A Monsieur Palacsinta balatonedericsi műhelyében különféle töltelékekkel megpakolt, ellenállhatatlan palacsinták sülnek. A bretagne-i hagyományok alapján, hajdinalisztből készülő galette és a helyi kecskesajt együtt megér egy bringatúrát.

Balatonedericsen, a sötét múltú Fekete-kastéllyal szemben, a 71-es út túloldalán található „kiskastély” melléképülete egy francia palacsintázót rejt. Nem könnyű megtalálni, mi is a Google-t hívtuk segítségül, de nyugodtan sétáljatok be a csárda – reggelizőteraszt és egyéb épületeket felsorakoztató komplexum – területére. A palacsintázót a bejárattól jobbra találjátok.

Bretagne-tól a Balatonig

Monsieur Palacsinta, azaz Alexandre Levet Franciaországból költözött a Balaton környékére. 2019-ben döntötte el, hogy itt marad, természetesen egy szerelem miatt, a második szerelme pedig a Balaton lett.

Szülei munkája miatt gyerekkorában rengeteget költözött, majd hosszabb időt töltött Bretagne-ban, ahol elsajátította a hagyományos sós francia palacsinta, a galette készítését. A galette eredetileg egy forró kövön sütött hajdinapalacsinta, amihez csak hajdinalisztet, sót és vizet használnak fel. (Ma már elektromos sütőlapon készülnek a sonkás, tükörtojásos, kolbászos és zöldséges palacsinták, és nem csak Bretagne-ban népszerűek.)

A magyar palacsintához sokkal közelebb álló, de nagyobb és jóval édesebb crêpes elkészítéséhez búzalisztet, vajat, tejet, tojást és cukrot is felhasználnak, és főleg édes feltétekkel, mézzel, dióval, fahéjjal gazdagítják.

Egy sós, egy édes

Alexandre kicsit későn kezdett üzlethelyiséget keresni, ezért csak a parttól távolabb sikerült elindítani a palacsintázót, de aki egyszer idetéved, az visszajáró vendég lesz. Édes és sós palacsinták közül választhatunk, egységesen 1500 forintért, ha pedig egy sósat és egy édeset kérnénk, „menüben”, akkor 2200 forintba kerül a szénhidrátpótlás. Hogy miért tenne bárki is ilyet? Franciaországban gyakran megesik, hogy egymás után fogyasztják a két műfaj képviselőit. 

Alexandre szerint a galette-ek közül a tojás, sonka, sajt feltéttel készülő, La Complete nevű kreáció a legkelendőbb. Nálunk a kecskesajtos-mézes töltelék volt a befutó, de lehet kérni tojással, paprikával, kolbásszal (Hungaricum) és krémsajttal, csirkével és paprikával (La Cocorico). Az édes vonalon a nutellás és a karamellás palacsinta mellett mákos-túrós, mézes-diós és a Franciaországban népszerű citromos-cukros íz szerepel a kínálatban.  

 

Ahogy Franciaországban szokás, Alexandre a feltétekhez próbálja a környékről beszerezni az alapanyagokat, és azzal dolgozik, ami itt megtalálható. Így kerül a palacsintákba a helyi kecskesajt, a kolbász és a paprika. A termelők felkutatása is folyamatban van még, ahogy a palacsintázó állandó helyének kialakítása is.

Monsieur Palacsintát az augusztus 20-i hétvégén, illetve néhány további hétvégén még a kastély területén találjátok meg. Hamarosan azonban új helyen folytatja a palacsintasütést, az aktuális információért érdemes követni a hely Facebook-oldalát.
 

Címkék

Elérhetőségek

Monsieur Palacsinta 8312 Balatonederics, Fekete kastély út 82. (a 71-es út mentén) Facebook-oldal