Veszprém ikonikus, egykori patinás épülete május elején újra megnyithatta kapuját. Kényelmes diákszálló és kávézó működik a teljesen felújított, függőfolyosós, belső udvaros ház falai között, az év végétől pedig innen lesz megközelíthető a Várbörtön kiállítás. A megnyitón mi is bejártuk a 15 hónap alatt felújított Ruttner-ház különleges hangulatú tereit.

Korábban már sokszor elsétáltunk az Óváros tértől néhány perces sétára található, a Jókai utca 8-as szám alatt található épület előtt. A ház homlokzata és a kapuja még néhány évvel ezelőtt is nagyon elhanyagolt állapotban volt, olyan érzésünk támadt, mintha a romos kapu a város múltjába engedne betekintést. 

Az épület felújítása 2021 novemberében kezdődött el, és több új funkciót kapott: diákszállás és kávézó nyílt az évszázados falak között, és itt lesz az év végén újra megnyíló Várbörtön múzeumhoz kapcsolódó fogadótér és a jegypénztár.

 

A május 10-ei ünnepélyes megnyitón egy teljesen felújított épület fogadott minket, ahol a múlt és a 21. század egyszerre van jelen: a klasszicista udvar és a romantikus függőfolyosó modern építészeti megoldásokkal találkozik, az udvarról átlátszó falú lift szállítja majd a vendégeket a Várbörtön kiállításra (év végétől). Nehéz elképzelni, hogy itt pár éve még fák nőttek ki a várfalból, és hogy az udvar, ahol állunk, megközelíthetetlen volt az elburjánzott növényzettől. 


Rövid megnyitó beszédében Porga Gyula, Veszprém polgármestere elmondta, hogy a város a századforduló után élte egyik aranykorát. Polgármesterként büszkén, de irigykedve is gondol erre az időszakra, de kiemelte azt is, hogy folytatják az elődök példamutató munkáját  említve az elmúlt és közelgő napok megnyitóit, többek között az Acticity Tánc- és Mozgásközpontot.

Markovits Alíz, Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója felelevenítette, hogy korábban a város a kiránduló diákok egyik kedvenc célpontja volt, de ez megváltozott. Ugyanakkor a Ruttner-házhoz hasonló beruházások segítségével a Veszprém újra „felkerül a térképre”. Ovádi Péter országgyűlési képviselő pedig kiemelte, a beruházásra jellemző, hogy „értéket megőrzünk, de értéket is teremtünk”.

A Ruttner-ház

A ház a Moson megyéből származó Ruttner kereskedőcsalád otthona volt több generáción keresztül. Ruttner János (1797–1861) vaskereskedő házassága révén került Veszprémbe, és pár évtized alatt jelentős vagyonra tett szert. A vár alatti házat az 1850-es években alakította át U alakú, emeletes lakóházzá. Az utca egyik legpatinásabb épületeként 1958 óta országos műemléki védettség alatt áll, de felújítása késett: oldalszárnyakkal közrefogott függőfolyosós és lodzsás udvara, konzoldíszes kapuja, homlokzatdíszei a 2001-es értékesítés után évről-évre rosszabb állapotba kerültek. A ház történetéről itt írtunk részletesebben.

A galéria a felújítás előtti állapotot mutatja.   

A hostel, ahol mi is szívesen megszálltunk volna diákként

Ezután Lamos Péter, a projektért felelős Veszprém 2030 kft. ügyvezetője körbevezetett minket az U-alakú épületben. Egy boltíves, új falépcsőn sétáltunk fel az emeletre, ahol először a hostel szobáit néztük meg. A Ruttner-ház mint szálláshely elsődleges célcsoportját ugyanis a középiskolás fiatalok, iskolai csoportok jelentik, akik osztálykirándulásra érkeznek a városba.

A hat vendégszobában összesen 33 (pótágyakkal 36) vendég fér el. Az emeletes ágyas hálótermek tágasak, az ágyak elrendezése is ezt erősíti (nem egymással párhuzamos sorokban helyezkednek el). Minden ágyhoz zárható szekrény is tartozik, és nagy asztal is helyet kapott az ágyak mellett, ahol mindenki elfér. Nagyon értékeltük volna, ha annak idején mi is ilyen szálláshelyen pihenhettük volna ki az egész napos kirándulás fáradalmait.

Ezen a szinten kaptak helyet a fürdők és a reggelizőterem is, a hálótermek mellett pedig kialakítottak egy „tanári” szobát is, franciaágyakkal és kényelmes kanapéval. Az eredetei terv szerint ide is emeletes ágyak kerültek volna, mesélte Lamos Péter, de megtalálták az értékes, szekkó technikával készült falfestményeket  – amelyekről itt írtunk részletesebben – és úgy döntöttek, nem rejtik el ezeket.

Az egykori falfelületek egyébként az egész épületben visszaköszönnek. A földszinten a külsős vendégek számára is látogatható, közösségi térnek is alkalmas kávézó nyílt,  amit a badacsonytomaji Patent. Bed & Bar. hostel és bár üzemeltetője vezet. Itt melegszendvicsekkel, helyben készült süteményekkel, péksüteményekkel várják a betérőket, étterem üzemeltetésére az épület nem alkalmas. És ahogy a Badacsonyban, itt is kaphatók lesznek a Patenttől megszokott színvonalú koktélok.

Az udvarban egy belső teraszt is kialakítottak, amiről mást most megállapítottuk, hogy a legnagyobb nyüzsgésben is a nyugalom hűs szigete lesz a belvárosban. Mindenkinek ajánljuk, hogy fedezze fel a helyet, ahol egyszerre lehetünk részesei a város múltjának és mozgalmas jelenének. 

Címkék