Ha alig várod, hogy újra ott lehess a Balatonon, kipróbálj valami újat vagy éppen régi kedvencet. Ha szeretnéd alaposabban megismerni a legjobb helyeket, sőt szeretnél „beavatott″ lenni. Ha egy workshopon szívesen ellesnéd a séfek legizgalmasabb fogásait, vagy összekötnéd a túrázást a gasztronómiával, esetleg a kedvenc íródat, énekesedet vagy színészedet szeretnéd látni egy rendhagyó program keretében. Akkor a TASTE BALATON összművészeti, gasztronómiai központú fesztiválon a helyed!

Nem is lehetne jobban indítani az idei szezont, mint március 8. és 17. között a TASTE BALATON különleges gasztrofesztivállal, ahol 26 helyszínen több mint 100 programmal várnak minket a szervezők, akik maguk is Balaton-fanatikusok. A vadonatúj fesztivál két alapítójával, Budavári Dóra kommunikációs vezetővel és Kalas Györgyi programigazgatóval beszélgettünk (mellettük Csapody Balázs még a fesztivál alapítója, Csapody Bence pedig tanácsadóként vesz részt a szervezésben).

We Love Balaton: Úgy tudom, hogy a Kistücsökben született meg a fesztivál ötlete. Mesélnétek erről egy kicsit bővebben? Mikor és hogyan történt mindez? Illetve mióta játszik ennyire fontos szerepet a ti életetekben a Balaton?

Kalas Györgyi: Tavaly Dórival azon gondolkodtunk, hogy jó lenne csinálni valami szuper dolgot a Balatonnál. Mindketten régóta megszállottan rajongunk a Balatonért, de úgy éreztük, az utóbbi időben talán kevesebben voltak kíváncsiak ennek a csodálatos tájegységnek a valódi arcára. Hiába beszélünk arról évtizedek óta, hogy a Balaton nem csak a nyárról szól, még mindig sokan csak strandként gondolnak a tóra. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy nagyon sokan vannak, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak; a kiindulópont az volt, hogy számukra kínáljunk színes, egyedi, minőségi programokat a Balatonnál. Olyan eseményeket, amelyek összekötik a kultúrát a gasztronómiával. Csapody Balázs, a Kistücsök Food & Room tulajdonosa is évek óta szeretett volna egy hasonló eseményt, így szerencsésen összeállt a csillagzat a TASTE BALATON fesztivál születése fölött. Számunkra is hihetetlen, hogy ez egy éve még csak egy kósza ötlet volt.

Budavári Dóra: Szóval leültünk Györgyivel és Balázzsal egy ebéd mellé, és kiderült, hogy sok egy irányba mutató ötlet van. Balázs rengeteg gasztrofesztiválon vett részt az elmúlt években, Wachautól San Sebastiánig, és régóta gondolkodott itthon is egy ilyen rendezvényben. Egyetértettünk abban, hogy a Balaton megérett egy ilyen kezdeményezésre: rengeteg izgalmas, évek óta működő gasztroműhely van, akikkel együtt tudunk dolgozni! A Balaton, amióta az eszemet tudom, az életem része, a gyerekkori nyaraktól a kamaszkori kalandozásokon és fesztiválokon át a sok projekttel együtt, amibe belefogtam vagy belekerültem. A munkarész egyébként pont a We Love Balatonnal indult, főszerkesztőként csatlakoztam a csapathoz 2013-ban, amikor ez a szuper oldal elkezdte bontogatni a szárnyait! Később szerveztem fesztivált (Paloznaki Jazzpiknik), gasztrorendezvényeket (Gasztrohegy), háromszor körbe is sétáltuk a tavat (Balaton Camino), és a hegyen, ahol félig élünk, idén hetedszerre lesz Szent György-hegy hajnalig.

WLBa: Mindketten több szállal is kötődtök a magyar tengerhez. Dóri, te kétlaki életet élsz, újságíróként is rengetegszer foglalkoztál a Balatonnal, Györgyi is bő egy évtizede teszteli a tó körüli vendéglátóhelyeket. Gondolom, nem véletlen, hogy egy jócskán szezon előtti időpontot választottatok a fesztivál megrendezésére.

