A MOL Nagyon Balaton az idei nyárra is körbeszervezi fesztiválokkal, koncertekkel, sport és gasztronómiai eseményekkel a Balatont. Borban úszó Paloznaki Jazz Piknik, 25 éves Művészetek völgye jubileumi Hobo koncerttel, Jazzpiknik és Kálibuli. És akkor még nem beszéltünk, a fesztivál fővárosáról, Zamárdiról, ahová idén a B.my.Lake is odaköltözik.

Zenei fesztiválok

MasterCard Balaton Sound (Zamárdi, júl. 8-12.)

Az idén ötnaposra bővült elektronikus zenei fesztivál minden eddiginél erősebb line up-ot ígér. Jubileumi turnéval tér vissza Faithless, jön Tiesto, a Grammy-díjas Zedd és Nicky Romero, illetve a világ legjobb DJ-jének megválasztott Hardwell. A nagyszínpadon kívül három programhelyszínen dübörögnek majd a koncertek.  A Nagyon Balaton Gasztroudvarba idén a balatoni borvidék legjobb pincészeteinek borait, pezsgőit és a régió éttermi specialitásait hozzák el. A hajnalig tartó koncertek utáni töltődésben pedig egy lounge, koktélbár, napozóterasz és a vízre épített stég segíti a fesztiválozókat.

STRAND Nagyon zene fesztivál és  B.my.Lake (Zamárdi, aug. 19-22.)

Az eddig Balatonvilágoson állomásozó, már megrendezése első évében Európa legjobb fesztiváljává választott B.my.Lake összebútorozik a STRAND fesztivállal Zamárdiban. Idén a két fesztivál egy időben, egymás mellett zajlik. Az elektronikus zene Mekkájaként számon tartott B.my.Lake-re több száz DJ-t várnak, fellép Fritz Kalkbrenner, a GusGus és Sven Vath is.

Bár a Petőfi tévé és a Petőfi rádió is élőben fogja közvetíteni a STRAND Nagyon zene fesztivált, nem kérdés, hogy minden alternatív zene rajongónak ott a helye Zamárdiban! Az MR2 Petőfi rádió és a mi kedvenc  hazai zenekaraink mellett külföldi fellépők is jönnek. Többek között Steve Aoki, a Simple Plan, az All Time Low és a Hous of Pain is szerepel az idei STRAND-on.

Bor, jazz, koncertek és kortárs művészet az északi parton

Míg a déli part egyértelműen a nagy tombolásra gyúr zenei fesztiváljaival, az északi parton a családiasabb hangulatú fesztiválokat kedvelők fogják megtalálni a számításukat. A sort a június 27-ére időzített Kálibuli indítja egy egész napos gasztro- és kulturális fesztivállal.  Köveskál, Szentbékkálla és Mindszentkálla esti Budapest Bár koncerttel, napközbeni gyerek és kulturális programokkal várja a látogatókat. Köveskál három, méltán híres éttermében (Kővirág, Kali Art Inn, Miakő) csak elővételben kapható gourmet menükkel és borkóstolóval készülnek.

Július 2-4-ig Keszthely is ünnepel a város több pontján. A Keszthelyfeszt programjai a Festetics kastély, a főtér és a Balaton part köré szerveződnek. Jó borok, koncertek, látni-és kóstolnivalók, mi kell több egy fesztiválhoz?

A tihanyi rév július 22-től július 26-ig idén is a hazai fiatal kortárs kultúra legmenőbb intézményeinek és előadóinak törzshelye lesz. A tihanyi ARTplacc idei programja a feltörekvő fiatal művészekre koncentrál. A workshopok, mozizások, beszélgetések és esti koncertek mellett az eddigi galériasátorban „one-man show-k” keretében, személyesen mutatják be alkotásaikat a 35 év alatti művészek.

