6 éve stabil pontja az ÉgSzínKék a füredi Kisfaludy utcának. Akár tombol a nyár, vagy egy szürke, őszi hétköznap délutánon szemerkél az eső, bármikor betérhetünk hozzájuk, hiszen az év 365 napján nyitva tartanak. Koktél- és ginbárként jellemzik magukat, de ennél sokkal többről van szó, hiszen a tulajdonos Hámori Marcell minden szempontból magasra teszi a lécet. Pünkösdtől a vendégeket 12 signature koktéllal várják, amelyet 12 ország ihletett.

A balatonfüredi ÉgSzínKék az utóbbi időben számos szakmai díjat bezsebelt, amelyeket a Magyar Bártender Szövetség az elmúlt években kiosztott. Többek között az „Év Új Bárja”, illetve 3 alkalommal az „Év Vidéki Bárja” díjakat is megnyerte. A falon sorakoznak az elismerések, de Marcell számára a vendégek visszajelzése és elismerése, illetve az itt dolgozó csapat is éppen ilyen fontos.

Egy remek csapat, saját gin és kiváló minőségű italok a világ minden tájáról

Az ÉgSzínKék sikerének titka több dologban rejlik. Elengedhetetlen egy jó, innovatív csapat, amely maximálisan odafigyel a vendégek minden rezdülésére.

A felszolgálóknak is nagyon fontos szerepe van ebben a rendszerben, hiszen ők kommunikálnak a vendégekkel, akik az 52 oldalas itallap láttán sokszor tanácstalanok. Ők segítenek kapcsolatot teremteni a bártender és a vendég között, hogy megtalálják a legmegfelelőbb koktélokat, ami a vendég ízlésvilágához a legjobban igazodik. A bártenderek pedig büszkék arra, ha valakinek ízlik egy saját maguk által megálmodott koktél. 

Marcell szárnyai alól már több olyan tehetséges fiatal is kikerült, akik Budapest legjobb koktélbárjaiban is megállják a helyüket. Gyakran találkozhatunk vele a bárban, hiszen nagyon fontosnak tartja a személyes jelenlétet is.

Nemcsak mixelés, hanem színtiszta kémia is

Laikusként nem is gondolnánk, hogy egy koktél készítésének minden mozzanata ennyire meghatározó. 1 cl-rel több vagy kevesebb valamiből, és máris megváltozik az ízvilág. 

Bár tényleg nagyon oda kell figyelni, hogy pontosan mérjük ki a hozzávalókat, a bártendernek a mérce mindig a kezében van, de így sincs két egyforma koktél. Az sem mindegy, hogy mennyi ideig és milyen erősen rázzuk a shakert, sőt a bártender hangulata is befolyásolja az elkészült italt.

Marcellék az alapanyagok nagy részét helyben, saját maguk készítik. Többféle infúzióval, redukcióval és saját készítésű szirupokkal is dolgoznak, ez utóbbiak közül a málnás-kakkukfüves a legnépszerűbb, amiből egy gines, áfonyás, citrusos koktélt alkottak meg. 18 országból 60-féle gint és 7-féle tonikot találunk a pultban, így a gin-tonik rajongók közel 400 ital közül választhatnak. Saját márkával is büszkélkedhetnek, amely a vendégek egyik kedvence. A Füred hivatalos ginjeként is számontartott Bodza Füred a Somló Spirit manufaktúrával közösen készült. Ez utóbbi csapat készítette a Balaton Gint is, amely számos nemzetközi díjjal is büszkélkedhet, és természetesen szintén elérhető a bárban, de 4-féle alkoholmentes gin is kapható.

Rumban is erősek, sőt a balatonfüredi La Vie Csokoládé Manufaktúrával közösen egy rendezvény kapcsán olyan rum-csoki párosításokat alkottak, ahol az édesség és az alkohol egy tökéletes ízélményben találkozik. Az ÉgSzínKék ugyan egy prémiumkoktélbár, de ha megéheztünk, akkor különböző ízesítésű lepényeket is kérhetünk, gluténmentes verzióban is. Sajt-sonka-olívabogyó tálakat is találunk, helyi alapanyagokkal, például a sajt Sümegről, a kolbász Balatoncsicsóról érkezik. Sőt, Füred legnagyobb mentes süteménykínálatával rendelkeznek. A Zabrakadabra-sütisekkel kooperálva mindig találunk többféle finomságot a pultban. A Casino Mocca magyar pörkölésű kávéi között pedig a sötét és világos pörkölésű kávék rajongói is megtalálják a kedvencüket.

Signature koktélok a világ körül és a nyári programok

Számos olyan különleges program volt már az ÉgSzínKékben, mint a ginestek, a whiskey-tea párosítás vagy a már említett rum-csoki kóstoló, de vannak évszakhoz köthető, tematikus események is, mint például a népszerű novemberi Negroni-hónap vagy a decemberi Espresso Martini-hónap. Most nyáron sem lesz hiány az újdonságokból, hiszen pünkösdtől 12 új, signature koktéllal készülnek, amelyeket különböző országok és kultúrák ihlettek, szóval akár egy világ körüli utazást is tehetünk a koktélok világában úgy, hogy ki sem mozdulunk Füredről.

Találunk köztük magyarost meggyes ízvilággal, New York-i sajttorta ihletettségűt (rumos-sherrys-epres ízvilággal és mascarponéval párosítva); afrikai rooibost vagy éppen japán citrusos ízvilágút a nagyon ritka szudacsi citrusból, ami Kyoto Sour névre hallgat. Az eddigi legnépszerűbb az Olaszországhoz köthető Apercello, aminek az alapja egy házi limoncello, a tetejére pedig molekuláris mixológiás eljárással készített Aperol-hab kerül. Az olasz vibrálás két textúrában találkozik. Az összetevőkkel nagyon sokat kísérleteztek, sokat közülük házilag készítenek, és több forrásból szerzik be őket, mivel nagyon sok a ritkaság köztük, van, ami külföldről érkezik hozzájuk.

Nagyon fontos számunkra, hogy edukáljuk a közönséget, megmutassuk nekik az újdonságokat és különlegességeket. Tudjuk, hogy meddig lehet elmenni, ha nagyon extra dolgot ajánlunk. Nagyon sok törzsvendégünk van, nem csak a nyári időszakban, akik már visszajárnak hozzánk, célirányosan jönnek. Azért is hiszek az egész éves nyitvatartásban, mert fontos, hogy az év 365 napján nyitva találjanak bennünket – zárjuk le a beszélgetést.

A koktélok mellé péntek és szombat esténként DJ-k is érkeznek, akik chilles zenei aláfestéssel gondoskodnak arról, hogy aki egyszer belép vagy kiül az ÉgSzínKék teraszára, már törzsvendégként távozzon.

(Borítókép: Cercigüler Tobias)

ÉgSzínKék

Svájcból hozta haza tudását a tősgyökeres füredi Hámori Marcell, hogy mindenki nagy megelégedésére menő koktélbárt nyisson Füred belvárosában.

Címkék