Ismét sorsszerű hét volt a Balatonnál, szomorú és vidám hírek is jöttek. Meghalt az ország kertésze, elnémult egy balatoni rádió, ugyanakkor új jegyeket vezetett be a MÁV a Balatonra, egy skót férfi macskával tekerte körbe a Balatont és újranyitott rengeteg turistamágnes helyszín a járványhelyzet végével.

A tavaszias és csapadékos hét után egy tavaszias és csapadékos hét vár a Balaton térségére az Időkép előrejelzése szerint. A 13-16 fokos reggeleket 22-25 fokos nappalok váltják majd (szerdán lesz a leghűvösebb). Hétfőn és kedden kellemes, felhős-napos, bár elég szeles idő jellemzi majd a tó vidékét, majd szerdától csapadékosabbra fordul az időjárás, szinte minden nap lehet majd zápor s zivatar. A Balaton vize 19 fokos.

És most következzen hírösszefoglalónk, amiből kiderül, mi minden nyit újra a járványhelyzet elmúlásával, milyen balatoni menetrenddel készül a MÁV és hogy miként tekeri körbe egy ember-macska páros a Balatont.

Veszélyhelyzet vége

Megszavazta az Országgyűlés, hogy véget érjen a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet, annak helyébe járványügyi készültség lép. A maszkviselési kötelezettség megmarad, az idősek vásárlási idősávja megszűnik és újra lehet bulikat és koncerteket rendezni, ha azokon 500 főnél kevesebben vesznek részt. (Index 1; 2)

Gyász

101 évesen elhunyt Bálint György kertészmérnök, az ország Bálint gazdája, akinek Balatonfüreden is volt egy mintakertje. Siófokon lett rosszul, először az itteni kórházba szállították. (Index; Index 2)

Természet & védelme

Mivel megszűnt a veszélyhelyzet, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is úgy döntött, június 19-től megnyitja mind a 12 látogatóhelyét, így pl. az edericsi Csodabogyós-barlang is ismét látogatható lesz. (Balaton-felvidéki Nemzeti Park közleménye; Csodabogyós-barlang, Balatonederics/Facebook)

A villámárvizek megelőzéséről beszélt egy cikkben Tótvázsony, Barnag és Kapolcs érintett polgármestere; az első településen nemrég egy nő is életét vesztette egy ilyenben. (Veol)

A Stanford Egyetem kutatói 1984 és 2012 között készült műholdfelvételek alapján a világ több nagyobb tavának algásodását vizsgálta, és arra jutottak, globálisan egyre algásabbak a tavak, a kevés kivétel egyike épp a Balaton. (Qubit)

Közlekedés

Június 20-tól érvénybe lép a MÁV nyári menetrendje: eszerint minden nap 51 InterCity-kocsi fog a tóhoz járni, Budapest-Keletiből Jégmadár néven fog sebesvonat közlekedni a déli partra, az északi parti Tekergő gyorsvonatok Kőbánya-Kispestről indulnak majd, az Ezüstpart expresszvonat Miskolc helyett Sátoraljaújhelyről fog járni, több helyen megáll a Szolnok-Fonyód közötti hétvégi Napfürdő vonat, idén is járnak étkezőkocsik, valamint bevezetik a 24 és 72 órás balatoni vonatjegyeket. További infók a második linken. (Hello Vidék/MTI; CsodálatosBalaton)

Érthető és érdekes jogi összefoglaló készült arról, milyen motorral szerelheti fel az ember a hajóját a Balatonon, illetve azt mikor használhatja. (Vitorlázás Magazin)

Balatonszárszó és Balatonőszöd között felújítják a bringaút hídját, viszont balesetveszélyesen a 7-es főútra terelik a bicikliseket. (Magyar Kerékpárosklub Balaton/Facebook)

Épül-szépül

Ugyan továbbra is zajlik a szigligeti vár felújítása (2021 tavaszára fejezik be), de június 20-tól látogathatóvá vált a csodás erőd. (CsodálatosBalaton; We Love Balaton)

Sport & strand

A Tihanyi-félsziget és Szántód térségében a halak ívását segítő akadókat, azaz zátonyokat telepítettek az utóbbi időszakban, amik kárt tehetnek a hajókban, ezért érdemes a pontos koordinátáikat figyelni. (Infostart/Szelek Szárnya/Facebook)

Gajárszki Henrik merész kalandot teljesített: lábbal hajtós rollerrel kerülte meg a Balatont, a sztorit képekkel a linken tudod megnézni. (Balatontipp)

