Ha már ennyire kopogtat a nyár a pincék kapuján is, körbenéztünk a legjobb balatoni borok piacán. Borszakértőnk összeállított egy 10+1-es listát, amelyek között ugyanúgy helyet kapnak a nagy balatoni dinasztiák legerősebb ütőkártyái, az ígéretes pincészetek próbálkozásai és a hagyományokkal szakító kísérletezők is. Már csak borteraszt kell keresni hozzájuk.

1/11

A’Capella Szőlőbirtok – Iniciálé 2013

Dunai János és felesége 2009-ben vágtak bele a borászkodásba a Badacsonyi borvidéken. Pincéjük az Ábrahámhegyen található, szőlőjük pedig a nem messze fekvő Szilvádi-dűlőben. A szőlőbirtok neve (a capella = hangszeres kíséret nélküli kórusmű) János zeneszeretetéből, mi több, polgári foglalkozásából jön, mert jelenleg is hangmérnökként dolgozik. A megélhetést hosszú távon Ábrahámhegyre szeretné áthelyezni, s amíg ilyen remek borok kerülnek ki a keze alól, sikerülni fog neki.

Az Iniciálé, a pince felső kategóriás bora, rajnai rizling és olaszrizling házasításából készült. Zamatos, kellemes savérzetű, a kisfahordós érlelésnek köszönhetően már-már „vajas” jellegű bor. Ha a pincénél vásárolnánk belőle néhány palackkal, otthon akár el is fektethetjük a többi mellé – meg fogja hálálni.

Ár: 2.990 Ft (Prestigebor.hu)

2/11

Konyári Pincészet – Páva 2011

Konyáriékat nem kell bemutatni, igazi blockbuster borászat az övék Dél-Balatonról: jelenleg 38 hektáros területen gazdálkodnak, évente kb. 230 ezer palack bort hoznak forgalomba. A Balatonlellétől délre található dombok kivételes adottságú termőhelyeik vannak: magas mésztartalmú, helyenként kővel és agyaggal kevert löszös talajú 150-250m tengerszint feletti magasságon. Ha a Nap süt eleget, itt minden jól alakul.

A Páva, mely a pincészet egyik csúcsbora, a Kishegy-dűlőből származik, alapanyaga cabernet franc és cabernet sauvignon. A szőlő többszöri leválogatás után kerül be a pincébe feldolgozásra, amely ezután 14 hónapon át új kisméretű barriq hordóban, majd még 2 évet palackban is érlelődik. Nem is ragoznánk: folyékony elegancia.

Ár: 12.000 Ft (Bortársaság)

3/11

Laposa Birtok – 4 Hegy 2015

A borvidéki hagyományoknak megfelelően a Laposa Család csak fehérbort készít, évente mintegy 80.000 palackot. Olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát, kéknyelű, juhfark és furmint található kínálatukban, legutóbbi szerkesztőségi bortesztünket az olaszrizlingjük, a Laposa Friss nyerte. Laposáék az előbb emlegetett Konyáriékhoz hasonlóan komoly borász dinasztia, a család minden tagja részt vállal a vállalkozás életében.

A Laposa család egyik legismertebb prémium bora a 4 Hegy, amely négy tanúhegy, a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc és a Somló olaszrizling-alapanyagából készül. Intenzív aromájú bor: csupa gyümölcs, amelyben a termőhelyek bazaltos, sós jellege finoman jelenik meg.

Ár: 2.750 Ft (Bazaltbor.hu)

4/11

Szatmári Családi Pincészet – Vulcanus 2012

A Szatmári Családi Pincészet 2003 óta működik Szigliget déli lejtőjén a vár és a Balaton közötti Antal-hegyen. Összesen 4 hektáron termelnek, de a család további 5 hektárt igyekszik betelepíteni a borvidéken hagyományosnak számító szőlőfajtákkal. Van egy különleges, Vulcanus névre hallgató fajta, amit leginkább Szatmáriékhoz kötnek: a szürkebarát és a budai zöld nemesítéséből keresztezett különleges fajta igazán nagy borokat képes adni.

Erre a családi pincészet 2012-es bora is jó példa. Már illatban is sósnak, kövesnek hat, ízében pedig őrületes ásványbomba! Tartalmas bor, mi valamilyen nehezebb sült mellé is bátran kitöltenénk.

Ár: 2.400 Ft (Selection.hu)

5/11

Légli Szőlőbirtok – Gesztenyés Rajnai Rizling Válogatás 2013

A Légli Szőlőbirtokot 1989-ben Légli Ottó hívta életre egy fél hektárnyi alapterületű szülői örökségre alapozva, azóta a családi birtok mára már 33 hektár szőlőültetvénnyel rendelkezik. Dűlőik jellemzően 160-250 méter tengerszint feletti magasságban Balatonboglár, Szőlősgyörök, Gyugy hegyközségekben találhatóak. A magas mész és agyagtartalmú lösztalajon Légli Ottó keze alól jellemzően zamatos, harmonikus borok kerülnek ki. A Légli család legalább olyan komoly boros dinasztia, mint Konyáriék, de náluk a legfiatalabb fiú külön utakon jár a Kislakival és elképesztő vendégházaival.

A Légli Pincészet prémium Rajnai Rizling Válogatása késői szüretből származik. Aranyló színű bor intenzív savérzettel és finom hordós jegyekkel. Alighanem az ország egyik legjobb rajnai rizlingje.

