El tudnád képzelni a balatoni kikapcsolódást egy dizájnos kis kabinházban, ahol madárcsicsergésre ébredsz, az esti borozgatáshoz pedig a csillagos ég adja a hátteret? Ahol privát wellnessrészleged van, és a helyi termelők finomságaiból összeállított reggeli az ajtódba érkezik. Cikksorozatunk első részében olyan, kis alapterületű, különleges szálláshelyeket és kabinházakat mutatunk be, ahol természetközelben és teljes kényelemben töltődhettek fel.

A gyorsan felépíthető, kis méretű házak iránti keresletet az Amerikából indult kisház-mozgalom (tiny house movement), a környezettudatosság igénye és a városokból való elvágyódás teremtette meg. Az apró házikók amellett, hogy fenntarthatóak és költséghatékonyak, a városi ember társadalomból való kivonulásának és a szabadságnak a jelképeivé váltak. Míg sokan életvitelszerűen, az olcsóbb lakhatás miatt csökkentik életterüket, mások home office-ként vagy nyaralóként, a feltöltődés helyszíneként használják a kabinházakat.


Ennek tökéletes példája a Hello Wood Kabinka 2.0 nevű, lapra szerelhető elemekből álló, egyszerűen összeállítható kisház-prototípusa is, amelyről korábbi cikkünkben írtunk. Egyre nagyobb az érdeklődés a teljesen felszerelt, prémiumkategóriás kabinházak bérlése iránt is, cikksorozatunkban ehhez hasonló, Balaton környéki magánszálláshelyeket mutatunk be a következőkben.

Szikla (TreeHouses Kapolcs)

A Kapolcs és Vigántpetend közötti Csórompusztán, a Hello Wood korábbi bázisán épült fel a hat darab egyforma, „Szikla” nevű kabinház, a noszvaji TreeHouses és a Hello Wood közös projektjeként. Akárcsak Noszvajra, ide is azokat várják, akik kettesben, teljes nyugalomban szeretnének kikapcsolódni, és nem bánják, ha nincs sétatávolságban étterem, kávézó.

A messziről hatalmas kőtömbnek látszó sziklák tervezését és kivitelezését is a Hello Wood csapata végezte. Honlapjukon azt írják, hogy „a TreeHouses faházainak tervezésekor az volt a fő célunk, hogy olyan kabinokat alkossunk, amelyek teljesen beleolvadnak a természetbe.

A kabinjainkat a sziklák formái ihlették, így még inkább a természet részeinek érezhetik magukat a vendégek a nálunk tartózkodásuk alatt.”    

A kabinjainkat a sziklák formái ihlették, így még inkább a természet részeinek érezhetik magukat a vendégek a nálunk tartózkodásuk alatt.”    

A Sziklák bent tágasak, a sok üvegfelületnek köszönhetően világosak, az enteriőrt a minimalizmus, a skandináv stílus jellemzi. A kabinházak mindennel fel vannak szerelve, ami egy négycsillagos szállodai szobában megtalálható, a kávéfőzőtől a minibárig, a fürdőszobából infraszauna nyílik, a teraszon pedig egy 36-38 fokos jakuzzi is helyet kapott.

„Hasonló színvonalú szolgáltatásokat akarunk nyújtani Kapolcson, mint Noszvajon, de maga a környezet és a hangulat más” – mondja Maliga Péter, a TreeHouses egyik alapítója. „Mivel a Szikla távol van a településektől, és nem láttuk megoldhatónak, hogy külső szereplő biztosítsa az étkezéseket, ezért reggelit, ebédet és vacsorát is kínálunk helyben.”

Breakfast Boxot minden reggel az ajtó elé helyezik, a házikó minibárjába többféle bort, kézműves sört, üdítőt, snacket is bekészítenek. Maliga Péter azt is hangsúlyozza, hogy a Szikla pároknak ideális, a legfontosabb a csend és a tökéletes nyugalom, ezért nem fogadnak gyerekeket és kisállatokat.

WoodParadise, Nagyrada

A WoodParadise egyedi kialakítású A-frame (alpesi tetős) házikóját akkor ajánljuk, ha olyan helyre vágytok, ahol nincs szomszéd, tökéletes a nyugalom, ugyanakkor maximum félórás autóútra rengeteg látnivalót és programot találtok. A kabinház a Zalai-dombságban, egy szőlőhegyen, a lakóövezettől távol található, csak pincék és gazdasági területek vannak a közelben.

A teraszos, kétszintes, teljesen felszerelt házban négy fő fér el kényelmesen, a földszinten egy kinyitható, 2 fős kanapé, a galérián pedig franciaágy kapott helyet. A kabinházhoz tartozik egy szauna, egy tágas terasz, ahonnan ki sem kell mozdulni a naplemente- és hullócsillagnézéshez, a kertben van egy babzsákokkal telepakolt pergola és egy 4 személyes jakuzzi is. Mivel nincs szomszéd, itt hangoskodni is ér, a tulajdonosok egy profi hangfalat is beszereztek.

