Keresés EN

Ez is érdekelheti

Gasztró

Ők készíthetik idén a Balaton Fagyiját - II. rész

Újabb négy balatoni fagyi nagyhatalmat kerestünk fel, hogy kiderítsük, milyen ízorgiára számíthatunk tőlük „A Balaton Fagyija" versenyben. A tavalyi nyertes, a balatonmáriafürdői Florida például egy gesztenyés alapú, krémes fagyival készül, az idei újonc, a szigligeti Várkávézó pedig egy klasszikus stílusú, helyi, balatoni ízvilágú nyalnivalóval száll ringbe, de a tavalyi különdíjas, a balatonföldvári Kárpáti Fagyizó, és a virágokból készült fagylaltok specialistája, a siófoki La Rosa is adott némi támpontot - mi pedig nem győzzük kivárni, hogy végigkóstoljuk mindet.

Várkávézó, Szigliget

A klasszikus, natúr ízekre esküsznek a Szigligeti vár tövében, a templom közvetlen közelében található Várkávézóban. Híresen finom fagylaltjaikért sokan akár kitérőt is tesznek. Itt nem bonyolítanak túl semmit, friss gyümölcs és igazi, állati eredetű tejszín kerül a fagyikba. Négy kilogramm gyümölcsfagyihoz két kilogramm friss gyümölcsöt használnak fel, a három napig eltartható friss, gluténmentes fagyik pedig tartósítószertől és színezéktől mentesek. A kritikus kóstolók itt a remek indikátorként szolgáló pisztáciára és mogyoróra is rávethetik magukat, az előbbihez ugyanis Szicíliából, míg az utóbbihoz Piemontból szerzik be a hozzávalókat. Tavaly nem indultak a versenyen, idén viszont ők is megmérettetik magukat.

Németh Zoltán, a kávézó tulajdonosa és fagylalt mestere a konkrét ízt ugyan nem árulta el, de annyit biztosan tudni, hogy nem a „habos-babos” és nem a gyümölcsös kategóriában, hanem a klasszikus, egyszerű helyi alapanyagok felhasználásával, a Balatonra jellemző ízvilággal készülnek majd.

Florida Fagylaltozó, Balatonmáriafürdő

A ‘Balatoni Randevú’ elnevezésű, pezsgős-marcipános-szamócás kreálmánnyal tavaly megnyerte a versenyt a Balatonmáriafürdőn található Florida Fagylaltozó. A Balatoni Randevún kívül más díjnyertes fagyit is találni a 32-féle ízt kínáló pultban, például az országosan második helyezést elért kajszis túrógombócot, de több extra, már-már extrém ízkombináció  közül is válogathatunk, mint például a sárkánygyümölcs vagy a brazíliai foci-vb ihlette egzotikus gyümölcsökből és lime-ból készült fagylalt. Alapjában véve azonban Pálfi Attila és családja a „magyar emberek szája-íze” szerint találja ki és készíti el fagyijait, így például a mákos guba és a mákos pite is igen népszerűek, de azért cukormentes fagyit is mindig találunk náluk.

Idén egy gesztenyés alapú fagyit készítenek a versenyre, ami Széchényi Imre gróf feleségének, Andrássy Máriának, Balatonmáriafürdő névadójának kedvenc édessége volt. A másik indulójuk egy „balatoni buli fagylalt” lesz, ami a tó hangulatát idézi meg az innen származó összetevőkkel, meg persze némi extra csavarral – többet azonban még mi sem tudtunk kideríteni.

Kárpáti Fagyizó és Gofrizó, Balatonföldvár

Tavaly különdíjat kapott a ‘fügés dió’ fagylaltjáért a balatonföldvári kikötőben található Kárpáti Cukrászda, azóta pedig ezt az ízkombinációt több fagylaltozó is átvette országszerte. Minden szezonban 40-50-féle fagyit készítenek a földváriak kedvenc fagyizójában, amiből egyszerre 12 kerül a pultba. A kínálat fele az olyan kötelező klasszikusokból áll össze, mint a csoki vagy a vanília, a másik fele azonban olyan ízekből áll, amelyeket nem lehet krémekből vagy pasztákból megcsinálni. A kísérletezésben a tulajdonos, Kárpáti Péter télen sem tart szünetet, sőt – sokszor a hidegebb hónapokban kap ihletet a különféle szakmai lapokat vagy könyveket lapozva, vagy ha megkóstol egy új süteményt.

Idén a tavalyi szezon végén kipróbált ízzel indulnak a versenyen, amiről annyit biztosan tudunk, hogy eddig még sehol máshol nem lehetett hasonló, ugyanebből a titkos alapanyagból készült fagyit nyalni. A másik versenyző egy gyümölcsös fagylalt lesz, ennek a kitalálása viszont még folyamatban van.

La Rosa Fagylatozó, Siófok

Mutatós fagyi rózsákat formálnak a tölcsérekre a Siófoki vasútállomástól és a Petőfi sétánytól is körülbelül 5 perc sétányira található La Rosa Fagylaltozóban. Fő különlegességeik a különféle virágokból készült nyalni valók: ibolya, akác, hárs, bodza és rózsa fagyijuk is van. Ezen kívül a valódi gyümölcsölből elkészített gyümölcsfagylaltok tartoznak a fő erősségeik közé, ezekből mindig sokfélét találni a terebélyes pultban, amelyet a fagyis pultnál is terebélyesebb méretű fa árnyékol be a forró nyári napokon. Tavaly az ‘Amore’ névre keresztelt mézes-diós-meggyes fahéj fagylalttal szálltak ringbe A Balaton Fagyija címért.

Ebben az évben egy gyümölcsös fagyival készülnek, amelynek fő alkotóeleme egy olyan gyümölcs lesz, ami Magyarországon is megterem, de igen ritka. Ebbe a titokzatos gyümölcs fagyiba természetesen egy kis extra is kerül majd, de erről sem tudni többet. A másik indulónak viszont a nevét is tudjuk, egy lengyel származású, de francia, rumos-csoki süti fagyi változatáról van szó, a ‘Rumbabá’-ról.

A Balaton Fagyiját a Nyitott Balaton programsorozat részeként fogják megválasztani, a nyertest pedig a programsorozat kezdetére, május elsejére ki is hirdetik.

Hasonló tartalmak

Bezár a kőröshegyi Völgyhíd Konyha & Rét

?>

A tulajdonos betegsége miatt 2024 januárjától bezár a kőröshegyi vendéglátóhely.

Egy csésze teát kapnak azok a gyerekek, akik elajándékoznak mesekönyveikből

?>

December 1–9. között néhány balatoni helyen leadhatunk általunk már nem használt mesekönyveket, az adományért cserébe egy csésze teával kedveskednek.

Új, tíznapos gasztrofesztivál startol a Balatonnál

?>

A Taste Balaton közel 100 programmal indul 2024 márciusában: lesz étteremszínház, séfpárbaj, több kiállítás és exkluzív menüket is kóstolhatunk.

Balatoni reggelizőhelyek, amelyek télen is nyitva tartanak

?>

Olyan helyeket ajánlunk, ahová télen is beülhetünk egy finom brunchra, hogy fenséges reggelivel indítsunk el egy szuper téli balatoni napot.

Neked ajánlott

A