B. D.:  Mikor 2017-ben elkezdtük a Balaton Caminót (vagyis 10 nap alatt körbesétáltuk a Balatont), olyannyira voltunk szezon előtti hardcore-ok, hogy februárban indultunk neki, és egy csoda volt, bármikor újra megcsinálnám! Március elején aztán még inkább érezni már, hogy valami mozgolódik a természetben, szerintem az emberek is ébredeznek, egyre inkább mozdulnának ki. A TASTE BALATON okot ad arra, hogy idén hamarabb induljon el a nyüzsgés a Balaton partján, a sok izgalmas workshop, vacsora, kiállítás és brunch miatt akár több napot is telis-tele lehet tölteni programokkal. Az biztos, hogy ilyenkor vendéglátóként és vendégként is több idő van találkozni, kapcsolódni, olyan élményeket megtapasztalni, amik túlmutatnak a gasztronómián.

K. Gy.: Mint az előbb is említettem, vagyunk egy páran, akik a Balaton „szezonon kívüli” arcáért rajongunk. Nekem amúgy személyesen a szeptember a kedvencem, soha nem annyira langyos, kristálytiszta és nyugodt a Balaton, mint az ősz kezdetén. A tavasz eleje pedig mindig az újrakezdés, a kimozdulás, a nagy kirándulások ideje, így azt gondoltuk, ez éppen megfelelő időpont lesz egy ilyen, tíznapos fesztivál számára. Balázs javasolta, hogy merjünk nagyot álmodni, és ne csak néhány eseményben vagy egy hétvégében gondolkodjunk, hanem tíz napban, hiszen így tudjuk valóban megmozdítani a Balatont. Sokan húsvétig ki sem dugják az orrukat a szabadba, nekik is szeretnénk megmutatni, hogy a Balaton ilyenkor is csodás. Persze a természet szépségeihez a TASTE BALATON fesztivál alatt a több mint 100 kulturális és gasztronómiai program is kapcsolódik.

WLBa: A fesztiválnak egyszerre 26 helyszín ad otthont. Hogyan választottátok ki a szereplőket? Mindegyikőjükhöz személyesen is kötődtök valamiért?

B. D.: Az első évben olyan partnereket hívtunk meg, akik elkötelezettek az egész éves vendéglátás és nyitvatartás irányába. Azt kértük tőlük, hogy lehetőleg mind a 10 napban fogadjanak vendégeket, szervezzenek kiemelt eseményeket, és találjanak ki egy olyan degusztációs menüt, amivel megmutathatják magukat a vendégeknek. A programok kitalálása és csokorba fogása egy szeptember óta tartó, intenzív munka volt – ebben nagy segítség volt Balogh Bianka, a social mediás munkatársunk. A legtöbb étteremtulajdonost személyesen ismerjük, így vagy úgy találkoztunk, dolgoztunk már együtt. Azt gondolom, ha valakik, akkor ez a csapat az, ami „fel tudja robbantani” a márciusi Balatont!

WLBa: Hogyan választottátok ki a közel 100 programot? Az éttermek dobták fel az ötleteket, hogy hozzájuk mi passzolna, vagy közösen találtátok ki? Milyen volt a fesztivál ötletének a fogadtatása a helyszínek részéről?

K. Gy.: Nagy szerencsénk volt, mert szó szerint úgy éreztük, mintha a balatoni éttermek nagyon régóta egy ilyen alkalomra vártak volna. Fantasztikusan elhivatott emberekről van szó, akiknek a vendéglátás a mindenük, ugyanakkor nem félnek kimozdulni a komfortzónájukból. Amikor azt kértük tőlük, hogy szervezzenek legalább két kulturális programot a TASTE BALATON fesztivál idejére, mindannyian nagyon lelkesen vetették bele magukat a feladatba. Volt olyan program, amit közösen találtunk ki, főleg annak érdekében, hogy minél sokszínűbb legyen a programkínálat, de a legtöbb eseményt mindenki maga szervezte. Külön öröm, hogy a résztvevők figyelnek egymásra, és kíváncsiak a másik hely programjára is. Például ha az egyik napon már túl sok a koncert és a vacsora, akkor inkább szerveztek egy irodalmi találkozót vagy egy brunchot. Felsorolhatatlanul sok program lesz: kiállítás, divatbemutató, beszélgetések, workshopok, termelői piac, kolbásztöltés, autósmozi, szabad tüzes sütögetés, vacsoraszínház és tudományos előadás. Biztos, hogy mindenki kedvére csemegézhet a programok között. A koncepció egyedi, sőt bátran mondhatom, hogy teljesen egyedülálló, hiszen itt minden látogató maga állítja össze a saját fesztiválját a felkínált menüből, aszerint, hogy milyen program érdekli, vagy hol szeretne leginkább kóstolni. És a 26 részt vevő étterem csak a kezdet, hiszen már idén is rengeteg kiegészítő eseményünk van, több borászat és kulturális intézmény csak a TASTE BALATON miatt nyit ki március elején.

