Tihany a Balaton egyik legnépszerűbb települése, nyáron rengetegen keresik fel a Tihanyi Bencés Apátság, a strandok, a levendulamezők és a félsziget természeti kincsei miatt. A Vinariusnak otthont adó környék azonban mindig a nyugalom szigete, az étterem teraszáról az apátság tornyaiban, a Belső-tóban és Tihany magaslataiban gyönyörködhetünk.
A Vinarius egy kétszáz éves, nádfedeles présházban, a Tihanyi Apátsági Pince műemlék épületében nyílt meg 2019-ben. Számos építészeti megoldás, régi falfelület tiszteleg a múlt előtt a belső térben is, amely egy hatalmas, kettős kereszt alaprajzú, dongaboltozatos pincében folytatódik. Egykor itt tárolták az apátsági birtok borait, ma pedig a Borárium széles borkínálatának, esküvőknek, családi vacsoráknak és más rendezvényeknek ad otthont.
Gasztronómiai kultúrák randevúja a 200 éves présházban
Számos változás történt az étterem életében és a kínálatban is, mióta itt jártunk. Az egyik az, hogy az étterem konyháját Vadász Imre executive chef segítségével az idei évtől Horváth Dávid séf irányítja. Áprilisban megújult az étlap, amelynek szereplői a fine bistro stílust képviselik, és amelyen egyaránt találunk nemzetközi fogásokat és magyar klasszikusokat.
Megmaradt a választékban néhány signature-étel, mint például a két főre kínált Vinarius borkorcsolya-válogatás, amely olyan fogásokat tartalmaz, mint a kacsapite, a harissakaramell, a ráktarte, a waldorfkörte, a kézműves kovászos kenyér és a Tekeresvölgyi camembert. De kérhetünk előételnek balatonfenyvesi angus tatárt is, amelyet sarkantyúlevél, cézárkrém, érlelt tojás kísér.
A levesek is túllépnek a szokásos hús- és zöldségrémlevesek világán. A bakonyi betyárleves az erdő kincseit hozza el a Balatonhoz: szarvas, vargánya és vadkolbász kerül bele.
A halleves több gasztronómiai kultúra ízeit vonultatja fel: harcsaspecl, crème fraîche és az észak-afrikai gasztronómia jellegzetes szósza, a chermoula találkozik benne.
A nem hétköznapi alapanyagok és ízek különleges randevúja a főételekben is megjelenik. A mangalicarotisserie tárkonyos szőlősalátával, zellerrel és a za’atar (közel-keleti fűszerkeverék) répával kerül a tányérra. A tapolcai pisztrángot vadbrokkolival, pancettával, somogyi burgonyával tálalják, és garnélabisque (francia rákleves) teszi teljessé a harmóniát. De olyan, kevésbé ismert hozzávalóra is építenek fogást a Vinariusban, mint az ördögszekérgomba.
A Vinarius 200 nevet viselő dizájndesszert
a legutóbbi alkalommal is megkoronázta a ebédünket –
az édesség a présház és a
pince két évszázadának állít emléket. A korábban tortaszelet formájában kínált étcsokoládés
desszertet levendulával és vörösborral ízesítik, hogy egy kicsit belecsempésszék
a Tihanyi-félszigetre jellemző illatokat és ízeket. A bor a
Tihanyi Bencés Apátság és az IKON Borászat által készített, Szent Ányosról, az
apátság védőszentjéről elnevezett Anianus cuvée.
A kínálat azonban ennél szélesebb: kéthetente tematikus séfajánlatokkal bővül – a mostani például a Levendula Hetekhez kapcsolódik.
Az elmúlt télen az étterem együtt dolgozott Ruzicska Tünde kerámiaművésszel, egyedi tányérokat, tálakat álmodtak meg, amelyeket már használnak is a tálaláshoz. A közös munka során olyan művészi kollekció született, amelynek darabjai a nád rajzolatát, a 200 éves boltíves pince téglájának, a bazalt- és a tufarétegek textúráját, színét és rusztikusságát tükrözik vissza.
Helyi pincészetek tételei és pezsgőritkaság a borlapon
Az étterem borlapja is kibővült:
korábban a kínálatban nem szerepelt, környékbeli pincészetek tételeit is
tartalmazza, így kérhetünk bort a badacsonyörsi Folly, a Szent György-hegyi
Szászi, a Nivegy-völgyben található Tánczos Pincétől és a Szabó és Fia
Borászattól, illetve a paloznaki Guden Kisbirtoktól.
A pezsgőválaszték egy igazi kuriózummal, Rácz Lilla Brut Nature 2018-as pezsgőjével gazdagodott. A siklósi tétel sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir alapborok házasításával készült, hagyományos palackos erjesztéssel. Pálinkából is szélesebb lett a kínálat: az eddig megszokott Árpád és Csalló pálinkák mellett a Nagygombosi pálinkafőzde cseresznye és ágyasmeggy pálinkájával is koccinthatunk.
A Vinarius
Borárium és Gasztrobár hétfő és kedd kivételével mindennap nyitva áll a
vendégek előtt.