A szüret az egyik legizgalmasabb pillanata a borkészítésnek, hiszen a rengeteg, szőlőben végzett munka után ekkor dől el, milyen alapanyag kerül a pincébe, milyen lesz a bor. Kíváncsiak voltunk, hogyan látják az idei évjáratot a Balaton körüli borászok, ezért megkértünk hat pincét – kicsit, nagyot, fiatalt és tapasztaltabbat –, hogy meséljenek a saját 2020-as szüretükről, a várható borokról, újdonságokról. Át is adjuk nekik a szót.

Korai kezdés – korai zárás: Grand Vin de Barnag, Szilágyi Bence

"Idén elég korán kezdtük a szüretet és szerintem a környéken mi végeztünk leghamarabb, szeptember 24-én szedtük le az utolsó láda szőlőt. A natúr boroknál kiemelten fontos, hogy magas savakkal dolgozhassunk, ez fontos a mikrobiológiai stabilitáshoz és az érlelhetőséghez. Emellett persze elég érett alapanyagra van szükség, hogy a végeredmény egy komplex bor legyen. 

Tavaly kezdtük a kísérletezést az egészfürtös erjesztéssel, idén még mélyebben belementünk, több árnyalatát kipróbáltuk, variáltunk a taposással, hosszabb-rövidebb áztatással. Idén szinte az összes vörösborunk így erjedt, sőt a fehéreknél is kipróbáltuk.

Idei újdonság, hogy kékfrankosból készítettünk vörös pét-natot, ráadásul egy kicsivel alacsonyabb cukortartalommal palackoztuk. Szerencsés, ha könnyebben lehet a palackot nyitni, ez a mi borainknál fontos szempont, mert többségében éttermekben értékesítjük őket. Tavalyhoz hasonlóan készül fehér párja rajnaiból, egy füredi ültetvényről, ennél már magasabb cukrot tervezünk, kíváncsian várjuk, hogy alakulnak. A pincénk viszonylag hűvös, ezért a borok szép lassan erjednek.

Nem hagytuk hosszan héjon a vöröseket, mostanra mindent lepréseltünk, a leghosszabb áztatás két hét volt, legtöbb borunk hordóban pihen már. Idén a hordópark fejlesztésébe fektettünk komolyabb energiát, azt tapasztalom, hogy az ilyen típusú boroknak a legjobb, ha hordóban tároljuk őket.
Tovább írjuk a Dzsúz sztoriját is, idén valószínűleg egy könnyű, igazán gyümölcsös rozé lesz, a Schmutzig zweigelt is változik némileg az egész fürtös erjesztés miatt.

Az első idei borok talán már decemberben várhatók, de ezek előtt még van egy nagy dobásunk. Az ünnepek előtt piacra kerül az első tradicionális palackos erjesztésű pezsgőnk, egy rosé, aminek az alapborát még 2018-ban készítettük kékfrankosból. Erősen limitált tétel, összesen 400 palack, kíváncsi vagyok rá, mit mutat majd 2 év palackban érlelés után."

Száraz ősz – jó évjárat: Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Bujdosó Ferenc

"Mi nagyjából befejeztük az idei szüretet, már csak az Ibituba-dűlőben hagytuk kint a cabernet sauvignont, múlt hétvégén a kései sárga muskotályunk alapanyagát is leszedtük az eső előtt. Ahogy édesapám szokta mondani: száraz ősz – jó évjárat, idén ilyenben volt részünk, csak a legvégén kellett az esőfelhőket figyelnünk, szinte az egész szüreti időszak alatt ideálisak voltak a körülmények.

A mennyiség elmaradt idén a várttól, de a szőlő minősége bőven kárpótolt minket. Fiatal olaszrizling ültetvényünk olyan szép termést adott, amire nem számítottam, szép lassan erjed, kóstolva elég biztató. A sauvignon blanc-nál sikerült Ferkó fiam új-zélandi tapasztalatait hasznosítanunk, ideális paraméterekkel szüreteltünk, ez már fél győzelem, a kierjedt bort kóstolva pedig megvan a másik fél is, talán az eddigi legszebb borunk a fajtából. A kékfrankosból az alap Kalóz mellett idén válogatás is készül, olyan szép szőlő volt az alapanyag.

