Tovább fejlődik a balatoni bringaúthálózat, épül a Balaton Park Circuit versenypálya is. Zajlik az élet a Balatonon, miközben a vírus okozta korlátozások, változások is tetten érhetők. Mutatjuk, mi történt a héten a tó környékén.

Október utolsó hetét többé-kevésbé még végigkísérte a napsütéses, kellemes 16-17 fok körüli idő, ám a hétvégére megérkezett a hideg novemberi zimankó. Köddel, széllel, gyenge esőzéssel indul az őszi évszak utolsó hónapja. Kedd, szerda hőmérséklete még 14-15 fok körül alakulhat, a hét többi részén azonban -  némi napsütéssel - de csak 10 fokokra lehet csak számítani az Időkép előrejelzése szerint.

A Balatonon egyébként áprilistól október végéig működött vihar-előrejelző szolgálat, amely arról számolt be az MTI-nek, hogy ezt a szezont átlagosan szeles időjárás jellemezte. Hat alkalommal érte el erős vihar a Balatont, az elrendelt viharjelzés összesen 1799-1855 órát tett ki, ami magasabb szám, mint a tavalyi. A balatoni szelek kapcsán pedig az is kiderült a siófoki obszervatórium vezetőjének tanulmányából, hogy sokszor azért fúj erősebben a szél a tónál az országos átlaghoz képest, mert a Bakony hegyvonulatai módosítják az áramlást.

És most lássuk, mi történt a héten a Balatonon a vírushelyzettől a közügyeken át a kultúráig.

Vírus

Bóka István, Balatonfüred polgármestere koronavírusos lett, ugyanakkor az önkormányzati dolgozók negatív tesztje miatt zavartalanul működhet tovább a városháza. (Hello Vidék)

A járványhelyzet miatt elmarad a november 7-re tervezett siófoki GasztroPiknik, közölte Facebook-posztjában a Balatoni Kör. (Facebook - Balatoni Kör)

A Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézetének csabrendeki telephelyén 259 fertőzöttet találtak, akiket már kórházban ápolnak. (Telex)

Természet & védelme

Az évtizedek óta megoldatlan veszprémi Csererdő városrész orvosolatlan talaj-, talajvíz- és karsztvíz-szennyezésére hívták fel a figyelmet sokadik alkalommal. Az egykori Bakony Művek 130 hektárnyi területén tíz évvel ezelőtt olyan mérgező és rákkeltő anyagokat tártak fel, amelyek több százszorosan túllépték a határértékeket. (Veszprém Kukac)

Közlekedés

Egy újabb útvonallal gazdagodik a Balaton környéki bringaúthálózat: Egeraracsa, Esztergályhorváti, Zalaszabar és Zalaszentmárton ezentúl könnyebben elérhető lesz biciklivel a Balatontól. (MTI)

Kultúra

Időkapszulát helyeztek el Bittera Gyula  halálának ötvenedik évfordulóján az Illatok Házának falába, Tihanyban. Az időkapszulát a tervek szerint 2070. október 21-én a a tihanyi levendula meghonosítója halálának 100. évfordulóján nyitják majd fel, akkor derül majd ki, hogy mit üzentek a jövő nemzedékének. (Bittera Gyula Alapítvány sajtóközleménye)

A veszprémi Haszkovó-lakótelepen látható Az arc, a medence, két torony és egy rom című utcabútor-kiállítás is bekerült a Média Építészeti Díja közönségszavazásának döntőjébe, saját szavazataitokat itt adhatjátok le. (Facebook - Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa)

Veszprém város is bemutatkozik az MTV EMA 2020 online showban november 8-án, vasárnap. Londonnal együtt Magyarország lesz az egyik helyszíne a világ legnagyobb és legnézettebb könnyűzenei díjátadójának. (MTI)

Épül-szépül?

Oktatási és konferencia-központ épül Balatonakarattyán, a beruházáshoz egy 40 kishajó fogadására alkalmas kikötőt is terveztettek a parton. A helyiek külön Facebook-csoportot is hoztak létre a tiltakozás jegyében, november 4-ére, szerdára közmeghallgatást is hirdettek. (Magyar Hang)

Nagy erőkkel dolgoznak a gépek Balatonfőkajáron, az épülő Balaton Park Circuit helyszínén. A hazai és nemzetközi motorversenyekre tervezett pályán a tervek szerint jövő év második felében már az első tesztméterek is teljesíthetők lesznek. (Formula)

Kékfény

Természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség két férfi ellen, akik Balatonakali térségében jelentős területen jogellenesen irtották ki a nádast a Balatonban. (444)

Nem dolgozhatna a közelmúltban elsüllyedt kotróhajó, derült ki mindez miután a Budapest Főváros Kormányhivatala ellenőrzési eljárást indított az ügyben. (Világgazdaság)

Köz & ügyek

Új, társelnöki rendszert vezetnek be a Balaton Fejlesztési Tanácsnál, amit jelenleg Bóka István vezet. (Balatontipp)

Egy új kutatásban azt vizsgálták, milyen tényezők motiválják a Balaton térségben nyaralótulajdonnal, vagy második otthonnal rendelkezőket, az itt dolgozókat, illetve a térségben letelepedőket, a kulcsszó a mobilitás lett. (Hírbalaton
 

Turizmus & szállás

Húsz százalékos leépítés várható a balatoni szállodákban a következő hónapokban Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke szerint. Az év utolsó két hónapjában a foglaltság nem éri el a 30 százalékot sem, ugyanakkor szerinte legalább 35 százalékos arány kell ahhoz, hogy a költségeket elő lehessen teremteni. (Sonline)