Keresés EN

Ez is érdekelheti

Gasztró

Hol érdemes enni a Káli-medencében?

A Káli-medencével nem lehet betelni. Hol személyes impressziók nyomán született, minden évszakra kiterjedő ismeretterjesztés, hol kíváncsi, izgágáknak való gyorstalpaló formájában már eddig is ezt nyomatékosítottuk. Ezúttal a Balaton-felvidék csaknem kilencezer hektáros területéről készítünk kulináris szemlét. Napenergiával fűtött asztal melletti beszélgetések, fürtök, fűszerek és a Balaton körül most éledező új hullám - ilyen formában tálaljuk a Káli-medencét.

2/14

Kővirág étterem

Az étterem séfje, Zakar Kata és férje eredetileg nem akartak éttermet nyitni, amit eddig egyetlen fogás kóstolása során sem sikerült tetten érnünk, pedig több alkalommal is kísérleteztünk. Sajnos kötelezők röviden listát nem tudunk nyújtani az étlapról, hiszen az a kreatív gondolatok és a szezonalitás kereszttüzében gyakorlatilag három naponta megújul. Az alapanyagok Járosi Lívia kertjéből kerülnek ide, gasztrokritikusnak ott van három saját gyermek, segítségnek pedig két nagyon szép Eszter. A Kővirág egészében olyan, mint az ízei: egyszerre merész és harmonikus.

4/14

Káli vendéglő

Kockás abrosz, balatoni halak, untig ismételt majdnem toszkán klíma - szerencsére ennél azért már többre van szükség, hogy egy étterem kiválósági címerrel gazdagodjon. Mégis, a Káli Vendéglő nagyszerűsége éppen a semmi extrában rejlik. Abban hogy az ember kiül a teraszra, élvezi a hatalmas növények árnyékát, és a harangszó által megtört csendben eszik egy kiadós fogást. Közben megkóstolja a házi pálinkát és saját asztaltársasága mellett vált néhány szót a kedélyes tulajjal is, aki saját maga fogadja és szolgálja ki vendégeit.

Káli Vendéglő

Cím: 8254 Kővágóörs, Jókai utca 48
Nyitvatartás: hétfő-vasárnap 12-22

6/14

BEZÁRT (KerékBár)

Tekersz, kimerülsz, szomjas vagy nagyon. Sikerül vizet szerezni, és amint csillapítod a szomjadat, már csak a kalória pótlásra tudsz gondolni. Ilyenkor a mindent jelentheti a KerékBár, amely egy igazi kedves családi vállalkozás a Káli-medence legszebb dombján. A bicikliútról könnyedén megközelíthető “bárban” házi lekvárral vagy épp körözöttel megkent kiflikből érdemes energiát meríteni!

8/14

Káli Kapocs

Hiányzott a térségből egy pont jó hely, vagy legalábbis így érezték a Káli Kapocs megalkotói. Hiányzott egy barátságos, otthonos, megfizethető árakon mozgó klub, kocsma, közösségi tér, illetve a fröccsel és némi harapnivalóval ízesített kapocs a helyiek és a nyaralók, turisták, áthaladó biciklisták között. Nem volt mit tenni, hát megvalósították. Visszajelzésként nem kell több, mint hogy már a nyitás után nem sokkal balatoni borászok, mindszentkállai gazdák és berlini művészek kedvelt helye lett a Kapocs.

10/14

Mi a kő - Káli-medencei borok háza

Borjúmirigy, Szent-György gombás, kecskesajtos quiche, céklás, sült érlelt kecsketúró, padlizsánkrém. Van, ahol a fogások neve többet mond minden hangulatfestő szónál. Ilyen a Mi a kő is, ahol a rövid, havonta az aktuális alapanyagoknak megfelelően megújuló étlap szereplőin kívül, a Trombitás Tamás képzőművész és borász által kínált borokról sem lehet rosszat hallani. A csalogatóan egyedi enteriőr miatt a visszatérés a Káli-medence ezen pontjára garantált.

12/14

Istvándy Pincészet

Az Istvándy névvel jelzett helyek sokaságában legfinomabbat akkor ehetünk, ha Badacsony irányából Káptalantóti felé menet a Régiójáró busz megállójában “felejtett” piros bringánál jobbra felkanyarodunk. Fontos, hogy a tóti-hegyi Pincészetben, főként nagyobb létszám esetén, érdemes előre bejelentkezni. Istvándy Csilla sokat tett azért, hogy minőségi fogások megalkotására legyen képes, az ízélmény pedig idilli atmoszférával párosul, bármelyik napszakban érkezünk. Sürgő-forgó kötények alját szimatoló kutyák, faasztalok hímzett terítővel, baráti szavak és a vendéglátáshoz elengedhetetlen alázat jellemzi a birtok ezen tájékát.

14/14

Káptalantóti Piac

"Hogy mi a titok? Nincs benne ipari méreg, és mindig teszek egy kis gyümölcsfát is a tűzre. Az ízt ad neki" - mesélte nekünk Tóth Imre, miközben egymás után szelte a langallókat. Azóta sincsen ez másként, a piaci élet minden vasárnap virágzik, tombol és jóllakatja a látogatókat. Egy hamuban sült pogácsa hosszabb út után, kóstolók egész délelőtt, helyi specialitások lépten-nyomon a Káptalantóti Piacon. Talán a világ egyetlen bezárva is nyitva tartó piacáról van szó. Félő, hogy ebéd helyett marad a délutáni gyümölcskosaras piknik. Annál jobb!

Hasonló tartalmak

Megvan, ki költözik a balatonfüredi MÓR24 helyére

?>

A Velencei-tó népszerű bisztró és delikátja, a Groenk Balatonfüreden, a MÓR24 helyén nyitja meg újabb egységét.

Bezár a kőröshegyi Völgyhíd Konyha & Rét

?>

A tulajdonos betegsége miatt 2024 januárjától bezár a kőröshegyi vendéglátóhely.

Egy csésze teát kapnak azok a gyerekek, akik elajándékoznak mesekönyveikből

?>

December 1–9. között néhány balatoni helyen leadhatunk általunk már nem használt mesekönyveket, az adományért cserébe egy csésze teával kedveskednek.

Új, tíznapos gasztrofesztivál startol a Balatonnál

?>

A Taste Balaton közel 100 programmal indul 2024 márciusában: lesz étteremszínház, séfpárbaj, több kiállítás és exkluzív menüket is kóstolhatunk.

Neked ajánlott

A