Van az úgy, hogy nyár közepén már szorosabbra húznánk a gatyaszíjat, de nem akarunk lemondani az évszak adta lehetőségekről, a szórakozásról és az izgalmas kalandokról. Szerencsére nem is kell ezt tennünk, hiszen a Balaton körül több olyan programsorozat indult, amely széles közönséget szólít meg, és nem mellesleg ingyenes. Most ezek közül válogattunk 13 olyan helyszínt, kezdeményezést, projektet, amelyet jó szívvel ajánlunk. Van köztük vízi koncertsorozat, klasszikus zene templomokban, különleges workshop, kiállítás, színházi előadás és vezetett túra is.

Természetre hangolva koncertsorozat

Már írtunk arról toplistát, hogy milyen különleges helyeken lehet a Balaton körül bulizni, de vannak olyan ingyenes koncertsorozatok is, amelyeket nem a szokványos színpad-nézőtér felállásból élvezhetünk. Július 29-én, a Természetre hangolva eseményén Appon és konkoi hív zenei felfedezőútra a hegyesdi bányató partjára, augusztus 26-án Farkas Izsák hegedűművész érkezik a Zirci Ciszterci Arborétum varázslatos helyszínére, a filagóriához. Szeptember 23-án Zságer Balázs ambient live actjével zárhatjátok az idei koncertsorozatot a zalahalápi kőkráterben.

További infót itt találtok. 

BalatONkoncertek

Egy másik koncertsorozatot is ajánlunk, amit rendszeresen érdemes nézegetni, hiszen változatos felhozatallal tűnnek fel a Balaton 4 különböző helyszínén: Balatonkenesén, Füreden, Balatonfűzfőn és Balatonföldváron. Pop, rock, jazz, blues, klasszikusok, partizene és gyerekműsor is szerepel a repertoáron, és a nagy meleg miatt sem kell aggódnotok, hiszen a partról vagy a vízből is követhetitek az úszószínpadon lévő műsort. Mi már nagyon várjuk a Lóci játszik koncertjét augusztus 5-én, az Anna and the Barbiest augusztus 11-én, pénteken, de a DJ-k bulijaival is szemezünk.

További infót itt találtok. 

Geobotanikai vezetett séta a Véderdőben

Természetesen túravezetés nélkül is megindulhatunk felfedezni a Balaton környékét, ahogy erre korábban már többször is adtunk tippeket, de ha a Hévízi-tó körül lévő Véderdőt fedeznénk fel, augusztusban két alkalommal is (4-én és 6-án) ingyenes vezetett sétán tehetjük ezt meg. Ezeken az alkalmakon kiderül, hogy hogyan jutott a felszínre a 12 000 éve a Bakonyban esett eső, megismerjük az itt élő állat- és növényvilágot, és szóba kerül a területen folyó egyedülálló és egyben legtermészetesebb erdőfelújítási módszer is, amely révén nő az erdő immunrendszere és a benne élő rovar- és madárfajok száma. A túra ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

További infót itt találtok.

Klassz a pARTon

Klassz a pARTon egy nyáresti vízparti komolyzenei koncertsorozat, amelyen július 13. és augusztus 1. között vehettek részt a Balatonnál és Tatán. Az ingyenes koncerteknek a Balatonnál kilenc település ad otthont: Balatonalmádi, Balatonfüred, Balatonkenese, Balatonszárszó, Balatonszemes, Dörgicse, Keszthely, Szigliget, Tihany, Vászoly és Zamárdi mellett az idén Balatonederics is csatlakozik az eseménysorozathoz. A változatos fellépőlista a komolyzenéhez értő közönséget is megszólítja, de az érdeklődő laikusok sem fognak csalódni, a hangulat biztosan mindenkit magával ragad. A szervezők számos külföldi fesztivállal együttműködnek, például az Emilia Romagna Fesztivállal vagy az Alba Music Fesztivállal, a Palermo Classica Fesztivállal kialakított együttműködésnek köszönhetően két olasz vendégművész is érkezik a fesztiválra.

Több infót itt találtok.