Ár: 2.950 Ft (Bortársaság)

6/11

Orbán Pince – Furmint 2015

Orbán Gergő nemegyszer tett le a fogyasztók asztalára közel 17% alkohol-térfogatszázalékos bíró fehérborait. Persze a Badacsony a tüzes, savas, tartalmas borok borvidéke, de manapság már sok termelő a könnyedség irányába hangolja stílusát.

Úgy tűnik, Orbán Gergőt is elérte ez az áramlat, legfrissebb kiadású furmintja és chardonnay-je kifejezetten alacsony alkoholfokú, ahogy szokták mondani: jó ivású. Igazi „nyárbor”.

Ár: 1.590 Ft (Total-Wine.hu)

7/11

Szent Donát Birto

A pince alapkövét 2001-ben rakták le, de az alapító család szőlőhöz és borhoz való kötődése jóval korábbi eredetű. Az apai ág közel kétszáz éve csopaki, míg az anyai ág káli-medencei. Jelenleg bő 10 hektáros birtokméretnél tartanak, Csopak mellett Tihanyban, valamint a Káli-medencében, a Fekete-hegyen vannak területeik. A borkészítés minden mozzanata ugyanakkor a csopaki birtokon történik, s évente mintegy 25-30 ezer palack bort töltenek tele kifejezetten jó borral. Áprilisban érkezett a hír, hogy egyik boruk felkerült egy három Michelin-csillagos, belga étterem kínálatába is.

A Szent Donát 2014-es Furmintja alacsony alkoholfokú, intenzív savú, nyárra hangolt bor, melynek lecsengése sós érzeteket is ébreszt.

Ár: 2.380 Ft (Sidewayz Borkereskedés)

8/11

2HA Szőlőbirtok és Pincészet – Shiraz 2013

A Szent György-hegyen birtokot építő Török Csaba meglehetősen atipikus borásza a borvidéknek. Fehérek közül foglalkozik szürkebaráttal és olaszrizlinggel, amely fajták itt, a Badacsonyi borvidéken termőhely-azonosnak számítanak (papíron), de a hagyományokat áthágva Csaba a kezdetektől fogva készít bort merlot-ból, shirazból és sangiovese grossóból (olyan szőlőkből tehát, amelyeket borvidéki vonatkozásban nem támogat az Európai Unió által kodifikált magyar bortörvény).

Csaba 2013-as Shiraza 12 hónapig érlelődött kis tölgyfahordókban. Földes, borsos, cseresznyés aromatikájú, elegáns bor.

Ár: 7.990 Ft (Radovin Borkereskedés)

9/11

Tornai Pincészet – Apátsági Furmint 2012

Tornai Endre, az alapító egykoron alig egy holdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Napjainkra a birtok mérete 54 hektár termőterületre bővült és immáron a harmadik generáció is kiveszi részét a pince mindennapi munkájából. A 70. születésnapját idén ünneplő pincészet a Somló hegy meghatározó borászata.

Nagy beltartalmú Apátsági Furmintjuk a 2012-es évjárat minden szépségét magán viseli. A túlérett illatjegyek mellett a fahordó fűszerei, az ásványoság és a méz dominál a bor aromaprofiljában. Ízében karakteres, érett, fajtajelleges.

Ár: 5.500 Ft (Borarum.hu)

10/11

Gilvesy Pincészet – Tarányi Rajnai Rizling 2014

A Szent György-hegy és a Badacsony ősi lejtőin a borvidék hagyományos szőlőfajtáinak termesztésére koncentrál a borászat tulajdonosa, a Kanadából hazatért Robert Gilvesy. A tradicionális és korszerű borászati technológiákat egyaránt alkalmazva célja – mint fogalmaz – a "magas minőségű, kézműves borok megalkotása".

A bor alapanyaga egy majd' 50 éves telepítésről érkezik, melyeket zempléni tölgyfahordókban érlelnek a pincénél. Gyümölcsössége és hordófűszeres jellege egyenlő arányban jelenik meg illatában, ízében. Komplex, kellemes bor.

Ár: 3.850 Ft (Bortársaság)

11/11

+1 Istvándy Pincészet – Kéknyelű Pezsgő 2014

Az Istvándy család története az 1800-as évek kezdetére vezethető vissza. A család életében a paraszti gazdálkodáson belül kezdettől fogva a szőlő- és bortermelés jelentette a legfontosabb megélhetési lehetőséget. Az olaszrizling és a szürkebarát mellett nagy hangsúlyt helyeznek a kizárólag a Badacsonyi borvidéken termő, ily módon egyedülállónak számító kéknyelű szőlőfajtára. Olyannyira, hogy ma már pezsgőt is készítenek belőle.

Istvándyék kéknyelű pezsgője „méthode traditionnelle”, vagyis klasszikus champagne-i eljárással kerül palackba. Azaz: az ún. tirázslikőrrel beoltott pezsgő-alapbornak, mind a másodlagos erjedése, mind az érlelése/pihentetése a palackban megy végbe, így a szén-dioxid természetes módon képződik benne – mint a fermentáció mellékterméke. Istvándyék pezsgője élesztős, citrusos aromákat mutat, de a kéknyelű jellegzetesen vibráló savai, ásványos ízérzete is megjelenik benne.