látnivalók & kultúra

szerkesztés

Itt a fotelt is megveheted, amiben kávézol – Íme a káptalantóti bár, ami kortárs galéria is

Szerzők

  • Chilembu Krisztina

2020. 07. 15. 10:13

Galéria, kávézó, bár és szálláshely – így foglalhatnánk össze a Káli Cool funkcióit, ami július 11-én nyitott meg Káptalantótiban, a falu központjában levő egykori élelmiszerbolt épületében. A Faur Zsófi Galéria, az Amikor Antik és Design Galéria és Cakó Kinga jóvoltából kortárs műalkotások, a '70-es és '80-as évek bútorai és magyar designerek munkái között kávézhatunk, vagy borozhatunk a Közért Bár nevű egységben. Az ötletgazdákkal a megnyitón beszélgettünk az épület történetéről és a további tervekről, amik között egy delikátbolt is szerepel.

A helyiek és az átutazók már régóta találgatták, hogy mi készül a Káptalantóti központjában található épületben: az egykor szövetkezeti boltként és kocsmaként működő házat teljesen felújították, az ajtót és az ablakkereteket kékre festették, a homlokzat egy „Közért” feliratot kapott. Sokféle verzió merült fel a romkocsmától a közösségi téren át az élelmiszerboltig.

Fotó: Szohr Anna — Káli Cool

Az egykori kocsma és az élelmiszerbolt most egy tágas teret alkot. Bútorok, lakberendezési tárgyak, képek, szobrok sorakoznak a mini-enteriőrökben. Vannak műtárgyak, amik funkciót kapnak – például a piros, retró fotelekben fogyaszthatjuk el a kávét, mások csak a szemnek szólnak. 

A Közért Bárban lenni olyan, mintha egyszerre utaznánk az időben és a térben. Egyszerre vagyunk Káptalantótiban és egy fővárosi kortárs galériában, a jelenben és a hetvenes-nyolcvanas években. A pult fölött hatalmas „Csemege” felirat visz vissza minket a régi időkbe, aki elmúlt 30, annak biztosan rengeteg emléket idéz meg az ismerős betűtípus.

Fotó: Szohr Anna — Káli Cool

A régi ház, amit megtöltöttek művészettel

De hogy kerülnek a kortárs alkotások Káptalantóti főutcájára? A Káli Cool történetét Faur Zsófi galériavezető és Szilágyi Pál – a Káli Cool üzletvezetője, Zsófi férje osztották meg velünk. Egy eldugott présházat kerestek a Balaton-felvidéken, de álmaik nyaralóját az ingatlan birtokosa ígérete ellenére eladta. Éppen a káptalantóti Liliomkert piacon voltak, amikor kitalálták, hogy körülnéznek a faluban is, és meglátták a régóta eladó épületet, amitől már szabadulni akart a tulajdonosa.

Fotó: Szohr Anna — Káli Cool

„Ez egy nagyon romos épület volt, de látszott rajta, hogy milyen lehetett, és az is, hogy mit lehet belőle kihozni. Magánemberként is nagyon szeretjük a régi épületeket, és a lakásunk is régi bútorokkal van berendezve, annak ellenére, hogy én kortárs műtárgyakat árulok. A régi bútorok nagyon jól összeillenek a kortárs műtárgyakkal" – mesélte Faur Zsófi.

2016 januárjában vették meg a sok helyiségből álló ingatlant, ami a viszonylag ép homlokzat ellenére nagyon rossz állapotban volt. Felújítás közben derült ki, hogy az épületnek nagyon hosszú, filmbe illő története van. Szilágyi Pál így fogalmazott:

„Szó szerint kicsomagoltuk a házat. Ahogy haladtunk a vésőgéppel, úgy fedeztük fel a történetét, és próbáltuk meg visszaállítani az értékeit.”

Fotó: Szohr Anna — Káli Cool

A helyiektől tudták meg, hogy az épület egy tragikus sorsú zsidó kereskedőcsalád tulajdonában volt – lelőtték őket, mert nem voltak hajlandók elhagyni az otthonukat, amikor a gettóba terelték volna őket. Az ingatlan később állami tulajdonba került, volt szövetkezeti bolt, hentesüzlet, kocsma és élelmiszerbolt is. Az épület homlokzata 2017-ben lett készen, ezt követte az egykori kocsma és a bolt tereinek egybenyitása. Egy budapesti csapat nyári romkocsmát akart nyitni itt, de ebből aztán nem lett semmi. Faur Zsófiék ettől függetlenül folytatni akarták a felújítást.

Három apartmant alakítottak ki az ingatlan hátsó részében, vintage és indusztriális loft stílusban. Sok tárgy a Liliomkert piacról és a tihanyi piacról való – elhozták, ami tetszett, és később találták meg a helyüket az új funkciót kapott terekben.

2020-ra a teljes épület készen állt, a leendő bérlők, akik éttermet álmodtak meg a több száz éves falak közé, a vírushelyzet miatt visszaléptek. Ekkor született meg a pop-up galéria és a Közért Bár ötlete – mondta az üzletvezető. Az is cél volt, hogy Káptalantóti „visszakerüljön” a térképre, ne csak a termelői piac miatt érkezzenek ide az emberek, hiszen sokan nem is kíváncsiak magára a településre.