Három állomásos nyílt vízi amatőr úszóbajnokságot szerveznek, aminek első állomása július 11-én Balatonfűzfőn lesz. (Open Water Tournament/Facebook)

A szabadstrandok és szabadon megközelíthető partszakaszok folyamatos csökkenése miatt nyílt levelet írt az Összefogás a Balatonért Egyesület Varga Mihály pénzügyminiszternek és a Magyar Turisztikai Ügynökségnek. (Hvg.hu)

Jelzőrendszert talált ki Csopak arra, hogy meg tudják mutatni, mennyire telített a strand, ami a koronavírus miatt távolságtartás okán nem mindegy. Idekattintva az ember megnézheti, hogy mennyien akarnak egy nap strandolni, sőt maga is jelezheti, hogy mikor és hanyadmagával menne. (Balaton.Vehir.hu)

Kultúra & szórakozás

Újra kinyitotta kapuit a keszthelyi Festetics-kastély június 20-án, meghosszabbított nyitvatartással és olyan programokkal, mint a postakocsizás. (Helikon Kastélymúzeum közleménye)

Június 20-ától újra nyitva van és vetít a siófoki Sió Mozi, valamint több balatoni kertmozi is. (Sió Mozi közleménye; We Love Balaton)
 
Idén is a STRAND Fesztivál keretében, augusztus 18-án adják át a Petőfi Zenei Díjakat Zamárdiban; a 120 perces show-n több korszak ismert magyar zenészei is fellépnek, a leendő díjazottakra pedig itt lehet szavazni. (STRAND Fesztivál közleménye)

Újabb fellépőket jelentettek be az augusztus 20-22-re csúsztatott Paloznaki Jazzpiknik szervezői: zenél többek között Randy Brecker, a De Phazz, Mörk, Jamie Winchester, Candy Dulfer, Mario Biondi és a Kraak & Smaak Live Band. (Paloznaki Jazzpiknik közleménye)

Bor & gasztro

Hatodszorra is elkezdődött a We Love Balaton és a Balatoni KÖR Év Strandétele versenye, megújult szabályokkal. Az első, ajánlási kör vasárnap zárult le. (We Love Balaton)

A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó levendulás kajszibarack fagylaltja kapta meg az idén a Balaton Fagylaltja címet. (We Love Balaton; Veol)

Megnyitott a füredi Villa Delikát élelmiszerbolthoz tartozó kávézó-reggeliző hely. (Villa Delikát/Facebook)

Nekem a Balaton néven delikátboltot nyitott Nánási Pál fotós és Ördög Nóra műsorvezető Akarattyán, most pedig olyan családi pincészeteket keresnek, amik megtöltenék az üzlettel megegyező nevű designolt palackokat borral. (Herczeg Ágnes borszakértő/Facebook)

Még egy új delikát nyílik a Balatonnál, Szigligeten, az Aranykagyló úton Kisbolt néven jelent meg egy üzlet június 20-án. (Kisbolt - Szigliget/Facebook)

Turizmus & szállás

Nem tudni, mi lesz a bezárt és felújításra váró sajkodi horgásztanyával, a tulajdonos horgászszövetség renoválná, de ez áremeléssel járhat. (Hvg.hu)

Média & telekommunikáció

Kiterjeszti a Telekom az 5G szolgáltatását a Balaton több településére, valamint mintegy 70 bázisállomás korszerűsítésével a 4G-hálózat stabilitását is növelte. (Hvg.hu)

Szuper startupot (Boatic.hu) húzott fel egy siófoki fiatal, Ratasics Bálint arra, hogy egy online felületen összehozza a vitorlásokat bérbeadó és kibérlő embereket és cégeket. (Sonline)

Végleg elnémult a Balaton egyetlen regionális rádiója, a Part FM, miután hálózatba kellett kapcsolódnia a Rádió 1-gyel, aminek műsora uralja mostantól az egykori Part FM-frekvenciákat. (Part FM/Facebook)

Biztonság

Marcaliban egy egyhektáros területen létesülhet új légibázis a mentőhelikoptereknek. (Sonline)

+ Heti örkényi sztori

Vicces páros tekerte körbe a Balatont nemrég: a skót Dean Nicholson, aki kitalálta, hogy a bolygót is megkerüli kerékpárral, valamint egy Boszniában mellészegődött és igazi társává vált macska, Nala. A páros azóta továbbállt Ausztria felé. (LikeBalaton)

Címkék