Újra összeállt a strandételtesztelő zsűri, hogy 2021-ben is levadássza a legjobb beach foodot a Balatonon. Hetedik alkalommal rendezte meg a Balatoni Kör az Év Strandétele versenyt, melynek utolsó körös, kilencfős zsűrije az egész augusztus 3-i napot annak szentelte, hogy a döntős ételeket végigkóstolja.
Jártunk a balatonfenyvesi A Konyhámban, az alsóörsi Fogas Bisztróban, a tihanyi Kedvenc Kávé és Delikátban, az örvényesi Random Bagel Barban, a balatonvilágosi Tarow Bisztróban, a balatonalmádi Teraszon és a zamárdi Tiki Beach Bisztróban is. Ugyanis a döntős ételek ezekről a helyekről kerültek ki.
A versenyen megadott szempontok a következők voltak: az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készüljön, legyen egyszerű, de kreatív, nyárias, gyorsan és büfékben is elkészíthető, akár elvitelre is alkalmas, valamint szerepeljen a vendéglátóhely étlapján. Az újragondolt lángostól a gyömbéres tökfőzeléken át több izgalmas kreációval találtuk szemben magunkat a tegnapi napon. Erős volt a vega és a vegán vonal, de természetesen voltak húsos, nehezebb strandételek is.
Az Év Strandétele verseny
Korábban strandbüfé kategóriában semmilyen szakmai díj és fórum nem létezett, ezért indította el 2015-ben a Balatoni Kör az Év Strandétele versenyt. A célja akkor is az volt, és most is az, hogy előmozdítsa a minőségi versenyt ebben a szektorban, és a jó gyakorlatokat, a szakmailag indokolt fejlődési irányokat kiemelje. A versenyen és annak zsűrizésében a We Love Balaton szerkesztősége is aktívan részt vett az elmúlt években.
És a nyertes: répa-dog – 1690 Ft
A balatonfenyvesi A Konyhám répa-dogjával került a legjobb hét közé, végül az Év Strandétele díjat is bezsebelte. A hot dog alapötletéből kiinduló ételnél a kiflit magát a kettévágott sárgarépa adja, mely rozmaringgal, vajjal, sós karamellel vákuumozás és szuvidálás, majd rántás után válik répa-doggá. Mindezt pesztós majonézzel, szárított hagymával, marinált gyömbérrel és baconmorzsával a tetején tálalják.
Az Év Felfedezettje: vegán bundás kenyér – 2350 Ft
Az új, a balatonvilágosi Club Aliga területén lévő Tarow Bisztro vegán bundás kenyérrel rukkolt elő, melyet a zsűri egyértelmű döntése alapján az Év Felfedezettje díjjal jutalmazott. A csicseriborsóliszt-bundában sült bagett guacamoléval, friss salátával és fekete sóval van ízesítve, és igazán laktató, ízgazdag alternatívája a hagyományos bundás kenyérnek (a tojás hiánya szinte nem is érzékelhető). A bundás kenyér kizárólag hétvégi reggeli menüben kapható.
A verseny eddigi nyertesei:
- 2015: Kalóz, Fövenyes – Harcsa & Krumpli
- 2016: Kishableány, Badacsony és Paletta, Balatonboglár – Big MEKK
- 2017: Paletta, Balatonboglár – Pulled Ponty
- 2018: Konyhám, Balatonfenyves – Gofcsi
- 2019: Tiki Beach Bisztró, Zamárdi – Koviubileves
- 2020: Port Étterem, Balatonmáriafürdő – BalaToros, valamint Fogas Bisztró, Alsóörs – Halerőleves gombóccal,
- 2021: A Konyhám, Balatonfenyves – Répa-dog