gasztró

szerkesztés

Egy édes és egy sós palacsintát, Monsieur! – Francia palacsintázót találtunk a Balatoni Bringakör mellett

Szerzők

  • Chilembu Krisztina

2022. 08. 19. 9:30

A Monsieur Palacsinta balatonedericsi műhelyében különféle töltelékekkel megpakolt, ellenállhatatlan palacsinták sülnek. A bretagne-i hagyományok alapján, hajdinalisztből készülő galette és a helyi kecskesajt együtt megér egy bringatúrát.

Balatonedericsen, a sötét múltú Fekete-kastéllyal szemben, a 71-es út túloldalán található „kiskastély” melléképülete egy francia palacsintázót rejt. Nem könnyű megtalálni, mi is a Google-t hívtuk segítségül, de nyugodtan sétáljatok be a csárda – reggelizőteraszt és egyéb épületeket felsorakoztató komplexum – területére. A palacsintázót a bejárattól jobbra találjátok.

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

Bretagne-tól a Balatonig

Monsieur Palacsinta, azaz Alexandre Levet Franciaországból költözött a Balaton környékére. 2019-ben döntötte el, hogy itt marad, természetesen egy szerelem miatt, a második szerelme pedig a Balaton lett.

Szülei munkája miatt gyerekkorában rengeteget költözött, majd hosszabb időt töltött Bretagne-ban, ahol elsajátította a hagyományos sós francia palacsinta, a galette készítését. A galette eredetileg egy forró kövön sütött hajdinapalacsinta, amihez csak hajdinalisztet, sót és vizet használnak fel. (Ma már elektromos sütőlapon készülnek a sonkás, tükörtojásos, kolbászos és zöldséges palacsinták, és nem csak Bretagne-ban népszerűek.)

Alexandre Levet

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

A magyar palacsintához sokkal közelebb álló, de nagyobb és jóval édesebb crêpes elkészítéséhez búzalisztet, vajat, tejet, tojást és cukrot is felhasználnak, és főleg édes feltétekkel, mézzel, dióval, fahéjjal gazdagítják.

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

Egy sós, egy édes

Alexandre kicsit későn kezdett üzlethelyiséget keresni, ezért csak a parttól távolabb sikerült elindítani a palacsintázót, de aki egyszer idetéved, az visszajáró vendég lesz. Édes és sós palacsinták közül választhatunk, egységesen 1500 forintért, ha pedig egy sósat és egy édeset kérnénk, „menüben”, akkor 2200 forintba kerül a szénhidrátpótlás. Hogy miért tenne bárki is ilyet? Franciaországban gyakran megesik, hogy egymás után fogyasztják a két műfaj képviselőit. 

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

Alexandre szerint a galette-ek közül a tojás, sonka, sajt feltéttel készülő, La Complete nevű kreáció a legkelendőbb. Nálunk a kecskesajtos-mézes töltelék volt a befutó, de lehet kérni tojással, paprikával, kolbásszal (Hungaricum) és krémsajttal, csirkével és paprikával (La Cocorico). Az édes vonalon a nutellás és a karamellás palacsinta mellett mákos-túrós, mézes-diós és a Franciaországban népszerű citromos-cukros íz szerepel a kínálatban.  

 

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

Ahogy Franciaországban szokás, Alexandre a feltétekhez próbálja a környékről beszerezni az alapanyagokat, és azzal dolgozik, ami itt megtalálható. Így kerül a palacsintákba a helyi kecskesajt, a kolbász és a paprika. A termelők felkutatása is folyamatban van még, ahogy a palacsintázó állandó helyének kialakítása is.

Monsieur Palacsintát az augusztus 20-i hétvégén, illetve néhány további hétvégén még a kastély területén találjátok meg. Hamarosan azonban új helyen folytatja a palacsintasütést, az aktuális információért érdemes követni a hely Facebook-oldalát.
 

Hasonló tartalmak

Admin mode