Ezen a hétvégén a MOL Nagyon Balaton minden érzékszervünket támadja. Elkezdődik a badacsonyi borpincék ingyenes koncertekkel fűszerezett örömünnepe, a Bor7, amit nevével ellentétben két hétig élvezhetünk. Füreden jön a Kékszalag elmaradhatatlan kísérőeseménye, a VinCE Balaton, a sommelier-k és borimádók dionüszoszi ünnepe, és végül, de nem utolsósorban a királynék városában tartják VeszprémFestet is. Ezen a héten Veszprémben ajánlunk gasztro- és túrahelyszíneket.

A múlt héten a Sound miatt Zamárdié lett a főszerep, most azonban Veszprém kerül a reflektorfénybe, hiszen ilyenkor itt, a történelmi várnegyed kellős közepén lehet egy kis esti jazzt hallgatni olyan előadókkal, mint Gregory Porter vagy a Thievery Corporation. Nem mellesleg most az egész város dallamtól hangos, hiszen a veszprémi főtéren még javában tart a borimádóknak kötelező Rozé, Rizling és Jazz Napok. Jövő héten pedig a Grammy-díjas sztárok átadják a stafétát a lelkes amatőröknek, és újra megrendezik a Veszprémi Utcazene Fesztivált.

1/8

Gasztrotipp: Chianti Étterem

Veszprém egyik legelismertebb gasztronómiai büszkesége a Chianti étterem. Igaz, nem a legegyszerűbb rátalálni, mert kívül esik a belvároson – de nagyon érdemes venni a fáradságot. Nyitása óta hosszú és folyamatos evolúción ment keresztül; egyszerű pizzériából olasz étteremmé, majd abból degusztációs menüsorral is rendelkező újhullámos bisztróvá nőtte ki magát. Ez az a hely, ahol nem érdemes idegenkedni a kacifántos nevű fogásoktól vagy tartani a ritka és különleges alapanyagoktól, mert a tányéron olyan egyensúlyba kerülnek az ízek, hogy a bátortalanabb kóstolók sem fogják majd a fejüket, hogy „jaj, mégsem ezt kellett volna rendelni”. 

Ha felfigyelsz egy új finomságra, és akár otthoni használatra is vinnél haza belőle, szinte biztos lehetsz benne, hogy a segítőkész felszolgálók elirányítanak majd a Chianti Gourmet Delicate nevű boltba, ami a maga nemében egyedülálló a Balaton környékén. Itt aztán mindent megtalálsz, ami a Balaton környékén valaha megtermett, és néhány gondos kéz feldolgozta valamilyen formában. A különleges borokon, kézműves sörökön túl a helyi őstermelők összes portékája, lekvárok, kolbászok és sajtok várják, hogy szuvenírként landoljanak egy családtag kezében.

2/8

Gasztrotipp: Villa Medici 

A Villa Medici pazar szállás a maga négy csillagával és gyönyörű környezeti adottságaival, de ha nem vagy olyan szerencsés, hogy itt is alhass, megéri legalább az éttermét vagy a komplexumhoz tartozó Nosztalgia Garden bisztrót meglátogatni. A bisztró már régóta az állatkertet látogató családok kedvenc vasárnapi ebédhelyszíne, a Villa Medici Étterem pedig jóval emelkedettebb, ezt inkább ünnepi alkalomból vagy romantikus vacsorahelyszínként tudjuk ajánlani.

Fekvése központi, nagyon közel van az állatkerthez és a várhoz is, de mégis nagyon idilli, kertjében fahíd ível át egy kis tavon, nem érződik a turisták forgataga a hatalmas fenyőfák árnyékában. A konyha évek óta töretlen megbízhatósággal szolgálja ki vendégeit, a Gault Millau-tól kapott értékelés alapján sem tudnak hibázni. Egyik leghíresebb fogásuk a helyi vargányakrémleves, de Amrein Csaba séf mindig gondoskodik valami olyan új gasztroélményről, aminek köszönhetően folyamatosan beírják magukat a legjobb vidéki éttermek közé.