Rendhagyó terek – színház kívül és bennünk

A nyári színházi évadzárlat alatt külön öröm, hogy vannak olyan események, melyeken színvonalas előadásokat nézhetünk, nem hagyományos helyszíneken. A Rendhagyó terek programsorozat éppen ebből indul ki: kihozzák a színházat az emberek közé – utcákra, tornacsarnokokba, parkokba, piacra, strandra – és a klasszikustól eltérő helyszínekre (bányákba, hegyek tetejére, obszervatóriumba). Emellett arra is törekszenek, hogy a színházi műfajok minél szélesebb spektrumát mutassák fel, ezért a nonverbális színháztól a vizuális és a fizikai színházon át a bábszínház formanyelvét használó darabokig minden megtalálható a programsorozat repertoárjában. A gyerekeknek szánt előadásoktól kezdve a kifejezetten underground darabokig kalandozhattok velük minden hónapban egy keddi napon. Augusztus elsején például a Füge Produkció és Kókai Tünde előadását láthatjuk Alsóörsön, 8-án pedig Sínen vagyunk! címmel az Artus Színház ősbemutatóját, egy vonatszínházi performance-t.

További infót itt találtok. 

Komolyzenei koncertek Felsőörsön

Felsőörs templomai szolgálnak ingyenes komolyzenei koncertek helyszínéül nyáron: augusztus 10-én Dankos Attila orgonakoncertjét hallhatjuk a katolikus templomban, 17-én pedig a református templomban lép fel az Era Nova Kamaraegyüttes. A Szent Mária Magdolna-templomot már önmagában is érdemes megnézni, hiszen a Balaton-part legkiemelkedőbb román kori emléke. Ha már erre jártok, időzíthetitek a koncertet egy könnyű túra végállomására is, végigjárva a Malomvölgyi tanösvényt.

További infót itt találtok. 

VEB2023 Romkoncert: Pátkai Rozina

A VEB2023 Romkoncertek egy kiemelkedő eseményén vehettek részt augusztus 25-én a Margit-romoknál: Pátkai Rozina Minka című projektjét hozza el Veszprémbe, mely betekintést enged a művésznő intermediális kísérleteinek világába. Zenésztársai segítségével a bossa novától a kísérletező elektronikus zenéhez és a portugál zenei tradíciótól saját anyanyelvéhez talált vissza. Hazai költőink műveit dolgozza fel ezen a zenei és irodalmi utazáson, amelynek legújabb főszereplője Petőfi Sándor, ezzel emlékezve születésének 200. évfordulójára. A koncert ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

További infót itt találtok.

Eger-víz Napok 2023

Az „Eger-víz patakművészeti őrség 13 településen a Balaton északi partján” elnevezésű projektről korábban mi is beszámoltunk: az áprilisban induló sorozat egészen októberig tart, úgyhogy a nyár folyamán még bőven válogathatunk a 26 helyszínen lévő 30 kulturális program és 11 túra közül. Augusztusban Öcsön például Szirtes Edina Mókus és zenekara koncertezik, Taliándörögdön pedig Juhász Réka és Érdi Tamás hangversenyén vehettek részt, de lesz csillagvizsgálás is a Klastromnál. 

További programokat itt találtok. 

Nemzetközi koncertek a Papírkutyában

A veszprémi Papírkutya egész évben szuper ingyenes koncertekkel vár, és ez nyáron sem változik. Egy-egy külföldi előadót 2-3 napra is meghívnak, hogy ő gondoskodjon az aznap esti hangulatról, és közben bemutatkozzon a hazai közönségnek is. Augusztus elején Patrick James érkezik Ausztráliából, aki utcazenészből lett nemzetközileg elismert képviselője a szakmának. Augusztus végén Seba Safe lesz a Papírkutya vendége, aki valójában Michael DAlton dalszerző alteregója, és egy sor jól fogadott kislemezzel gyorsan letette névjegyét az ír zenei életben, hogy ma már határokon átlépve növelje rajongótáborát.

További infókat itt találtok. 

