A Séfszoba egy önálló, látványkonyhás étterem a Kistücsök Food & Room területén belül, ahol borokkal kísért, fix degusztációs menüt és egy olyan gasztroélményt kapunk, aminek hatására teljesen átalakul az éttermek működéséről és a séfek munkájáról kialakított képünk. Itt a szemünk előtt fejezik be az ételeket a szakácsok, és részesei lehetünk azoknak a folyamatoknak is, amik a legtöbbször rejtve maradnak a vendégek elől. Élménybeszámoló következik.
A Kistücsök új épületszárnyában, a Food & Room recepcióján már negyedórával az ebéd előtt tapintható az izgalom. Mintha egy előadásra készülnénk, és bizonyos értelemben erről is van szó, mert a Séfszobában „nemcsak” egy borokkal társított degusztációs menü vár ránk, hanem egy gasztroshow-nak is beillő élmény.
![](https://welovebalaton.hu/i/d9/kistucsok-food-room-balatonszemes-korosi-tamas-161.exact1980w.jpg)
![](https://welovebalaton.hu/i/4a/kistucsok-food-room-balatonszemes-korosi-tamas-148.exact1980w.jpg)
Több mint három évtized telt el azóta, hogy Csapody Balázs kibérelte Balatonszemesen a 7-es út mellett található vendéglátóhelyet. A Kistücsök azóta a Balaton és Magyarország megkerülhetetlen gasztronómiai úti céljává vált, 2022-ben, az étterem 30. születésnapjával egy időben a mérsékelt árú, kiváló minőségű konyháknak járó Bib Gourmand-minősítést is megkapta a Michelin-kalauztól.
Az étterem időközben kinőtte a korábbi tereket, megújult és bővült: a Kistücsök Food & Room 2022-ben nyílt meg 19 szobával és két lakosztállyal – hogy legyen hol megpihenniük a többnapos gasztrokalandra vagy az ebédre és vacsorára is érkezőknek –, és itt kapott helyet a Séfszoba is, ami gyakorlatilag egy étterem az étteremben, ahol a szemünk előtt történik az ételek utolsó fázisainak elkészítése.
![](https://welovebalaton.hu/i/13/kistucsok-food-room-balatonszemes-korosi-tamas-138.exact1980w.jpg)
A Séfszobában nincsenek titkok
Csapody Balázs kísér fel minket az emeleten található Séfszobába. Kb. 20 vendég fér el itt, a helyiség egyik oldalát teljes mértékben elfoglalja a látványkonyha, ahol a séfek az ételek leglátványosabb fázisait a vendégek előtt készítik el. A falakon elhelyezett kivetítőkön kísérhetjük figyelemmel, mi történik az előkészítő konyhában, és egy trükkösen elhelyezett kamera a látványkonyha kintről nem látható történéseit is közvetíti. Így az étterem távolabbi asztalainál helyet foglaló vendégek sem érzik azt, hogy bármiről is lemaradnának.
![](https://welovebalaton.hu/i/6b/kistucsok-food-room-balatonszemes-korosi-tamas-63.exact1980w.jpg)
„Nagyon közvetlen kapcsolat van a vendégek és az ott dolgozó séfek között. Bármikor oda lehet menni, beszélgetni, kérdezni, érdeklődni, akár egy fotót készíteni, szelfiket készíteni a séfekkel”
„Nagyon közvetlen kapcsolat van a vendégek és az ott dolgozó séfek között. Bármikor oda lehet menni, beszélgetni, kérdezni, érdeklődni, akár egy fotót készíteni, szelfiket készíteni a séfekkel”
– mondja Csapody Balázs a koncepcióról. Rövid köszöntő után, egy királyleányka-pezsgővel a kézben (Hujber Pincészet) vágunk neki a kalandnak. Aki a megszokott degusztációsmenü-élményre – a lassú, szemlélődős befogadásra – számít, azt figyelmeztetjük, hogy itt egészen másra kell felkészülnie.
![](https://welovebalaton.hu/i/0c/kistucsok-food-room-balatonszemes-korosi-tamas-77.exact1980w.jpg)
A Séfszobában egy minden érzékszervre ható tripet kapunk, ahol érdemes tudatosan élvezni az ízeket, a kompozíciókat, és ahol még a kulisszák mögé is beláthatunk.
A Séfszobában egy minden érzékszervre ható tripet kapunk, ahol érdemes tudatosan élvezni az ízeket, a kompozíciókat, és ahol még a kulisszák mögé is beláthatunk.
Ráadásul ez a Séfszoba életében is különleges alkalom, mert a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) tagjai, az ország különböző pontjain található nívós éttermek séfjei együtt főznek a Kistücsök szakácsaival – szinte minden fogást más vendéglátóhely séfje készít el. A soproni Erhardt Étterem például egy 36 órán át érlelt tésztából készült kovászos lángossal nyitja a menüt, de felsorakoznak a szigetmonostori Rosinante, a noszvaji Nomád Hotel & Glamping, az encsi Anyukám Mondta és a lajoskomáromi Páskom séfjei is a látványpultban.
