Az olvasókönyv a veszprémi Jutasi úti lakótelep életéből mutat be egy-egy történetet, intézményt, személyt, de kitér a teljes hazai lakótelep-építészetre és a XX. századi nemzetközi építészeti viszonyokra is.

A 20. század első felében tetőző lakhatási válságra Magyarországon végül a század második felében érkezett két markáns válasz. Az egyik a falvak arculatát lényegesen átalakító sátortetős kockaház volt, a másik a házgyári lakótelep-építészet. A fűtés, a hűtés, a vezetékes víz, az angol WC és az egynél több szobás lakások már átlagosnak számítanak, így igen nehéz elképzelni, hogy milyen lehetett nagyszüleink élete. Ennek az olvasókönyvnek az a célja, hogy ezt a radikális átalakulást mutassa be a veszprémi Jutasi úti lakótelep történetén keresztül – szerepel a Paradigma Ariadné Építészstúdió kiadásában megjelent Jutasi olvasókönyv előszavában. 

A könyv kitér a teljes hazai lakótelep-építészetre és a 20. századi nemzetközi építészeti viszonyokra. Az előszóban a szerkesztők hangsúlyozzák, hogy nem tanulmánykötetet vagy történelmi albumot, hanem olvasókönyvet hoztak létre: egy olyan szöveggyűjteményt, amely közérthetően igyekszik bemutatni, hogy mennyire fontosak a lakótelepeink, ezen belül azt, hogy mennyire meghatározó a Jutasi úti lakótelep, vagy ahogy a helyiek hívják, a „Haszkovó” Veszprém szempontjából.

Az olvasó elmélyedhet az öt hosszú tanulmány egyikében, amelyek az országos léptéktől a lakószoba léptékéig követik végig a házgyári építészet fontosabb állomásait, a középpontban a Jutasi úti lakótelep építéstörténetét bemutató szöveggel. De választhatja a húsz, Kiss Virág által illusztrált kisebb fejezet egyikét is, amely vagy nemzetközileg és kultúrtörténetileg keretezi a hazai lakótelep-építészetet, vagy a Jutasi úti lakótelep életéből mutat be egy-egy történetet, intézményt, személyt.

A könyv bevezetője szerint:  

„A lakótelepeket lehet csúfnak, szürkének és embertelennek tartani, de ha csak erre koncentrálunk, elfelejtkezünk a jelentőségükről azt illetően, hogy létrejöttüknek is köszönhetjük, hogy igen sokan emberi körülmények között élhetnek a 21. században. Veszprém esetében a város lakosságának majdnem harmada.”

Színes utcabútorokkal kezdődött

A 2021 októberi Design Hét Veszprém keretein belül megrendezett Az arc, a medence, két torony és egy rom című szabadtéri kiállításra négy külföldi építészirodát arra, hogy tervezzenek olyan utcabútorokat a Haszkovóra, amelyek reflektálnak a lakótelepi életre. (A bemutatott installációkról mi is írtunk).

Egy audioguide is készült, ami sok lakótelepi lakossal ismertette meg a városrész és a lakótelepek történetét, kicsalogatva őket az amúgy alulhasznált zöldterületre.

Az építészstúdió korábban is tervekkel segítette Veszprém Európa Kulturális Fővárosává válását, és a város képviselőivel elkészült a Jutasi úti lakótelep Részletes Megvalósíthatósági Tanulmánya is, amely több évtizedre kijelöli a városnegyed fejlesztését, és javaslatokat tesz a közterek rehabilitációjára, a kultúra és a sport köztéri lehetőségeinek javítására. A több mint 3 km-es,a lakótelepen át kacskaringózó futópálya pedig már el is készült. 

Jutasi olvasókönyv
Kiadó: Paradigma Ariadné Kft.
Megjelenés éve: 2023
A kötet tanulmányainak szerzői: Keller Márkus, Ware-Nagy Orsolya, Nagy Szabolcs, Mészáros Ábel, Vörös Kati A kötet ismeretterjesztő fejezeteinek szerzői: Winkler Márk, Hulesch Máté, Smiló Dávid
Tartalmi koncepció és szerkesztés: Paradigma Ariadné  
Grafikai terv, illusztrációk, tördelés: Kiss Virág
Oldalszám: 298
A kiadvány ingyenes.
Beszerezni az Agóra Veszprém Kulturális Központban és az építészstúdió budapesti irodájában (1111 Budapest, Vak Bottyán utca 3.) lehet.

A kiadvány Veszprém VMJV Önkormányzata, az Agóra Veszprém Kulturális Központ és a Pro Veszprém Nonprofit Kft. együttműködésének keretében jött létre.  

Címkék