„Nem akartuk lekésni ezt a szezont, ezért úgy döntöttünk, megtöltjük a helyet művészettel. A vírushelyzet miatt be kellett zárniuk a művészeti színtereknek, és mindenki kiáramlik Budapestről. A Káli Cool egyfajta előremenekülés, amit lelkesen és boldogan teszünk, hogy megtartsuk a piacainkat”.

Innen bármit hazavihetsz – a fotelt is, amiben borozol

Az épület a szálláshelyen kívül bár és galéria funkciót is ellát. A Faur Zsófi Galéria kortárs magyar művészek munkáit hozta el a Káli Coolba, amikhez jól illenek az Amikor Antik és Design Galéria '70-es évekbeli berendezési tárgyai és plakátjai. Cakó Kinga kreációit is megtalálhatjuk, ő a legújabb kollekcióját mutatja be a pop-up a művészeti térben.

A Közért Bárban tehát részben az eredeti, részben az 1970-80-as évek esztétikáját hozó és kortárs művek között lehet kávézni, borozni – a közeli Sabar Borház, valamint a Fehér Nyúl és HopTop sörfőzde szállítja az italokat. A bútorok is kiállítási tárgyak, mindenre árcímke került, így ha megtetszik egy műalkotás – vagy akár a fotel, amiben helyet foglalunk –, meg is lehet vásárolni (arra is van lehetőség, hogy hazaszállíttassuk).

Fotó: Szohr Anna — Káli Cool

Konyha nem üzemel a helyen, viszont a tulajdonosok egy kis delikátboltot is berendeznek majd, ahol a Liliomkert piac termelőinek csomagolt, vákuumozott termékeit lehet majd kapni és elfogyasztani a teraszon vagy a kertben. Az udvaron álló, 1940-es években készült vagon az eredeti tervek szerint egy bárnak adott volna helyet, ez sajnos az idén még nem fog megnyílni.

Fotó: Szilágyi Pál — Káli Cool

Faur Zsófi 20 éve vezet professzionális kortárs galériát, szerződött egy művészkörrel, akiket a világon mindenhol képvisel. „Most öt művész – Dobos Tamás, Forrai Ferenc, Gábor Áron, Horváth Lóczi Judit, Lantos Csenge és Romvári Márton – munkáit hoztam magammal, ezeket lehet megnézni, illetve megvenni” – foglalta össze. Az, hogy három különböző művészeti ág képviselői összeálltak és létrehozták ezt a belső teret, ami otthonos és nagyon cool, azt gondolom, egyedülálló. A kínálat változni fog, és programokat is szeretnék a nyárra, mindig érdemes lesz eljönni valami újdonságért.”

Fotó: Szohr Anna — Káli Cool

Cakó Kinga divattervező az idei tavasz-nyári kollekciójával érkezett. Egy marokkói utazás inspirálta a fehér, halványsárga, púder és a terrakotta árnyalataiban készült darabokat. „Nagyon szeretem azt a szellemiséget, amit Faur Zsófi képvisel, és amikor megszületett a Káli Cool ötlete, kitaláltuk, hogy milyen jó lenne a divatot is belevonni a kezdeményezésbe” – mondta a We Love Balatonnak a megnyitón.

Kinga budapesti showroomja és Káptalantóti között fog ingázni, előre meghirdetett napokon személyesen értékesíti majd a ruhákat. A környék egyébként Kingának nagy szerelem, sok időt tölt a Szent György-hegyi családi nyaralóban. „Nagyon örülök, hogy ennyit fejlődött az egész régió, hogy ilyen sok szuper gasztro- és kulthely nyílt, és már nem kell mindenért Budapestre menni, egy ilyen nyugalmas helyszínen, a természet közelében is találunk kortárs művészetet” – tette hozzá.

Fotó: Szohr Anna — Káli Cool

Molnár Viktor, az Amikor Antik és Design Galéria tulajdonosa a Pozsonyi úti galéria és aukciósház hangulatát hozta el a több száz éves falak közé. „Ide olyan lakberendezési tárgyakkal érkeztünk, amiket az itt házzal rendelkezők haza tudnak vinni. A fókuszba az 1950-es, '60-as, '70-es évek kerültek, és nemcsak a dekorativitás, hanem a funkcionalitás is fontos, igyekeztünk olyan kis bútorokat hozni, amik könnyen elhelyezhetőek és használhatóak. Szász Károly István grafikái, Kopcsányi Ottó ötvösmunkái, Szabó Eszter keramikusművész alkotásai mellett plakátok is láthatók a '80-as évek undergroundjából” – mutatta be a Balaton-felvidékre utaztatott tárgyakat és alkotásokat.

Fotó: Szohr Anna — Káli Cool

A galéria kínálata cserélődni fog, valamint lesznek egyéni kiállítások is, pop up jelleggel. A Káli Cool télre bezár – a felújítás során derült ki, hogy le kell bontani az összes kéményt, a helyiségeket egyelőre nem lehet kifűteni. Addig is érdemes benézni egy kávéra vagy egy fröccsre, és utazni egy kicsit az időben, Káptalantóti kellős közepén.

Cím: Káptalantóti, Petőfi Sándor utca 85-87. 
Nyitva: Szerda-csütörtök: 17-22h, péntek-szombat: 10-22h, vasárnap: 9-14h. Hétfő-kedd: zárva. 

Hasonló tartalmak

Admin mode