Fonyód központjában, egy áruház harmadik emeletén nyílt meg Szikra Gabi és társa, Renczés Gábor egész évben nyitva tartó étterme, a Konyhám Stúdió 365. A balatonfenyvesi strandbüfé, A Konyhám tulajdonosainak régi álma vált valóra a télen is működő étteremmel, ahol a klasszikus fogásokat a saját stílusukban, sok játékossággal értelmezik újra.

Vasárnap érkezünk, jóval túl vagyunk már az ebédidőn, de még mindig nagy a pörgés (aki biztosra akar menni, foglaljon asztalt). Egy áruház felső szintjén vagyunk, nem egy tipikus balatoni éttermi környezet fogad, a tó látványában csak a teraszról és az ablakokhoz közeli asztalok mellől lehet gyönyörködni. De itt nem a panoráma, hanem az A Konyhámból ismert gasztroélmény lesz a főszerepben.

Gabi mindenhol jelen van, irányít, kézben tart, felügyel és közben mosolyog, mintha séfnek lenni a világ legkönnyebb munkája lenne. Az egyik pillanatban még a látványkonyhában tálal, a következőben a vendégeit üdvözli az egyik asztalnál, majd kitérőt tesz, hogy egy másik asztaltársaság közös szelfit készíthessen vele.

Szikra Gabit sokan a budai Szalonspiccből vagy a Séfek Séfe című műsorból ismerik, saját helye, a balatonfenyvesi A Konyhám az ötödik nyári szezonon van túl. A strandétteremről azok is hallhattak, akiknek Balatonfenyves nem szerepelt az úti céljaik között, a hely kétszer is megnyerte az Év Strandétele versenyt – 2018-ban a gofri és a tócsni „szerelemgyerekének” is beillő, gofcsi nevű étellel, 2021-ben pedig a répa-dog nevű kreációval –, de az elsők között vezette be a környéken a strandon való reggelizés kultúráját is és kínált alternatívát a salátákon kívül a vegán vendégeknek.  

„Végre van egy hely, ahol rendesen tudunk tálalni”

Korábban egy újhullámos étterem, a Padlás Bisztró üzemelt itt. Évekkel ezelőtt megszűnt, a helyiség régóta üresen állt, Gabiék pedig kihasználták a 2021 decemberében adódott lehetőséget, és bérbe vették az éttermet.

 „Semmit nem változtattunk az enteriőrön, kb. 10 nap alatt összeállt a csapat és a menü. 5 napig éjjel-nappal főztünk, és december 27-én pedig megnyitottunk.”

 „Semmit nem változtattunk az enteriőrön, kb. 10 nap alatt összeállt a csapat és a menü. 5 napig éjjel-nappal főztünk, és december 27-én pedig megnyitottunk.”

Az, hogy Gabiék télen sem pihennek, egyáltalán nem újdonság. Akkor sem álltak le a munkával, amikor a fenyvesi strandétterem a téli álmát aludta. A korábbi években a közeli Kakastanya, majd a Hubertus Hof konyháján tevékenykedtek – amíg a vírushelyzet közbe nem szólt –, de ez most valami egészen másról szól. Egy kreatív, szezonális és helyi alapanyagokon alapuló saját konyháról, ahol minden egyes fogásban ott van A Konyhám játékossága és profizmusa.

A látványkonyhának köszönhetően a vendégek mindent figyelemmel kísérhetnek, ami az ebédjükkel vagy a vacsorájukkal történik, és bár a díszletek és a lehetőségek mások, a fenyvesi „gasztrokocsmában” megszokott közvetlenség itt is megmarad. Gabinak régi vágya vált valóra itt: míg a part menti vendéglátóhelyen nemcsak főz, hanem fel is szolgál, A Konyhám Stúdió 365-ben teljes egészében a konyhai feladatoknak szentelheti magát.