Ferkó ötelete volt, hogy kísérletezzünk a pét-nattal, végül három fajtát zártunk palackba, készült egy fehér házasítás királyleányka hangsúllyal, egy rajnai és egy rozé. Persze kis tételekről beszélünk, egyelőre a kóstolókon mutatjuk majd, illetve a készlet erejéig a pincénél lehet majd megvenni."

Minden hordó megtelt: Sabar Borház, Ádám Gábor

"Szerencsésen túl vagyunk a szüreten, október 6-án dolgoztuk fel az utolsó láda szőlőt. Pedig minden kicsivel le volt maradva idén, csapadékmentes volt a tél, majd májusban jött sok eső, emiatt nálunk le volt maradva a szőlő. Mindezek miatt gyengébb évjáratra számítottunk elsőre, de egyetlen szavunk sem lehet.
 
Rozéból idén kevesebbet tudtunk készíteni, azzal számoltunk, hogy a saját ültetvényünk is terem, ezért kevesebbet kötöttünk le a korábbi gazdánál. Azzal viszont nem számoltunk, hogy a vadkár jelentős lesz, az egész borvidéken komoly tényező ez, sajnos az őzek rettentő falánkok. Ebből okulva tervezzük a terület bekerítését.

A rajnaiból idén nagyobb mennyiséget szüreteltünk, a saját Hercegföld-dűlős ültetvényünk tavaly termett először, mellette Borbélyéktól sikerült a Kőmagasról vásárolni. Szép alapanyagok, készült belőle tartályos és hordós tétel is, most figyelgetjük, hogy alakulnak, lesz-e olyan kiemelkedő valamelyik, hogy önállóan palackozzuk.
 
Olaszrizlingből három kategóriát tervezünk, a könnyed, reduktív mellé készítünk egy birtokválogatást, több dűlő terméséből, kétharmadnyi hordós résszel. Ezek mellett ígéretes a bácshegyi szelekció, ezt jó eséllyel önállóan töltjük majd palackba.
 
A kéknyelűből készített tradicionális pezsgőnk igen népszerű, mostanra megcsappant a készlet, de idén olyan szép volt a kéknyelű, hogy nem volt szívünk korábban leszedni, így halasztottuk a pezsgőt egy évvel."

Az új terület izgalma: Németh Családi Pince, Szalai Attila

"Érdekes év volt az idei, tavaly októberben bővültünk, egy komplett kis birtokot vásároltunk meg a Szent György-hegyen, pincével, gépekkel együtt. Ez új impulzusokat hozott az életünkbe, elkezdtük az elhanyagolt ültetvényt rendbe tenni, többet dolgoztam a szőlőben, élveztem a traktorozást. A tavaszi vírushelyzet elsőre riasztó volt, de a nyári szezonban olyan forgalmunk volt, ami egyenesbe hozott minket. Július közepétől annyian voltak a Balatonon, amit az 1980-as évek közepe óta nem láttam.
 
A szürettel mostanra gyakorlatilag végeztünk, a saját területeinkről már behoztuk a szőlőt. Egy területre várunk még: a Kutatótól szoktunk olaszrizlinget vásárolni kései szürethez, de lehet, hogy a mostani esőzés után már nem sok értelme lesz.

Az esők előtt sikerült az összes prémium tételnek szánt szőlőt leszedni, most erjednek a pincében, nagyon biztatóak. Napi szinten 3-4 alkalommal hőmérőzünk most, mint egy kórházban. Egyenletesen erjednek a borok, már hűteni sem kell őket. Most a rajnai savait még kicsit markánsnak érzem, meglátjuk, milyen lesz az erjedés végére. Ha úgy érezzük, akkor inkább adunk neki időt a palackban, hogy kerekedjen. Sokan a kéknyelűt keresik nálunk, a prémiumból idén sikerült a szokásosnál nagyobb mennyiséget leválogatnunk, majdnem 500 liter készül belőle.

Az új terület termését most összeházasítjuk, valószínűleg később még szebb lesz a termés, de már most is izgalmas, a szürkebarát, olaszrizling, juhfark és kéknyelű házasítása.

Október 23-ig leszünk nyitva, utána kicsit hátradőlünk, fárasztó év van a hátunk mögött, jó lesz kicsit megpihenni, a borok csiszolgatásával foglalkozni."

Október 23-ig leszünk nyitva, utána kicsit hátradőlünk, fárasztó év van a hátunk mögött, jó lesz kicsit megpihenni, a borok csiszolgatásával foglalkozni."