WLBa: A meghívott színészek, írók, zenészek is kapcsolódnak valamilyen úton-módon a Balatonhoz? Vagy nem ez volt a választás elsődleges szempontja.

K. Gy.: Nagyon fontosnak tartjuk a kötődést és a személyes kapcsolatokat, maga a TASTE BALATON fesztivál is leginkább a kapcsolódásról szól. Így a választás legfontosabb szempontja az volt, hogy a részt vevő balatoni éttermek kivel tudnak a legjobban kapcsolódni és együttműködni. Nagyon sokan törzsvendégeiket, kedvenc művészeiket hívták meg a fesztivál idejére. Természetesen volt olyan is, amikor mi segítettünk, hogy egy-egy művész, előadó és egy étterem egymásra találjon, de, mint említettem, a legtöbb hely ebben nagyon önálló volt. Mi nem is szeretnénk senkinek megmondani, hogy kit hívjon meg, vagy milyen programot szervezzen, mert őszintén hiszünk abban, hogy akkor lesz jó egy esemény, ha az indíttatás és a lelkesedés belülről jön. Reméljük, hogy ez elmondható az egész fesztiválról, hiszen a mi lelkesedésünk a Balaton felé valóban kiapadhatatlan.

WLBa: A Kistücsökben az első hétvége az erdélyi gasztronómiáról szól, a második hétvégén pedig az olasz gasztronómia, azon belül Friuli tartomány kap hangsúlyos szerepet. Miért pont ezekre esett a választás?

B. D.: A Csapody család anyai ágról Erdélyből származik, így az első hétvége tisztelgés a családi hagyományok előtt. A Friuli régió gasztronómiája pedig nagy etalonnak számít Balázsék számára, az alapanyagok, a gasztroturizmus, a helyi termelők, borászatok, hagyományok terén. Egy példaértékű régió, hasonló adottságokkal. Tehát azt is mondhatjuk erről a két gasztrohétvégéről, hogy a múltból a jövőbe mutat! A Kistücsökben, azon belül is a Séfszobában egyébként a tematikus hétvégék mellett irodalmi estekre és zenés vacsorára is számíthatnak a látogatók.

WLBa: Izgalmas workshopok is várják a résztvevőket, a vegán főzőworkshoptól kezdve a kolbásztöltésen át a pálinkafőzésig. Dóri és Györgyi melyikre menne el szívesen?

K. Gy.: Dórival mindketten érdeklődünk a fermentálás iránt, így a fermentáltital-workshopon biztos részt veszünk. De én legszívesebben az összes workshopon ott lennék, szeretnék együtt főzni a séfekkel, ünnepi asztalt varázsolni a terítésworkshopon, jógázni a természetben, és a Balaton tematikájú kreatív művészeti workshopot is szeretném megcélozni.

B. D.: Sőt, gasztrofotózni is tanulhatunk! Legszívesebben mindenre elmennék, de izgalmasak azok a programok is, amik kimozdítanak egy-egy sétával valami tematika mentén az adott étteremből, mint például a badacsonyi bányászat nyomában séta vagy a köveskáli irodalmi barangolás.

WLBa: Szűk egy hét van hátra a fesztiválig, van olyan program, amely már telt házas?

K. Gy.: El sem tudom mondani, mennyire izgalmas és egyben furcsa érzés volt, amikor megszületett az első telt házas esemény, ami egyébként a veszprémi Oliva Étterem rendezvénye volt: a dr. Freund Tamás neurobiológussal szervezett beszélgetős vacsoraesten már a bárpultnál sincs hely. Ez is bizonyítja a TASTE BALATON fesztivál célját és létjogosultságát, miszerint a minőségi, igényes, különleges programokra mindig hatalmas szükség van. De népszerűek a workshopok is, nincs már hely a Villa Kabala Egy nap a konyhánkon című workshopjára, betelt a Dobosi Birtokközponton a Scherer Péter színésszel közösen szervezett vacsoraest, ahogy a Kistücsökben is telt házas a Nyáry Krisztiánnal és a Freinreisz Károllyal szervezett találkozó. A Port étterem Hamvas Béla-emléktúrát tervez jó borok társaságában, erre is már csak 1-2 hely maradt, de az előbb említett Balaton tematikájú workshop a Lokal47 étteremben szintén megtelt. Szikra Gabi főzős workshopjára A Konyhám Stúdió 365 nevű étteremben és a Lelkem kisvendéglőben a Lee Olivérrel szervezett zenés vacsoraestre sem lehet már jegyet kapni. 

