Míg egy csapat zenész körbedeszkázta a tavat, addig három településen is választások zajlottak. Megvan az Év Hotele, az Év Fája, hamarosan jön az Év Kilátója is – mindegyik balatoni érintettséggel. Sok minden történt az elmúlt héten is, mutatjuk a legfontosabb híreket, történéseket.

A múlt héten tomboló szelek jártak a Balatonon és környékén, Keszthelyen fákat döntött ki és ágakat szakított le a viharos, 65-75 km/h-s szél kedden. A Kossuth utcai fennforgások miatt még a forgalmat is el kellett zárniuk egy időre a tűzoltóknak. (TV Keszthely)

Ezen a héten azonban végre ismét kijár egy kis őszi, kellemes kiránduló idő: egészen szombatig sok-sok napsütésre és 16 fokokra számíthatunk a Balatonon és környékén az Időkép előrejelzése szerint. Szombatig tarthat a tiszta öröm, ugyanis újra jön a lehűlés, esőzésre és 3–4 fokos hőmérséklet-csökkenés van kilátásban.

És most lássuk mi történt az előző napokban a Balatonon, legyen szó közügyektől, turizmustól kezdve a természetvédelmen át a sporthírekig.

Természet & védelme

Százhúsz fát ültetnek október végén Balatonalmádiban, Szloszjár György táj-és kertépítész mérnök már elkészítette a főútvonal (Balatonfűzfői út) kétoldali fásításának tervét. Az új díszkörték a veszélyes, túlkoros óriásira nőtt jegenyenyár- és más fák helyét váltja fel. (Balaton Televízió
 
A balatonfűzfői lakosok közös erővel ültettek korai juharfákat a Tobruki strandra vezető út mellé. Szanyi Szilvia polgármester azt is elárulta, hogy hamarosan megkezdődik a strand lapos tetős fogadóépületének felújítása is. (Veol.hu

Díjat nyert a balatonszemesi Bagolyvári Promenád fasor. Az Ökotárs Alapítvány minden évben megszervezi az Év Fája versenyt, amelyen a balatoni gesztenyefasor a Hős fa címet érdemelte ki. (Balaton.hu
 
Ritka pillanatok egyike, hogy a Balaton élővilágát sikerül lencsevégre kapni. Czipott Zoltán és csapata (Dive Hunter) levideózta a tó fenekén lévő édesvízi növényeket, de néhány hal is beúszott a vágóképbe. (Veol.hu)

Gyász

Hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Bergmann Ernő, a legendás füredi aranykoszorús cukrászmester. A híres “Bergmann krémest” a Balatonfüred Városi Értéktár Bizottság döntése alapján városi értékként tartják számon. (Balatonfüred.hu
 
Elhunyt id. Légli Ottó, a Balatonboglári Állami Gazdaság volt szőlésze, ágazatvezetője. Fiai közül ketten is – Légli Ottó és Légli Géza – viszik tovább a szőlész-borász szakmát. (Magyar Mezőgazdaság

Kékfény

Több hatóság is eljárást indított badacsonytomaji ügyekben: a rendőrség csalás gyanújával nyomozza az alpolgármester ingatlanvásárlását, az Európai Csalás Elleni Hivatal egy 2,4 milliárdos turisztikai fejlesztési támogatás kifizetéseit kezdte el vizsgálni, a Közbeszerzési Hatóságon pedig egyszerre több helyi tender szabályosságát is ellenőrzik. (24.hu)

Turizmus & szállás

2021 januárjától már nem lehet kézzel rögzíteni a vendégek adatait az igazolványok vagy útlevelek alapján. Az új kormányrendelet értelmében kötelező lesz a digitális okmányolvasók használata minden szálláshelyen. (Hazai vendégváró
 
Az Év Hotele díját a balatoni régióban a siófoki CE Plaza Hotel nyerte. A dobogóra a Hotel Füred Spa & Conference és a zamárdi Hotel Wellamarin fért fel. (Roadster
 
A Kultkikötő progjamjai ősszel is folytatódnak: októberben Badacsonyban, a Hableány Bisztró és Borbárban, novemberben és decemberben Balatonbogláron a felújított Varga Béla Kulturális Központban lesznek programjaik. Ezenkívül környezettudatos akciókkal, valamint iskolai beavató színházi előadás-sorozattal is készülnek a szervezők. (Kultkikötő sajtóközlemény)
 
Tíz hazai kilátó közül fog kikerülni a 2020-as Év Kilátója. Kiválasztott lett a balatonboglári Gömbkilátó is, amely ma már a város egyik fontos jelképévé vált. (Sonline.hu

Sport & strand

Jövőre Magyarország ad otthont a SUP-világbajnokságnak: Balatonfüreden tartják a vb-t 2021. június 18-20-án – számoltunk be róla a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség hírlevele alapján. 
 
„Váltott lábakkal, befeszült izmokkal, gyönyörű időben gurultuk le a táv végét” – így számolt be a balatoni kör teljesítéséről az a csapat, aki a fejébe vette, hogy gördeszkával fogja megtenni a tókört. A Balatonkördeszka adománygyűjtés céljából is indult (mint azt írtuk), jelenleg 124 ezer forintot gyűjtöttek össze a zeneipar háttérmunkásainak megsegítésére. (Adjukössze.hu)

Köz & ügyek

Az elmúlt hétvégén három időközi önkormányzati választást tartottak a Balatonnál. Balatonfűzfőn újra polgármester lett Szanyi Szilvia, miután a képviselő-testület korábban feloszlatta magát. Ugyanezen okból volt választás Balatonszepezden is: ott hat szavazattal csak, de Bíró Imre nyert. Balassa Dániel pedig elődjének (és egyben édesapjának) 18 évnyi vezetése után veszi át a stafétát Szigligeten. (Telex, 24.hu, MTI)

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségnek (TÖOSZ) elnöke, egyben Tab polgármestere szerint fel kell készülni arra, hogy a Covid-járvány lecsengése után a Balaton régió lakossága nőni fog a következő tíz évben. Szerinte „a következő húsz év egyik legfontosabb kérdése lesz, hogyan lehet biztosítani az ivóvizet a megnövekedett lakosságszámú Balatonnál”. (Balaton.hu, MTI)  

+ Heti örkényi sztori

A vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetése és ittas járművezetés vétsége miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki hajóját ittasan vezetve, annak árbócával a balatonfüredi vízisípálya drótkötelébe szorult. A kishajó Balatonaliga irányából Balatonfüred felé szállított utasokat, a férfi hajóvezetői engedélyét pedig a helyszínen elvették. (Magyarország Ügyészsége)