Kispalackos pezsgővel koccintunk: Szent Donát Borkúria, Kovács Tamás

"Az utolsó ládák a október második hetében jöttek be, ezzel mi befejeztük a 2020-as szüretet. A fajták érése nem csúszott össze idén, sikerült időben leszedni, amit terveztünk. Ez az évjárat szűkebb lett mennyiség tekintetében, cserébe koncentrált alapanyagot kaptunk. A mennyiség miatt nem bánkódunk, a Covid miatt a vendéglátós piac szinte teljesen kiesett nálunk, még a 2019-es borokból is van a pincében.

Három fajtával foglalkozunk, a furmint idén kevesebb lett, mert tavasszal a kötődéskor kedvezőtlen volt az időjárás, így idén abból pezsgőt készítünk. Nem volt az idei kiemelkedően meleg év, kevésbé vörösboros évjárat, persze a kékfrankos most is megbízhatóan teljesített. Az olaszrizling viszont megmutatta, hogy nem véletlenül egyeduralkodó Csopakon, hiszen minden évben hozza az elvártat. Idén inkább a Hegyborra koncentráltunk, szeretnénk abból kiemelkedőt készíteni, ezért még a dűlőválogatásokról is lemondunk, egyedül a Slikkert tervezzük. A Csopak koncentrált, egyensúlyos bor lesz, remélem az eddigi legjobb Hegybor, amit készítettünk.

Idei újdonság a kisüveges nyerspezsgő. Két embernek sokszor elég egy fél palack, a vendéglátásban is jól lehet használni, emiatt döntöttünk a fél palack mellett. Magunknak már évek óta készítünk nyerspezsgőt, nem igényel külön érlelést, ahogy kierjed, szinte egyből fogyasztható. 5 bar névre kereszteltük, úgy erjesztettük, hogy ennyi legyen a nyomás. Úgy látom, hogy ez egy jó egyensúlyi pont, kisebb a nyomás, kevesebb a seprő, marad a sok gyümölcs és nem habzik fel annyira.

Kísérletként egy rozé párja is készül, illetve rozéból készül idén egy kicsit héjon áztatott 'heavy' -változat, félúton a rozé és siller között. Azt szerettem volna, hogy annyi csersav és tannin kerüljön a borba, hogy ne kelljen szűrni. Igazi gyümölcsbomba, mint egy málnaszörp, kora tavasszal szeretnénk palackba tölteni."

Ünnep a szüret: Tomcsányi Családi Birtok, Tomcsányi Árpád

"Kis birtok vagyunk, 5 parcellában valamivel kevesebb, mint 2,5 hektáron dolgozunk. Azért, hogy komplexebbek legyenek a boraink, egy-egy területről többször is szüretelünk, egy alkalommal az éppen legszebb fürtöket csak. Idén kaptuk meg a bio minősítést, így mostantól hivatalosan is organikusak vagyunk. Mivel másfél éve kén nélkül dolgozunk, ezért kiemelten fontos, hogy makulátlanul egészséges szőlőt szüreteljünk. Idén augusztusban volt 2-3 hét, amikor többet esett, emiatt többet kellett válogatnunk a termést, hogy olyan borok szülessenek, amit elképzeltünk.

Nálunk a szüret jó alkalom arra, hogy összejöjjön a család, a barátok. Nagyon motiváltan és szépen dolgoznak, emellett ez egy jó alkalom arra is, hogy este bor mellett beszélgessünk. Nekem fontos, hogy a szőlő viszonylag hűvösen érkezzen be a pincébe, ezért korán kezdünk és legfeljebb 11-ig szedünk. Emiatt persze kicsit elhúzódik a munka, idén szeptember elejétől nagyjából október 10-ig.


Készül pét-nat, ezzel indult a szüretünk, egy olaszrizling-chardonnay házasítás. Emellett idén több narancsbort tervezünk, a chardonnay mellett egy traminit is. Spontán erjesztünk, így fontos, hogy az erjedés szépen indult, kíváncsian várjuk a végeredményt. Addig több időnk van foglalkozni a birtok új házőrzőjével, Cefre nevű vizslánkkal, akit főként az őzek miatt vállaltunk. Reményeink szerint vidám csaholása segít távol tartani a falánk őzeket, akik miatt idén például nem tudtunk juhfarkot szüretelni."

Címkék