„Úgy érezzük, hogy itt játszadozhatunk. Itt nincs az a nagyon nagy rohanás, nem sietnek a vendégek a vízbe, hanem tényleg azért jönnek el, hogy élvezzék azt, hogy jó ételeket kapnak” – mondja. 

„Úgy érezzük, hogy itt játszadozhatunk. Itt nincs az a nagyon nagy rohanás, nem sietnek a vendégek a vízbe, hanem tényleg azért jönnek el, hogy élvezzék azt, hogy jó ételeket kapnak” – mondja. 

„És végre van egy hely, ahol rendesen tudunk tálalni” – teszi hozzá Gábor, utalva a szűkös helyre a strandétteremben

Az étlap rövid, de Gabi megfogalmazása szerint „mindenkire gondoltak”: a hal- és vadételek, sertéstarja, kacsamell és többféle vegetáriánus fogás mellett rántott csirkemell is szerepel a kínálatban, hogy azok a vendégek is nyugodtan rendelhessenek, akik nem nyitottak az újításokra. Amikből nincs hiány: régi ételek kaptak új köntöst, egészen új értelmezésben készül a brassói, a hortobágyi húsos palacsinta és a harcsapaprikás túrós csuszával.  

Klasszikusok A Konyhám Stúdió 365 stílusában

Az alkotóelemeiből újraépített hortobágyi húsos palacsintával kezdjük a kóstolást. Tulajdonképpen egy palacsintába csomagolt csirkepörköltet kapunk, ami szokatlan külleme ellenére hozza a hagyományos ízvilágot. A töltelék egy tejszínnel ledarált, könnyedebbé varázsolt pörkölt, az egész batyu pedig egy finom szalonnás, tejfölhabos szósz közepén uralja a tányért.

Ezek után meg sem lepődünk – na jó, egy kicsit –, hogy a vaddisznógerincet nemcsak édesburgonya-püré, hanem gesztenyés gnocchi és füstös meggy is kíséri. A pürét gyömbérrel bolondítják meg, a gnocchi tésztájába főtt gesztenye került, a meggyet pedig Green Eggben füstölték meg.

A karfiolrózsák grillen nevű étel összetevői között grillezett hagyma, marinált retek, cékla, saláta, ropogós tápiókachips és zöld majonéz szerepel. Laktató fogás, játék a textúrákkal. A késői ebédünket a csokoládé 365 nevű desszert koronázza meg: a belga Callebaut csokoládéból álló gömb belsejébe egy gyümölcsös, folyékony keveréket dermesztettek.

A tálalás, a textúrák, a köretek a többi „hagyományos” fogásnál sem követik a megszokott eljárásokat: a konfitált sertéstarja vöröslencse-pürével és terijakiszósszal, a rosé kacsamell narancsos-gyömbéres sütőtökpürével készül.

Lehet, hogy a Michelin ellenőrei is benéznek majd?

A fonyódi étteremre a szakma is figyel: a Dining Guide nemrég a Bib Gourmand-esélyes vidéki éttermek között említette, a balatonszemesi Kistücsökkel és a balatonfüredi Mór24-gyel együtt (most csak a balatoni éttermeket emeltük ki). A Bib Gourmand-minősítés azt jelenti, hogy az adott étteremben mérsékelt árak mellett kiváló minőségű konyhára számíthatunk.

Aki aggódna, hogy mi lesz a fenyvesi, már ikonikus A Konyhámmal, megnyugodhat: a jó idővel együtt a part menti vendéglátóhely is megnyit majd, a nyári hónapokra Gabi visszatér oda a harmadik emeleti étteremből. A Stúdiót addig Gábor viszi majd.

Gabi ragaszkodik a strandbüféhez is, azt vallja, hogy az elmúlt 5 évet nem lehet kitörölni, ráadásul az a hely a szélesebb közönség számára is elérhető. Ezen a nyáron mindenképp így lesz, a többi meg majd kialakul.  

Címkék

Elérhetőségek

A Konyhám Stúdió 365 8640 Fonyód, Ady Endre utca 5. Facebook-oldal