Nekem a Balaton

A balatonakarattyai Nekem a Balatonban mindig valamilyen újdonság várja a vendégeket – vagy egy gasztronómiai újítás, vagy egy olyan program, amely miatt érdemes hamarabb abbahagyni a strandolást. Nyárra ingyenes programokkal készült Ördög Nóriék üzlete, ahol kicsik és nagyok is találnak nekik tetsző elfoglaltságot. Hétfőnként jellemzően mozizásra számíthattok, kedden a kultúráé a főszerep. Szerdánként koncerteken vehettek részt, pénteken a színpad a kezdőké és az amatőr előadókészombaton pedig a gasztronómiai élmények lesznek a középpontban.

További infót itt találtok. 

Programok a Bánya Kertben

Homokbányából változott kulthellyé a salföldi bánya, ahol nyáron koncertek, fesztiválok és kiállítások fogadnak. Minden héten felkészítő zenehallgatást tartanak a Kultháló bázison az aktuális heti zenei programhoz igazodva. Augusztus 12-én például Vázsonyi János pécselyi szaxofonművész adja meg az elméleti hátteret a jazzben nem jártas hallgatóknak, majd Erik Truffaz svájci szaxofonos érkezik, és Nora Matisse DJ is közreműködik. Emellett rendszeresen szerveznek gyerekprogramokat, rajzkurzust, az egész család pedig moziesteken is részt vehet: láthatjuk többek között a Rossz verseket és a Macskafogót is. Az ingyenes programok egy részét fedtük csupán ezzel le, szerepel még sakkör, kocsmakvíz és izgalmas kiállítások is a Bánya Kert repertoárján.

További infót itt találtok. 

Mozart Planet – Concerto Budapest

Idén is megszervezi a Concerto Budapest ingyenes koncertsorozatát, Mozart Planet névvel augusztus 24. és 26. között. A zenekar számos helyszínen koncertezik: Fonyódon, Balatonszemesen, Balatonkeresztúron, Balatonalmádiban, Balatonbogláron, Vászolyban, Hévízen, Balatonföldváron és Keszthelyen. Az osztrák zeneszerző és zongorista műveivel egy külön kis bolygóra invitálják a közönséget a szervezők, abból a meggyőződésből kiindulva, hogy a klasszikus zene harmóniája varázslatos utazásra hív mindenkit.

További infókat itt találtok. 

Ingyenes kiállítások

A Balaton körül több olyan eldugott vagy kevésbé eldugott kiállítótér is van, ahol különböző izgalmas tárlatokba botolhattok bele. A jókai7-ben például Sós Gergő MONOTON/MONOKROM című kiállítása tekinthető meg, ahol az alkotások formai alapját a Balaton és a Balaton-felvidék mederszerkezeti és domborzati mintázatainak metszeti képei adták. A Vörös és Kék kápolnában Weiler Péter és a balatonoffseason Instagram-oldal különleges művészi kollaborációja kapott helyet: Bartha Dorka a balatoni épített környezetet dokumentáló fotói alapján Weiler Péter új műalkotásokat készít, melyek az 1989-es rendszerváltó nyár eseményeit és a kor hangulatát idézik meg. 

10 éves a We Love Balaton!

10 éves lett a We Love Balaton, ezért idén amellett, hogy iránytűt adunk a balatoni nyaraláshoz és beszámolunk a legfontosabb történésekről, szuper programokkal is várunk titeket. Ha szeretnétek ti is belecsöppeni az analóg nyarak balatoni világába, akkor ezt július 21. és 30. között megtehetitek a Művészetek Völgyében, ahol Kapolcs központi részén a Fiók Udvar ad helyet az Analógia című pop-up fotókiállításunknak. Az udvar látogatása ráadásul nem karszalagköteles, így teljesen ingyenesen nézhetitek meg a kiállítást, ahol egy laza nyári installációval is várunk majd titeket.

Érdemes lesz követni a Privát Balaton kiállítás helyszíneit is, ahol a balatoni régió múltját dokumentáló archív fotókat láthattok. Szeptember 3-ig Salföldön a Káli Kultúrtér kortárs fotóművészi nyári tárlatát látogathatjátok, de ahogy korábban említettük, a Bánya Kert is otthont ad néhány ingyenes kiállításnak, például Raffay Béla műveiből vagy a július 27-én nyíló, Déri Miklós: Bebírók körkép című kiállításának.

Címkék