A kőrakodót már korábban megúszták, de a zagytározóba tervezett szolgálati kikötő csak most hárult el az aggódó polgárok feje fölül.

A hosszú és kitartó lakossági tiltakozás eredményeképp nem épül ipari kikötő Balatongyörökön - írja a Népszava. A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) legutóbbi, online ülése után vált világossá, hogy a Szent Mihály-kápolna dombjának aljához nem épül meg az ún. "fekete flotta" szolgálati kikötője. Bíró Róbert, Balatongyörök polgármestere így fogalmazott a lapnak:

"Sikeresnek bizonyult az önkormányzati és lakossági tiltakozás. Az erős ellenállást az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) is érezte, s nem erőből akarta megoldani a problémát, hanem láthatóan törekedett az együttműködésre."

"Sikeresnek bizonyult az önkormányzati és lakossági tiltakozás. Az erős ellenállást az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) is érezte, s nem erőből akarta megoldani a problémát, hanem láthatóan törekedett az együttműködésre."

Ősszel szerzett tudomást Györök és a szomszédos, szintén érintett Vonyarcvashegy arról, hogy olyan kikötőt terveznek építeni a két település határára, ami befogadja a Bahart, a vízügy és egyéb szolgáltatók fenntartásra szolgáló hajóit, uszályait. A kezdeti tervekben kőrakodó is szerepelt, ahol be tudnák rakodni a környék kőbányáiból érkező, a parti védművekhez és mólókhoz használandó köveket.

Több tüntetést is tartottak a helyiek emiatt ősszel és télen, miközben lakossági fórumokon igyekezett a vízügy nyugtatni a kedélyeket. A kikötő egy olyan zagytérbe került volna, ami eleve arra szolgált eddig is, hogy ott elhelyezzék a mederkotrások során keletkezett iszapot. A közeljövőbe tervezett Keszthely környéki kotrások zagya is itt landolt volna, kérdéses, hogy ez így lesz-e. Jelenleg Györök mellett Keszthely és Fűzfő területén van engedéllyel rendelkező zagykazetta.

A helyiek féltek a portól, zajtól, látványtól, a turizmusra károsnak tartották.

Egy lakossági fórumon mi is jártunk, ott is indulatos lakossággal szembesült a vízügy. A visszakozás után Siklós Gabriella, az OVF sajtószóvivője elmondta: "Egyelőre várjuk a Balatoni Fejlesztési Tanács válaszát, melyik településen lehetne elfogadható egy ilyen létesítmény. Jelenleg azonban semmilyen szolgálati kikötő engedélyezése nincs folyamatban." A kérdés most az, hova kerülhet a szolgálati kikötő és a kikotort iszap.

Címkék