A Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára a legújabb fejlesztésekről és tervekről számolt be a vízi sportokat illetően.

A vitorlázás egyre népszerűbb verseny- és szabadidősport, a Balatonon és a kisebb tavainkon 4,3 ezer versenyengedélyes sportolót tartanak számon a Magyar Vitorlás Szövetség 150 tagszervezetében, mondta el Holczhauser András, a szövetség főtitkára a VG Podcastben.

Növeli a hajózás népszerűségét, hogy a kisebb hajókat vizsga nélkül – az elektromosokat például kétméteres hosszig – ki lehet bérelni. A vízitúrák népszerűsítése érdekében a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a Magyar Vitorlás Szövetség is fejlesztett már turisztikai célú megállópontokat. Ezekkel a hosszú távú tervük az, hogy a Balatont körbe lehessen járni kisebb vitorlásokkal, illetve kisebb kézi hajtású vízisport-eszközökkel is – lényegében a Balatoni Bringakör mintájára.
 

„Szeretnénk azt, ha minél többen használnák a vizet és próbálnák ki magukat különböző időjárási körülmények között.”

„Szeretnénk azt, ha minél többen használnák a vizet és próbálnák ki magukat különböző időjárási körülmények között.”

– hangzott el a podcastben. Holczhauser András úgy véli, aki aktív és sportolni szeretne, azt sem a hideg, sem egy kis csapadék nem riasztja vissza, megfelelő ruházattal és felkészüléssel jól használható a tó akár télen is.

A kínálat utoléri a keresletet

Három aktuális kikötőfejlesztésről számolt be Holczhauser András: Balatonfüreden, Alsóörsön, Balatonvilágoson – utóbbi esetén május végén adták át a balatonvilágosi Aliga Portot. De Balatonföldváron is újabb kikötőépítés kezdődött. Mint mondta, ezzel több száz hellyel nő a befogadóképesség.

A jelenlegi férőhelyek a kikötőkben

Több mint félszáz kikötőben lehet vitorlással, több mint száz helyen horgászcsónakokkal és egyéb kisebb vízi járművekkel kikötni. A vitorlásszezon pedig több mint 9,5 ezer kikötői hajóhellyel indult, összegezte Holczhauser András.

Címkék