A konyha teljesen felszerelt, frissen darált kávét nem kell magatokkal hozni, mert azt bekészítik, és egy üveg bort is kaptok. Rendelhettek 2 személyes „reggelikosarat” a ház ajtajába, amely tojást, vajat, házi lekvárt, kenyeret, zöldégeket, tejet vagy növényi tejet tartalmaz (a felsorolás nem teljes). Ha valamiért mégsem töltenétek az egész napot a teraszon, vagy a kertben, rengeteg túraútvonal és látnivaló van a közelben, egy rövid autóúttal elérhető a Kis-Balaton, Hévíz, Keszthely, Zalakaros is.

A következő években több, egymástól kicsit távolabb eső faház fog elkészülni, így nagyobb baráti társaságok is bőven elférnek majd.

PortusHome, Vászoly

A vászolyi PortusHome nemcsak kényelmes közösségi iroda, hanem a Balaton első coliving helyszíne is, ahol a helyfüggetlen életmódot folytató távmunkások közösségben dolgozhatnak vagy kapcsolódhatnak ki, és ahol baráti körré kovácsolódott társaságok együtt is bérelhetnek munkára is alkalmas ingatlant. (A PortusHome 2021-ben és 2022-ben is megnyerte az Év Irodája versenyén az Év Közösségi Tere díjat).

A közösségi iroda használatán túl, a konyhával is felszerelt apartmanok mellett egy elszigetelt, önálló kabinházban is meg lehet szállni, ami tényleg ideális hely, ha valaki csak a munkára vagy az alkotásra akar koncentrálni.

„Igazi kabinházrajongó vagyok, sok könyvem van otthon a témában, és nagyon szerettem volna egy ilyet”

„Igazi kabinházrajongó vagyok, sok könyvem van otthon a témában, és nagyon szerettem volna egy ilyet”

– meséli Antal Csaba, a PortusHome megálmodója, aki több mint 10 éve cserélte le családjával a nagyvárost a kis Balaton-felvidéki település nyugalmára és vált szabadúszóvá. „Külföldi kabinházakat kerestem fel, és már majdnem rendeltem egyet, amikor a PortusHome-ot tervező Kovács D. Barna, a Barna Architects építésze azt mondta, hogy tervez ide egy ilyen házat.” (Az építésziroda nevéhez fűződik a 2018-as Év Háza és az Év Balatoni Háza díjakat elnyert dörgicsei PortusHome Vendégháznak tervezése is.)


A 27 négyzetméteres, teraszos kabinházba egy, munkára is tökéletesen alkalmas apró nappali-konyha, egy fürdőszoba és egy hálószoba került, ez utóbbi üvegajtaja az erdőre nyílik. Ahogy a PortusHome apartmanjait, a kabinházat is a közösségi iroda használatát magában foglaló „csomagban” lehet kibérelni, ősztől tavaszig minimum kettő, nyáron minimum 5 éjszakára. 

Cserszegi Kockák, Cserszegtomaj

A Cserszegi Kockákat egy kertépítéssel foglalkozó kis családi vállalkozás álmodta meg és hozta létre Cserszegtomajon. Rengeteget utaznak, és nagyon sok igényes szálláshelyen megfordultak már, így konkrét elképzeléseik voltak arról, milyen szolgáltatásokat kell nyújtania egy luxusházikónak, meséli Cuppon Kristóf tulajdonos.

A választásuk a személyes kötődés és a kitűnő lokáció miatt esett a Keszthely melletti településre:

„Cserszegtomajnak nagyon különleges adottságai vannak: egyszerre van mindenhez közel, és van mindentől távol. Itt minden megtalálható 10 km-es körzetben.”

„Cserszegtomajnak nagyon különleges adottságai vannak: egyszerre van mindenhez közel, és van mindentől távol. Itt minden megtalálható 10 km-es körzetben.”

Innen egy rövid autóútra található vagy biciklivel is elérhető a Balaton, a Hévízi-tó, a Festetics-kastély, számos túraútvonal és étterem is.

Öt, kívülről teljesen egyforma, de belül különböző stílusú, a teraszokkal együtt egyenként 52 négyzetméteres „kocka” épült a panorámás telken. A házakat Tóth László építész, a belső tereket a család Nagy Kornélia belsőépítésszel közösen tervezte. Minden házikó enteriőrje és színvilága egy-egy témára épül, és mindenhol egyedi, ötletes megoldások teszik izgalmassá a belső tereket. A Boros nevű házban például egy hordót építettek a fürdőszobai csap alá, az Aktív házban egy fél bicikli tartja az asztalt, a Balatonos házban evezőlapátokból készült az ágytámla, az Erdei házban farönkökkel, a Natúrban pedig nem hétköznapi dekorációval, óriási fémbogarakkal találkozhatnak a vendégek. A kertben is érdemes körülnézni: a tulajdonos család több ezer tő növényt ültetett el.

Az épületekben spafürdőszoba és turmalinkristályos infraszauna is helyet kapott, a teraszon jakuzziban lehet lazulni. A reggelit cserszegtomaji és környékbeli termelők finomságaiból állítják össze, és az ajtóba érkezik minden reggel. Van elektromosautó-töltő, és e-bike kölcsönzésére is van lehetőség. A Cserszegi Kockák is felnőttbarát szálláshely, és nem fogadnak kisállatokat.

Címkék