Az otthon ízei mindannyiunkban kedves emlékeket elevenítenek fel. Talán emiatt van, hogy egyedül a házias magyar ételek képesek megadni azt a fajta komfortot, amit olyan gyakran keresünk. Azonban egy étteremben mégiscsak várunk valamilyen csavart, ami megkülönbözteti ezeket a fogásokat az otthoniaktól. Balatonszepezden van egy hely, ahol pontosan ezt kapjuk – a Konyha-Kert Bisztró és Bárban jártunk.

Schindele Botond első generációs vendéglátósként nyitotta meg 2018-ban a Konyha-Kert Bisztró és Bárt, közvetlenül a balatonszepezdi strand mellett. A klasszikusan házias, mégis egyedülállóan friss és különleges konyha és a teraszon található hívogató vertikális-fűszerkert egy igazi kis szigetet varázsol a Balaton partján fekvő bisztróból, ahová a – mostanra tekintélyes méretűre duzzadt – törzsközönség mellett az egyszeri vándor is bizakodva tér be. Nem hiába.

A született vezető nem ül fel a magas lóra

Botond rendszeresen kimegy az asztalokhoz, hogy ellenőrizze: mindenki elégedett és minden rendben van. Szoktak is viccelődni a törzsvendégekkel, hogy milyen jót főzött. (A konyhán nem ő dolgozik – a szerk.) Az elhivatott étteremtulajdonos szereti látni, ahogy a vendégek elégedetten, az ő szavaival élve: „teli hassal” távoznak.

„Nagyon szeretem a vendéglátást, szeretem a vendégeimet, szeretem a kollégáimat és szeretem ezt csinálni, mert szeretek adni. Minden nap én vagyok az első, én vagyok az utolsó és én is kint vagyok állandóan a placcon. Néha nem azt mondják a vendégek, hogy megyünk a Konyha-Kert Bisztró és Bárba, hanem hogy megyünk a Botihoz.”

„Nagyon szeretem a vendéglátást, szeretem a vendégeimet, szeretem a kollégáimat és szeretem ezt csinálni, mert szeretek adni. Minden nap én vagyok az első, én vagyok az utolsó és én is kint vagyok állandóan a placcon. Néha nem azt mondják a vendégek, hogy megyünk a Konyha-Kert Bisztró és Bárba, hanem hogy megyünk a Botihoz.”

A környék legjobb ajánlata

A Konyha-Kertben 12:00-15:30-ig ebédmenüvel várják a vendégeket, ami nagyon népszerű a meleg nyári napokon. Nem is csoda, hiszen aki ezt az ajánlatot választja, korlátlanul fogyaszthat kiváló minőségű ételt, rendkívül baráti áron (2390 Ft). A menü leves és a főétel mellett a korlátlan limonádé fogyasztást is tartalmazza. Az ebédhez a natúr változatot kóstolhatjuk, de aki kíváncsi az extrább üdítőkre, az itallapról választhat ízesítettet is, amit frissen pürésített mangóval vagy eperrel készítenek. A déli közönségkedvencek között szerepel a rendszeresen kapható – a vidéken talán a legjobb – halászlé gazdagon, tele ikrával, pontypatkóval és haltejjel. Mellé túrós csuszát kínálnak, igazi, ropogós pörccel.

Ha mindez nem lenne elég, hétvégente érkezik a vasárnapi klasszikus: rántott hús karajból, friss, sercenős panírban. Ezeken a napokon többnyire hideg eper- vagy meggyleves az előétel, ami – még ha csak egy kis időre is – nagymamáink konyhájába repít minket. Ilyenkor á la carte-ot nem tudunk kérni, de ennek is csak a minőségi szolgáltatásra való törekvés az oka. A rántott húst nem csak frissen sütik, de frissen is panírozzák és egy ilyen napon 300-400 adagot készítenek a népszerű fogásból. A legtöbben nem bánják, hogy ilyenkor nincs á la carte, hiszen a svédasztalos menüből annyiszor szedhetnek, ahányszor jól esik, ami igazán jó ajánlat egy ilyen megfizethető összegért.

„Sok vendég eszik egy hideg meggylevest, utána rántott húst és desszertnek megint egy hideg meggylevest” – meséli Botond, akinek a legfontosabb küldetése, hogy az ételen keresztül boldoggá tegye az embereket.

„Sok vendég eszik egy hideg meggylevest, utána rántott húst és desszertnek megint egy hideg meggylevest” – meséli Botond, akinek a legfontosabb küldetése, hogy az ételen keresztül boldoggá tegye az embereket.

A  hétvégén az ízletes ételek és frissítő italok mellett élőzenével is kedveskedik a vendégeknek, akik elmondása szerint a vacsora után gyakran táncra perdülnek. Botond főként a jazz, a funk és a blues műfajban tevékenykedő előadókat preferálja, ugyanis rendszerint ők teszik igazán forróvá a kellemes nyárestéket.

Frisset, helyit, finomat

Az étlap tartalmaz olyan egészen különleges ételeket is, mint a Pirított süllőpofák (4100 Ft) és a Grillezett fogasfilé (4200 Ft), amit a köretként tálalt ricottás-spenótos ravioli emel egészen új szintre. Azonban a bisztróban a klasszikusokból sem hiányzik a kreativitás: a Rozé szuvid kacsamell vörösboros mártással (4300 Ft) és a Vörösboros sertéspofa (4100 Ft) felejthetetlen ízélménnyel gazdagítja az étkezést.

A bisztró családias hangulatához az is hozzátesz, hogy a receptek kitalálásához Botond gyakran az otthoni ízekből inspirálódik. Olyannyira, hogy a Töltött csirkecomb, ahogy Édesanyám tanította (4200 Ft) elkészítését ténylegesen Botond édesanyja tanította be a konyhán a szakácsoknak. Az étlapon szerepel rántott hús is, de a menüvel ellentétben ez a változat mangalica karajból, pankó morzsával készül, a köret pedig ezúttal majonézes-hagymás burgonyasaláta (4200 Ft).

A legtöbb alapanyag a környékről származik: a Cordon Bleu Szépvölgyi módra (4000 Ft) helyi mangalicasonkával és a közeli Szentantalfáról érkező érlelt sajttal van megtöltve és szintén Szentantalfáról szerzik be az alapanyagot a Kevert Konyha-Kert Saláta Dobosi grillezett kecskesajttal (3500 Ft) fogáshoz is, valamint a borok is a régióból vannak összeválogatva. Amit csak meg tudnak oldani, helyben, frissen készítik, a fűszerek pedig egyenesen a teraszon látható függőkertből érkeznek. A legnagyobb dobás a Konyha-Kert házi krémese (2300 Ft), amit friss, szezonális gyümölcsökkel tálalnak és szó szerint nem lehet abbahagyni.

Szép jövő, nagy tervek

Botond egyik terve a jövőre nézve, hogy a speciális igényeket is ki tudják elégíteni: gluténmentes, laktózmentes és vegán fogásokat is szeretne felvenni az étlapra. Büszkén meséli, hogy az infrastruktúra már adott a konyhán a mentes ételek elkészítéséhez, így a különleges kérésekre már most is tudnak megoldást találni. Ezenfelül a közeljövőben szeretné megoldani a terasz téliesítését, ami lehetővé teszi, hogy a Konyha-Kert a jelenlegi márciustól november végéig tartó szezont hátrahagyva egész évben várja a kulináris élvezetekre fogékony érdeklődőket.

Címkék