Nemzeti Park közleménye)

Sport & strand

A tihanyi és szigligeti félmaratonok szervezői a járványhelyzetre szabva új futóeseményt eszeltek ki. A Europe Run lényege, hogy mindenki maga lefusson egy távot, amiért rögzítés után érmet is kaphat. Nevezési díj nincs, a futamokat jeles napokon tartják. Bővebb infók a zárójeles linken. (EuropeRun.eu)

Még előző előtti heti a bejelentés, de ide kell tennünk: a Magyar Vitorlás Szövetség július 30-án rendezik az idei Kékszalag Nagydíjat, létszámkorlát nélkül. (LikeBalaton)

Strandügyek

Jövő nyárig életben lesznek a fürdőket érintő korlátozások Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke szerint. Addig feleannyi vendéget tudnak fogadni és magasabb lesz az üzemeltetési költség is. Szerinte a korán megnyitott fürdők felelőtlenek voltak. (Startlap Utazás/MTI)

Ambrus Tibor csopaki polgármester a vidéki strandok kinyitása miatt gondban van. Mivel látogatónként 16-20 négyzetméteres területet kell biztosítani, korlátozni kell a beengedhető vendégek számát, ami viszont komoly bevételkiesést jelent. Videójában ezért a lakosság segítségét és ötleteit kéri, hogyan jusson be mindenki a csopaki strandra, aki fürdőzne. (Ambrus Tibor/Facebook)

Újranyitott bő egy hete a Hévízi Tófürdő, és már az első hétvégén százak fürödtek benne. A magánszállások is éledeznek, belföldi vendégeket fogadtak. Csiszta Fürdőnek hatóságilag a járványhelyzet miatt nem engedélyezett töltő-ürítő rendszerű medencéi vannak, ezért nekik május 12-én be kellett zárni. (Index/MTI; Csiszta Fürdő/Facebook)

Kultúra

Szlogen- és névpályázatot hirdetett a veszprémi kultfővárosi projekt. Az önkéntesség az egész kulturális fővárosi ügy egyik kulcsmotívuma lesz, ezért az önkéntességi program névadásába is bevonják az embereket. Az ötleteket az ekfabc@veszprembalaton2023.hu címre, vagy ezen Facebook-poszt alá kommentelve lehet beküldeni május 21-ig. Öt pályamunkát a zsűri, ötöt a közönség küld a tízes döntőbe, eredményhirdetés június 5-én várható. (Veszprém-Balaton 2023 közleménye)

Bor & gasztro

Május 15-én megnyitott a Rock Burger második balatoni egysége Balatonszemesen, amit Cirkusznak neveztek el. A burgerfókuszú hely pizzát is fog kínálni. (RockBurger Cirkusz Balatonszemes/Facebook)

Turizmus & szállás

Pénteken kinyitottak a Balatontourist megmaradt kempingjei Balaton-szerte, leszámítva a zamárdi, a siófoki és a zalakarosi kempingeket. Budapesti és Pest megyei vendégeket elvileg nem fogadnak - bár időközben a Pest megyére vonatkozó korlátozások enyhültek. (24.hu)

 A déli parton pünkösdre szeretnének megnyitni a szállodák, persze olyan biztonsági intézkedésekkel, mint az asztalok távolabb húzása vagy a svédasztalos étkeztetés eltörlése. A hotelek vezetői a budapesti enyhítéseket várják, mivel vendégeik jelentős része a fővárosból jön. (Sonline)

Ugyan még mindig sok a foglalási lemondás, a balatonfüredi hotelek jelentős része ki akar nyitni a hóvégi pünkösdi hosszú hétvégére. (Füred TV)

Biztonság

Elismeréseket adtak át Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja alkalmából, így kitüntetést kapott Németh András tűzoltó főtörzsőrmester Badacsonytomajról, Boros József rajparancsnok Balatonfüredről és Hegyi Péter Kővágóörsről. (Veol)

Társadalmi együttélés

Újraindult az élet és a turizmus Keszthelyen is, azonban Nagy Bálint polgármester Facebook-posztja szerint ennek megvolt a hátránya is. A látogatók nemcsak egymástól, hanem a kukáktól is tartották a távolságot, összeszemetelve a köztereket. (Zaol)

Címkék