Ma a tó környékén már egyre több helyen kapunk magas minőséget képviselő barbecue-fogásokat – erre a színvonalra erősít rá az idén nyáron (mindössze öt nap alatt) megnyitott LIDO Kávézó & Borbár is. A név mögött a maga lazaságával és profizmusával Nyúzó Imre és a budapesti Vokál Rock Bisztró áll. Kevesebb flanc, több rockzene és fantasztikus ízek várnak Balatonlelle új teraszán.

Lüktető dallamok extravagáns környezetben – ezzel szembesülünk, amikor megérkezünk az éppen (minden délután 2 és 3 között) sziesztát tartó LIDO Kávézó & Borbárba. A hangulatot Nyúzó Imre jelenléte fokozza, már a bemutatkozásnál érezzük, hogy itt biztosan valami nagyon laza és jó dolog vár ránk.

A rockzenekarból a konyhára

Nyúzó Imre nagyjából tíz éve hagyta abba a zenélést. Mielőtt a vendéglátásba ugrott volna, a Garden of Eden nevű dark metal zenekar énekese volt. Majd az első gyerekének a megszületése után abbahagyta az egyébként külföldön is rendszeresnek számító koncertezést. Édesanyja nyomán (aki szakács volt) pedig elkezdett főzni, miközben stázsolt, amelyik konyhára csak befogadták, hogy minél többet tanulhasson (ekkor először a balatoni gasztronómiába is belevette magát). Sikerült is kitaposnia ezt az ösvényt, ugyanis miután megfordult a budapesti Michelin-csillagos Babel Budapestben is, megnyitotta első helyét, a Kálvin Gastro Bistrót (KGB), majd jött egy Café Delion Bistro & Bar nevű hely, végül pedig a most működő Vokál Rock Bisztró.

Az exrockénekes séf 2020-ban nyitotta meg Budapesten a Vokál Rock Bistrót, idén nyártól pedig a balatonlellei LIDO Kávézó & Borbárt is ő működteti. A név egyelőre nem saját, ahogyan a berendezés sem – ennek az az egyszerű oka, hogy a nyár közepén jött ez a balatoni lehetőség, és gyorsan kellett cselekedniük:

„Ez úgy történt, hogy van egy befektető, aki ezt a helyet megvásárolta, és június 25-én szólt, hogy szeretné, hogyha mi mint Vokál Rock Bistro működtetnénk tovább. Mivel egyébként is terveztünk tovább bővülni, gyorsan leköltöztünk, július elsején nyitottunk is.”

„Ez úgy történt, hogy van egy befektető, aki ezt a helyet megvásárolta, és június 25-én szólt, hogy szeretné, hogyha mi mint Vokál Rock Bistro működtetnénk tovább. Mivel egyébként is terveztünk tovább bővülni, gyorsan leköltöztünk, július elsején nyitottunk is.”

Egy fesztivál alatt új bisztró

Egészen elképzelhetetlenül hangzik, hogy hogyan lehet egy bisztrót megnyitni öt nap alatt. Az már kiderült, hogy az előző, tavaly még más kezei alatt működő LIDO Kávézó és Borbár berendezése javarészt megvolt, így ideiglenesen maradt a név és minden eszköz, Nyúzó Imre csapatával pedig bevette a helyet.

„Éppen kitelepültünk Kapolcsra (a Művészetek Völgyére – a szerk), ezért tizenkét napra bezártunk Pesten. Ez idő alatt szükség volt öt-hat-hét emberre, és mivel Pesttel nem kellett foglalkoznunk, Kapolcsról viszont át is tudtunk ugrani Lellére, mert onnan azért nincs olyan őrült messze.”

„Éppen kitelepültünk Kapolcsra (a Művészetek Völgyére – a szerk), ezért tizenkét napra bezártunk Pesten. Ez idő alatt szükség volt öt-hat-hét emberre, és mivel Pesttel nem kellett foglalkoznunk, Kapolcsról viszont át is tudtunk ugrani Lellére, mert onnan azért nincs olyan őrült messze.”

A titkos recept: az odafigyelés

Így hozták létre az új bisztrót Balatonlellén, lényegében egy fesztivál ideje alatt. A Budapestről is ismert vokálos burgerek mellett a LIDO-ban barbecue-val újítottak: a húsok a teraszra kihelyezett szmókerben sülnek. Az elképesztően omlós tarjasteak (3290 Ft) például hat órán keresztül készült benne, amihez jól passzoló köret a szuvidált, majd vajon lepirított petrezselymes újburgonya, rajta savanyított lila hagymával és retekkel – ez utóbbi összetevők több ételen is visszaköszönnek.

pulled pork szendvics (2790 Ft) szintén szmókerből érkező, tépett tarját tartalmaz, házi bucival és füstölt sajttal összefogva. A konyhán házi szószokkal dolgoznak, a szendvics esetében füstölt fokhagymával készült majonéz fokozza az ízélményt. 

A gulyás (1890 Ft) egy népszerű vokálos leves, mely az eredeti hortobágyi recept alapján, csak burgonyából és húsból áll (nem használnak benne zöldséget). Ez az étel minimum 24 órán keresztül készül minden esetben. A gondos, odafigyelő eljárás befektetés az ételekbe, mely minden alkalommal meg is hálálja magát: tartalmas ízekről, mégis – jó értelemben – egyszerű fogásokról van szó. Akárcsak Nyúzó Imre legendás rántott húsa (3990 Ft), ami szintén nem maradhatott el látogatásunk során. A tökéletesre készített 25 dkg húst kukoricasalátával tálalta.

A LIDO-ba reggelire is érkezhetünk: a klasszikus, tojásos ételeken kívül van füstölt lazacos szendvics és különböző tortillák is. Az itallap borkínálata csak balatoni borokból áll, több mint 50-féle palack közül választhatunk. Kérhetünk különböző gin-tonikokat, de magnéziummal dúsított LIDO vizet is ihatunk frissítőként.

Ami az alapanyagok beszerzését illeti, azt vallják, hogy amit meg tudnak venni a termelőtől, megveszik, például a zöldségeket és a balatoni angust, de van, amit speciális előállítása miatt érthető módon kénytelenek nagyobb szállítóktól vásárolni.

„Beülsz, eszel, iszol, és szól a zene”

Nyúzó Imiék a kezdeti nehézségek ellenére azt mondják, jó nyarat zárnak, és ezen a ponton egyáltalán nem állnak meg. Egész évben nyitva lesznek, minden héten péntektől vasárnapig. 

Már a szeptemberre is készülnek programokkal: szeptember 23-án Ganxsta Zolee-val, Takács Vilivel lesz akusztikus est kint, – a tervek szerint – az addigra már fedett teraszon. Az étlap változni fog, a Vokáltól megszokott bisztróételekre biztosan számíthatunk, de azért a barbecue-fogások sem tűnnek el teljesen a kínálatból. Akkor se lepődjetek meg, ha a közeljövőben már más néven fog futni a hely, mivel a gyors nyitás miatt még ez a rész is hátravan.

Címkék

Elérhetőségek

LIDO Kávézó & Borbár 8638 Balatonlelle, Móló sétány 2. Facebook-oldal