Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Ahol a történelem találkozik a modern gasztronómiával és borászattal – Tihanyi Vinarius

Szerzők

  • sponsored WLB

2020. 07. 21. 12:29

Tihany a Balaton ékköve, romantikus utcái, levendulamezői és túraútvonalai mellett találtunk még egy okot, amiért abszolút bakancslistás. A Tihanyi Vinarius egy borárium, gasztrobár és rendezvényház, ami az 1820-as években épített Tihanyi Apátsági Pince és Présház műemléképületének adott egy új modern funkciót.

Kiváló hazai borok és a Balaton környéki pincészetek különleges, kézműves nedűi találhatóak meg egy elegáns és bájos környezetben, a Tihanyi Vináriusban. A gyönyörű, modern pince egy kétszáz éves épület felújításával született, megtartva a Tihany látképéhez hozzátartozó nádfedeles épületet korabeli stílusában, és átalakítva a présházat az új funkciójának megfelelően. A Vinarius teraszáról a Belső-tóra, a Tihanyi Apátsági Templomra és a környező dombokra lehet rálátni, a legpompásabb falatok és a kitűnő nedűk ízlelése közben.

Fotó: Tihanyi Vinarius

Fotó: Tihanyi Vinarius

Tihany legizgalmasabb boráriumában üzemelő rusztikus, mégis modern gasztrobár 45 férőhelyes, a pince 100–150 fő befogadására alkalmas, a teraszon pedig 120 vendég leültetésére van lehetőség. A magyar konyha tradicionális ízei készülnek a látványkonyhában, új kivitelezésben, az egészségtudatos és korszerű konyhatechnológia alkalmazásával. Saláták, húsos és vegetáriánus borkorcsolyák, magyar klasszikusok és pompás desszertek alkotják az étlapot. A Vinariusban szezonális alapanyagokhoz igazodó fogások készülnek, és alkotnak tökéletes fúziót az italválasztékkal.

Fotó: Tihanyi Vinarius

Fotó: Tihanyi Vinarius

A közel két évszázad során bár sok minden változott a tihanyi présházban, egy valami nem: a bor iránti szeretet. Az étterem bortrezorja a legnevesebb borospalackoknak ad helyet, és itt kerül sor a közös falatozással egybekötött borkóstolókra is. 70 féle tétel képezi a kínálatot, aminek felét pohárra is bontják, és lehetőség van kiskörű, akár 2-4 fős borkóstolókra is. A vendégek amellett, hogy betekintést nyerhetnek a borok világába, pinceáron tudják megvásárolni kedvenc hazai tételeiket.

„A Vinariusban alapvetően minden a borról szól. Az összes meghatározó borvidékről tudunk tételeket ajánlani, és kifejezetten széles választékot nyújtunk a balatoni borvidékről. Nemcsak sztárborászokkal dolgozunk, fiatal feltörekvő borászatok termékeit is szívesen beválasztjuk a tételeink sorába. Évente egyszer váltunk borlapot, melyhez beszállítóink és sommelier-nk nyújt segítséget" – meséli Samicskov Sebastien a Vinarius értékesítési vezetője.

Fotó: Tihanyi Vinarius

Fotó: Tihanyi Vinarius

Közel Tihany központjához és az Apátsághoz, de mégis távol a kirándulók forgatagától: tökéletes helyszín szinte bármilyen rendezvény lebonyolítására. Legyen szó családi eseményről, baráti összejövetelről, születésnapról, esküvőről, céges rendezvényről vagy akár csapatépítő tréningről, a Vinarius magas színvonalú szolgáltatásokat és egyénre szabott csomagajánlatokat kínál. Gyermek és kutyabarát, ingyenes parkolót és bicajtárolót biztosít, és kisvasúttal könnyen megközelíthető a révtől is. Augusztus elsején különleges zongoraesttel készül Rakonczai Imre, és jönnek a borvacsorák az északi part legjobb borászainak társaságában. Figyeljétel Facebook-oldalukat, hogy ne maradjatok le az izgalmas programjaikról! 

Hasonló tartalmak

Admin mode