A Balaton legnagyobb összművészeti fesztiválja, a Művészetek Völgye idén ünnepli 25. születésnapját. Ennek meg is adják a módját: idén külön kis falut hoz létre a Völgyben a Hello Wood csapata, workshopokat szervez a Design Terminál, fellép Harcsa Veronika, Lajkó Félix és persze az elmaradhatatlan Hobo is ott lesz, sőt a 70. születésnapját ünneplő művész idén jubileumi koncerttel készül.



Augusztus 7-8-án negyedik alkalommal rendezik meg Paloznakon a Jazz és Bor Pikniket. Tavaly mi is ott voltunk, ezért bátran merjük állítani, hogy ez a nyár egyik leghangulatosabb programja lampionok alatt andalgó emberekkel, sok tánccal és finom balatoni borokkal. Idén két színpaddal és tizenkét koncerttel készülnek a szervezők, fellép a Barabás Lőrinc Quartet, jön a Jazzanova, az Amoeba és a szaxofonlegenda Candy Dulfer.

Balatonfüred nyári programjaiban mindig hangsúlyos szerep jut a jó boroknak. Július 2-5-ig, a Kékszalag Vitorlásversennyel egy időben a partról borospohárral a kézben lehet majd drukkolni a hajósoknak. A VinCE Balaton tavalyi újítása, hogy boros kurzusokat, jachtos borkóstolókat is szervez az érdeklődőknek.

Augusztus  utolsó két hete pedig egyértelműen csak a borokról és jó koncertekről szól Füreden. A Füredi Borheteket 1932 óta rendezik meg. A környékbeli borok mellé a magyar pop, folk és könnyűzene ismert szereplői , a VOLT Produkció és az MR2 Petőfi rádió Nagy-szín-pad! tehetségkutatójának felfedezettjei biztosítják a hangulatot.

Amikor a mozi és a színház is utánunk jön a Balatonra

Repül az idő, a balatonföldvári KULTKIKÖTŐ is tíz éves lesz idén. Akárcsak a Művészetek Völgye, ők is megünneplik a jubileumot. Többek között egy saját bemutatóval. A lemez két újabb oldala című képzeletszínházi előadás Janikovszky Éva felnőtteknek szóló írásából készült. Újdonság lesz az is, hogy a meglévő földvári helyszín mellett Boglárra és Fenyvesre is terjeszkedik a KULTKIKÖTŐ. Június 26 és augusztus 29 között három településen több mint 180 program, köztük zenés és színházi előadások, koncertek és gyerekprogramok közül válogathat a közönség. Fellép a Quimby, a KFT, a Budapest Bár a színházi előadásokban pedig olyan színészek játszanak, mint Kern András, Udvaros Dorottya vagy Molnár Piroska.

Az idei nyár filmes nagy dobása  Szimler Bálint és Rév Marcell Balaton Method című zenés filmjének tó körüli turnéja. A 2015 elején bemutatott filmben a magyar popzene színe-java zenél nem szokványos helyzetekben. Dobolni a kocsmában, óriás csúszdán énekelni vagy vízibiciklin koncertet adni, hát ilyeneket tényleg csak a filmekben meg a Balatonon lehet csinálni. A Balaton Methodot vetítik majd a Tihanyi PIAC placcon, a Fövenyes Kertmoziban, a Művészetek völgyében és Zamárdiban a Soundon és a STRAND Fesztiválon is.

A Balaton El Caminója

A Balaton körbebiciklizése olyan dolog, ami minden tavasszal ott motoszkál az ember fejében, aztán a nyári hőségben valahogy mindig elmarad a megvalósítás. Ezen szeretne változtatni a Nagyon Balaton húsz bringapont létrehozásával a Balaton körül. A pihenőhelyeken frissítőkhöz és szerszámokhoz juthatunk, így már biztonságosabb érzéssel lehet nekivágni a 230 km-es, szőlők és nyaralók mellett haladó útvonalnak.


Aki még ennél is kitartóbb, az már bátran bevállalhatja az Ultrabalatont, Közép-Európa leghosszabb futóversenyét. Az egyre népszerűbb, Balatont körbefutó-bicikliző versenyre idén rekord számú nevező, közel 6500 fő regisztrált már.