WLBa: Györgyi, neked most jelent meg a harmadik gyerekeknek szóló gasztronómiai könyved, Világkóstoló címmel. Tervezel esetleg a jövőben kifejezetten Balaton témájú könyvet vagy akár egy balatoni kalauzt, akár a kisebbeknek, akár a felnőtteknek?

K. Gy.: Képzeld, már van több balatoni tematikájú könyvem is! A Magyar tengeri gasztrokönyv című kötetben a balatoni gasztroforradalom történetét elemzem, a régió ikonikus vendéglátóinak bemutatásával együtt. Az első gyerekkönyvem pedig még 2018-ban jelent meg, Tilda és a kövér macska címmel. Ez a meseregény egy balatoni étterem konyháján játszódik, a borítón is feltűnik a csodás Balaton. A könyvben pedig nemcsak a Balaton, hanem sok macska és maga Elton John is. Az utóbbi években pedig gyerekeknek szóló, gasztronómiai témájú ismeretterjesztő gyerekkönyvekkel jelentkeztem, ebből most jelent meg a harmadik. A Sandwich grófja és a nápolyi pizza a gyerekek kedvenc ételeinek a történetét, a Pavlova kisasszony és a dobostorta pedig a sütemények történetét mutatja be. Utóbbi kötet tavaly elnyerte az Év Gyerekkönyve Díjat is. A Világkóstoló most érkezett a nyomdából, ez egy képzeletbeli utazás a föld körül, a könyvben különleges országok és tájak különleges ételeit mutatom be a gyerekeknek.

WLBa: Hivatalos támogatótok a BalatonBike365 és a Balaton Bike Tour is, így 5 ponton lehet majd elektromos vagy hagyományos bringákat bérelni, és a programok között azokkal közlekedni. A Magyar Turisztikai Szövetség pedig egy 7 tematikus túrából álló kiadványt is készített a fesztivál alkalmából. Ti is szoktatok kerékpárral közlekedni a Balatonnál? Ha igen, melyik a kedvenc bringás szakaszotok?

B. D.: Igen, nekem is van egy elektromos bringám, bár nem annyira szuperszonikus, mint amit bérelni lehet: ezek a bringák tényleg felvisznek a legszebb kilátásokig akár! Szeretem a Lovas és Csopak közti szakaszt, Tihanyban biciklizni, a Káli-medencében barangolni vagy a Balaton csücskéről, a balatonvilágosi kilátás felől elindulni a déli parton.

WLBa: Hogyan képzelitek el a fesztivál jövőjét? Mivel ez lesz az első alkalom, majd a rendezvény után értékeltek, vagy már most van egy csomó tervetek a jövőre nézve?

B. D.: Már most is sok tanulság van, de március végére biztosan még több lesz. Látjuk, milyen programok mennek jobban, mi az, ami kevésbé, ezt a tudást bevetjük majd a következő TASTE BALATON szervezésénél. Sok jelentkezőnk van, akik szívesen részt vennének, de azt is alaposan át kell gondolni, meddig és hogyan tud bővülni a fesztivál. Az biztos, hogy szeretnénk a külföld felé is kikacsintani, vendégeket bevonzani és vendégrégiókkal szervezni közös programokat.

WLBa: Köszönjük, sikeres fesztivált kívánunk!

Résztvevő éttermek: A Konyhám Stúdió 365 • Anna Grand Hotel • Bistro Sparhelt • Borbarátok • Casa Christa • Csopaki Resti by Laurel • Dobosi Birtokközpont • Hableány • Hotel Bonvino Wine&Spa • Káli Art Inn • Kalóz Strandbisztró • Kistücsök Food&Room • Kővirág • Lavender Terasz • Lelkem Kisvendéglő • Lokal47 és Kristinus Borbirtok • Mi a Kő • NOON Restaurant&Lounge • Oliva Étterem Veszprém • Port Étterem&Panzió • Pörc - Bisztró és Delikát • Szőlősi Kocsma • Vánkos • Veganeeta • Villa Chez les Amis. • Villa Kabala

A TASTE BALATON fesztiválról minden információt megtaláltok a weboldalukon és a Facebook-oldalukon.

(Borítókép: Chripkó Lili - Taste Balaton)

Címkék