A nemrég megnyílt Zam! egy többfunkciós gasztrokulturális tér, amelynek egy különleges épület ad otthont. A Zam! az a hely, ahol egy pazar reggelivel és egy finom péksütivel indulhat a nap, ahol egy Európa-bajnok barista készíti a kávét, és ahová betérhetünk egy könnyed ebédre, vacsorára, vagy nézhetjük a naplementét a koktélbárból. A hely ötletgazdái nem csak nyárra terveznek: a zárt, négy évszakos térben előadások és koncertek lesznek a hidegebb hónapokban is.

A Zam! épületét azonnal kiszúrjuk a Nagystrandon, a Bácskay és a Kecskeméti utca által határolt területen. Az alsó szinten egy összelapított gömbre emlékeztető zárt helyiség és egy nyílt tér található. Egy zöld, a pályaudvarok világát idéző lépcsőn közelítjük meg a teraszt, ahol már reggel lounge-hangulat fogad. Kényelmes kanapék, bárpult, kávéillat, a háttérben a Tihanyi-félsziget látványa – nem lenne rossz, ha így kezdődnének a napok a parton.

A Zam! funkcióit Lévai Balázs rendező-producer, a hely programfelelőse foglalta össze a gasztrokulturális központot bemutató nyílt napon. A Zam! egyik legfőbb célja, hogy felpezsdítse a Balaton kulturális életét a nyári szezonon kívül is. A terasz és a zárt belső tér egész évben kiállításoknak, filmvetítéseknek, akusztikus koncerteknek, előadásoknak ad majd otthont. Lesz borsuli, rendeznek teraszkoncerteket és zenés irodalmi esteket is, olyan vendégekkel, mint Bérczesi Róbert (Hiperkarma), Grecsó Krisztián, a Lóci játszik együttes, Csuja Imre és Mucsi Zoltán, az előadásokra pedig olyan szakemberek érkeznek, mint Zacher Gábor, Pál Feri atya vagy Győrfi Pál.

A szokatlan formájú épület terveit a többek között számos irodaházat és stadiont jegyző A4 studio készítette, és ezzel bekerült az ArchDaily építészeti magazin Év Épülete díj jelöltjei közé is. Az épület legizgalmasabb része a különleges alakú és megvilágítású, 100 fős rendezvényteremként működő zárt tér, ami a hidegebb hónapokban lesz a programok helyszíne, és ahol úgy érezzük magunkat, mintha egy gigantikus élőlény belsejébe lépnénk. 

Grillezett ananász és kávé egy Európa-bajnok baristától

A Zam! számos funkciója közül először a gasztronómiai kínálatot térképeztük fel, első körben a reggelit. Ha a nyaralás szerves részét képezik az igazi, ráérős reggelik, akkor ez a hely megfelelő a lassú, de kalóriadús napindításhoz. A rántottát sült császárral (2300 Ft), füstölt lazaccal (2690 Ft) és érlelt kecskesajttal (2690 Ft) is kérhetjük, lehet egy méretes sült kolbásszal indítani a napot, de van grillezett sárgadinnye érlelt sonkával, bagettel és salátával (3900 Ft) is, ha valaki tényleg szeretné kimaxolni a reggelit.

Az alsó szinten a megváltozott munkaképességű dolgozókat is foglalkoztató, Budapesten három üzlettel is rendelkező Bake My Day vadkovászos kenyerei és péksüteményei közül lehet választani. Már egy ideje tervezték a vidéki bővülést, mesélik az alapítók, Takács Zoltán és Szabó Péter, és hamarosan a Balatonnál is alkalmazni tudnak majd megváltozott munkaképességű dolgozókat. Egyelőre a félbarna, az aszalt vörös áfonyás és a pirított hagymás kenyerek kaphatók itt, de a kínálat bővülni fog.

Szót kell ejteni a kávéról is: a koffein iránti vágyat egy időre legyőzte a színes, pirosban és lilában pompázó latte art megörökítése és posztolása. A kávét Szathmáry Dóra többszörös Európa-bajnok barista készíti Budapest Kávéból, és hétről hétre más mintákkal lepi meg az idelátogatókat. 

Napközben a teraszon a grillételek a főszereplők, készül ZAMburger (2900 Ft), kecskesajtos burger (3100 Ft) és különféle lávakövön grillezett húsok, mint például az omlós tarja (1700 Ft) vagy a lazacderék (2500 Ft). Aki valami igazán könnyed ételre vágyik, kérhet kuszkusszal és salátával tálalt lazacos pokét (3300 Ft) vagy vega, tofuval készült pokét (3100 Ft), és olyan különlegességekre is be lehet nevezni, mint a grillezett, sós ananásznyárs rákkal (3900 Ft)

Egyszerű, jól megkomponált, laktató fogásokat kóstoltunk, a sokszínű salátáknak köszönhetően nem éreztük azt, hogy fel sem bírunk állni a székből az ebéd után. Nem maradhat ki a fagyi sem a kínálatból: a pékség mellett, az alsó szinten a Kedveskrém gombócait lehet letesztelni. 

Bringástanösvény is indul

A Zam! a bringásokat is várja, itt nem gond, ha sportos öltözékben érkezünk. A Zam! épületétől indul a gyerekeknek kifejlesztett Digitális Vándor applikáció legújabb kerékpárostanösvénye is, aminek első részét a reggeli után le is teszteltük. Az app lényege egyébként az, hogy ha már képtelenek vagyunk eltenni az okostelefont a családi kirándulás idején, használjuk játékos tanulásra. A Digitális Vándor a kiterjesztett valóság eszközeit is felhasználja, segítségével a tanösvény állomásaira varázsolhatjuk a kiránduláshoz tartozó történetben szereplő két mesebeli lényt. (A fejlesztés az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség együttműködésében valósul meg.)

Címkék

Elérhetőségek

Zam Balaton 8621 Zamárdi, Szabadstrand Facebook-oldal Weboldal