![](https://welovebalaton.hu/i/75/kistucsok-food-room-balatonszemes-korosi-tamas-105.exact1980w.jpg)
Az első ételnél még nem is tudja az ember, mire figyeljen: az ízekre, az étel és a hozzá kínált bor harmóniájára, a fogást bemutató rövid felvezetőre vagy a képernyőkre, amelyek felváltva közvetítik a precíz tálalást és a látványkonyhában zajló eseményeket? Aztán megtanuljuk felváltva kizárni és beengedni a külső ingereket.
![](https://welovebalaton.hu/i/16/kistucsok-food-room-balatonszemes-korosi-tamas-61.exact1980w.jpg)
A közös menü megalkotása logisztikailag is komoly kihívás volt a résztvevőknek: „Nem volt meeting, csak annyit kértem, hogy mindenki adja le, hogy milyen ételt szeretne, aztán összevetettük ezeket, hogy ne legyen alapanyag-ismétlődés, és ehhez alkalmazkodtunk mi a Kistücsökben” – meséli Csapody Balázs, aki az ebéd alatt folyamatosan járja az asztalokat, mindenkire és mindenre figyel, kérdez, és mesél az étteremről, az alapanyagokról, vagy saját, kimeríthetetlen gasztronómiai élményeiről oszt meg sztorikat.
![](https://welovebalaton.hu/i/ef/kistucsok-food-room-balatonszemes-korosi-tamas-33.exact1980w.jpg)
![](https://welovebalaton.hu/i/33/kistucsok-food-room-balatonszemes-korosi-tamas-97.exact1980w.jpg)
Nekünk például azt meséli, hogy szerinte a
tökéletes degusztációs menüben – és itt
is erre törekedtek – a fogások egymásra épülnek: az egyik fogás íze még a
szánkban van, a következő arra ráépül, a főfogás pedig egy igazi ízrobbanás, és
aztán jön a levezetés.
A Séfszoba menüjében nehéz lenne egy abszolút
csúcspontot meghatározni, folyamatosan érkeznek az újabb és újabb ízhatások, a meglepő harmóniák, az elfelejtett vagy kevésbé megszokott hozzávalók. Néha csak
annyit lehet tenni, hogy csukott szemmel adjuk át magunkat az élménynek.
Ilyen a Páskom (A Páskom Cottage gasztroműhelye) fogása, ami gyakorlatilag a zeller sok árnyalata, az alapanyag többek között chips, krém, morzsa, jus formájában köszön vissza. Megkóstoljuk a Kistücsök káposztát és harcsát tartalmazó fogását, ami valahol a leves és a halászlé közötti állapotban van, és tárkonnyal, kaporral, turbolyával, a Balaton vízgyűjtő területéről származó hallal készül. Az Anyukám Mondta egy hosszan készülő, olaszosan elkészített pacallal veszi ki a részét a menüből.
![](https://welovebalaton.hu/i/c2/kistucsok-food-room-balatonszemes-korosi-tamas-80.exact1980w.jpg)
A menü egyben gasztrotrip is: úgy járjuk be a Kárpát-medence konyháit, hogy el sem mozdulunk a Séfszobából. Elugrunk Erdélybe egy kakasból és paszternákból készülő, juhtúrós fogásnak köszönhetően, aztán a soproni poncichterek (német ajkú szőlősgazdák) kedvenc fogását, a babstercet próbáljuk ki szarvas és hagymalekvár kíséretében az Erhardt Étterem jóvoltából. Az ételsort a Kistücsök mézes krémese és egy birssajtból és birskompótból álló tányérdesszert koronázza meg.
![](https://welovebalaton.hu/i/a0/kistucsok-food-room-balatonszemes-korosi-tamas-135.exact1980w.jpg)
A Séfszoba nem csak a minőség és a kreativitás találkozása miatt különleges élmény. Itt részesei lehetünk azoknak a folyamatoknak is, amik a legtöbbször rejtve maradnak a vendégek elől: összekacsintások, csapatmunka, egymásra figyelés, koncentráció, időzítés, kemény szellemi és fizikai munka – ezek mind a degusztációs menü „láthatatlan” összetevői.
A cikkben egy korábbi, téli hozzávalókon alapuló menü fogásai szerepelnek.
A Séfszobában hatfogásos degusztációs menüt kínálnak, az aktuális étlap az étterem honlapján szerepel.
A Séfszobában történő fogyasztás előzetes asztalfoglaláshoz kötött, amit legalább 24 órával a tervezett érkezés előtt jelezzetek.