Szubmediterrán kávéházy hangulat, csúcsgasztro, sült krumpli majonézzel, plázamozi szúnyogokkal, friss indulók és kultikus büfék. Idén ez mind a Balatonhoz tartozott, és miközben találtunk rossz lángost, vagy kétes eredetű húsból készült hamburgert, azért tudunk nektek egyre színvonalasabb helyeket is mutatni. Az alábbi tízet például mindenképp. Szigorúan szubjektív tartalom következik!

Káli-kapocs

A 2014-es év egyik újonca és instant kedvence a mindszentkállai Káli-kapocs kocsma lett. A "Kapocs" egy pofonegyszerű történet: egy klasszikus falusi kocsma némi romkocsmás mellékízzel felturbózva, a környékre jellemző levendulás-provanszias mutatványok nélkül. Amilyen egyszerű, olyan hatásos: a VII. kerület-Káli medence tengelyen üzemelő kocsma villámgyorsan elnyerte a helyiek és a messzebbről jövő rajongók tetszését is. Az augusztusi titkos Punnany Massif-koncerten már mozdulni se lehetett.

Tihanyi PIAC Placc

Mit szeretünk a Tihanyi Piac Placcban? A kézműves sajtos-antik limlomos piacozás 2014-ben már nem újdonság. De az eddig a falu határában működött Tihanyi PIAC Placc idén leköltözött a tihany-szántódi rév melletti ligetbe, amit testvére, az ARTplacc kortárs művészeti fesztivál örömére szépen ki is csinosítottak. Így létrejött a Balaton-part egyik leghangulatosabb helyszíne. Sétányok, bisztró, vetítő és minden szombaton piac. Reméljük, a fejlődés 2015-ben sem áll meg.

Paletta Bistrobar és Vinoteca

A street food-mánia ott csapott le a Balatonra, ahol a legkevésbé vártuk volna. A tó délnyugati partjára ritkábban esik a rivaldafény, idén mégis ez történt. A menő füredi helyek elől a balatonboglári Paletta lopta el a show-t. A receptet itt sem bonyolították túl: raklapbútorok, vitorlákból varrt árnyékolók, valamint olyan sütemények és hamburgerek, amilyeneket nem nagyon találsz meg máshol a Balatonon. 

Fövenyesi kertmozi

A balatoni kertmozizás romantikus hangulatát vastagon üli meg az elmúlás-érzet: a klasszikus kertmozik jó része bezárt, eltűnt, ócskapiac vagy parkoló lett. Fövenyesen pont fordítva történt: az örömlány-tanyának használt egykori kertmozi visszakapta eredeti rendeltetését. A digitális technológia beszerzésének köszönhetően pedig a moziműsor egy másodperccel sincs lemaradva az aktuális trendekről. Így Fövenyesen egyesült a mozizás két véglete: a legfrissebb hollywoodi filmeket felvonultató pláza-élmény és a műanyagszékes, szúnyogos kertmozi feeling.

Bock Bisztró Balaton

Régóta várták már sokan, hogy Bíró Lajos konyhaművészete Pest és Buda meghódítása után a Balatont is elérje, és az északi parton is legyen egy „Kistücsök”. Előbbi pillanat 2014 év elején jött el, mikor a vonyarcvashegyi Zenit Hotel Balaton – Festetics-pince épületegyüttesben az addig Helikon Taverna néven futó étterem Bock Bisztró Balatonra váltott. A „Kistücsökké váláshoz” az eredeti, szemesi Kistücsöknek is kellett jó pár év, ezért erről egyelőre még nem nyilatkozhatunk. A Bock Bisztró Balaton mindenesetre jól indított.

Marina Gyros & Hamburger

A klasszikus balatoni büféket kár temetni. Inkább kérjetek egy dupla húsos hamburgert sült krumplival és majonézzel a balatonföldvári Marinában, ahogy szerkesztőségünk tagjai ezt számtalanszor megtették az idei nyár során. A kikötőben található Marina azoknak a kultikus büféknek az egyike, ahol az aktuális trendek nem számítanak. Itt kultusz van, törzsvendégek, fontos emberek, vitorlázók, strandolók, szörfösök, öregek, fiatalok. Rajongott pultosok, gyors konyha, gyakori sorban állás és nutellás palacsinta. Idén már december elejéig nyitva tartott, márciusban újra találkozunk!

Pegazus

A Káli-kapocstól egy falunyira, Szentbékkállán újabb látványos feltámadásnak lehettünk tanúi idén nyár végén. Az egykori Pegazus hotel romjain kihajtott egy újabb Pegazus. Ez a Pegazus azonban más: helyi is és multikulti is, van benne romkocsmásság, vannak ételek, van tágas udvar is. A legérdekesebb azonban az, hogy az alkotói azt szeretnék, ha kulturális központ lenne, ha az emberek nem csak mulatni járnának oda, hanem dolgozni is. Ha csak úgy betérnének, leülni az udvarra, rácsatlakozni a wifire és belemerülni a dolgaikba, mintha egy bármelyik nagyváros belvárosi bárjaiban lennénk, nem pedig a Káli medence peremén, egy falusi templom szomszédjában.

Patent Hostel

Bár ételből-italból bőven talál már magának mindenki a Balatonnál minőségit, a szálláshelyekkel kevésbé fényes a helyzet. A négycsillagosok alatt nehezebb jót találni, és kevés a jó minőségű, de olcsó szálláshely. Az úttörőnek számító révfülöpi Hullám Hostel után, pár faluval odébb viszont újabb menő hostel nyílt. A badacsonytomaji Patent Hostelben már nincsenek a keletnémet-magyar szerelmi légyottokon edződött nyikorgós ágyak, viszont vannak színes lampionsorok, hangulatos bútorok és komfortos szobák. Érdemes kipróbálni!

Kistücsök

Mit is mondhatnánk. A Kistücsökben az a legjobb, hogy hiába az agyonsztárolás, az összes díj, szavazás meg minden megnyerése, még mindig élvezetes beülni oda, és csak enni jó sokáig. Anélkül a feszengő érzés nélkül, hogy a gasztronómia felhők fölött lebegő szent helyén járnánk, ahol pisszenni is illetlenség. Különösen valamelyik kevésbé forgalmas őszi vagy tavaszi estén.

Kredenc Borbisztró

A „szubmediterrán kávéházy dj-szett” szófordulat a Kredenc leleménye, és talán a legjobban foglalja össze mindazt, amiért ezt a füredi helyet szeretjük. Azt, amikor Füred patinásra kipattintott belvárosában összekeveredik egymással a klasszikus magyar kávéházi életérzés az Ernő Piaf „dj úr” lemezeiről szóló bossa nova dallamokkal, a környék legjobb borai a különleges eszegetni valókkal, a slam poetry a sound systemmel. Ennek minden darabja megvan valahol a Balatonnál, de így egyben csak a Blaha Lujza utcában.