Ha hasonló színvonalat keresel az ételben, mint zenében azt ajánljuk, hogy időben gondoskodj a foglalásról, mert ilyenkor a fesztivál miatt  túlterhelt a város. 

3/8

Bortipp: Fricska Bisztró

Az elmúlt években fantasztikusan megújuló Veszprémvölgyben található Fricska Bisztró az egyik legmenőbb helyi kezdeményezés arra, hogy itt is legyen lehetőségük a minőségi street food, a könyvek és a meghitt belsőépítészeti dizájn kedvelőinek az idő kellemes múlatására. A parasztházból átalakított kultúrkocsma kint babzsákokkal, bent könyvespolcokkal kényezteti látogatóit, nem ritkán felolvasóesttel, az élőzenei koncertekkel, de híresebb DJ-k is megfordultak már itt.

A központi helyet elfoglaló óriási kandallónak köszönhetően mindig meghitt a hangulat, és ez nemcsak üres lakberendezési fogás, ellenkezőleg, békésen sülnek benne a különféle húsok, desszertek, péksütik, langallók. A helyi alapanyagokból gondosan összerakott Fricska burgert nem érdemes kihagyni, mert tökéletes a szaft-szósz arány, ráadásul megkezdődött a grillszezon, ami azt jelenti, hogy a Fricska a Séd-partját is elfoglalja egy kis szabadtűzi sütögetésre.

4/8

Kávétipp: Tizen1 Kávézó

Kövesd a frissen pörkölt kávé illatát és az Oliva Étterem melletti kis lépcsőt, ami majd elvezet a tökéletes veszprémi reggel(i)hez. Az semmi, hogy a reggelizés itt a legkülönfélébb ízlések mentén kivitelezhető: rántották, müzlik, joghurtok, sütik, hideg és meleg szendvicsek várnak – a Tizen1-ből azért érdemes elindítani a napot, mert a választékos reggeli kínálat mellé garantáltan itt kapod a város egyik legjobb kávéját. Koncz Márk, a hely tulajdonos-ügyvezetője ugyanis kétszer is volt országos baristabajnok és már több mint tíz éve annak, hogy a kávékészítésnek szentelte életét. Ez az odaadás szinte árad a helyből, kétséged sem lehet afelől, hogy itt a legjobbat szeretnék neked.

5/8

Sajttipp: Tekeresvölgyi Sajtmanufaktúra 

Igaz, hogy a korábban emlegetett Chianti Gourmet Delicate-ben is kapható ezekből a különleges sajtokból, de ha belefér az időbe, érdemes kicsit elhagyni Veszprém városát, és a saját szemünkkel meggyőződni arról, hogy ezek a sajtok bizony valóban kézzel készülnek. A nemesvámosi farmon ráadásul vendégház is üzemel, lehet lovagolni és persze végigkóstolni a sajtkészítő család összes termékét. A különleges fűszerezésű sajtok mellett már saját natúr és gyümölcsös házi joghurtokat, vajat, tejfölt és ordakrémet is gyártanak és szállítanak szinte az összes Balaton-környéki őstermelői piacra.

6/8

Sétatipp: Várnegyed

Szánt szándékkal sem tudnád elkerülni Veszprém történelmi csodáit, hiszen a város hemzseg a műemlékektől. A várnegyed valószínűleg még azoknak is tartogat meglepetéseket, akik nem lelik olyan nagy örömüket a történelem leporolásában, ráadásul az elmúlt években csak előnyére változott a belváros. Az Óváros térről célszerű kezdeni a könnyű felfedezőtúrát végig a barokk sétálóutcán. A macskaköves utcácskákat templomok és múzeumok sora szegélyezi, itt található a a Szent Mihály-székesegyházahol évszázadokon keresztül került a magyar királynék fejére a korona, a Művészetek Háza, a Modern Képtár és a Vass-gyűjtemény, a Dubniczay-palota és még sorolhatnánk a különböző önmagukban is elképesztő épületeket. Így lesz egy viszonylag rövid távból egy szájtátva megtett hosszú séta. Még szerencse, hogy fel lehet mászni a 48 méter magas Tűztoronyba, ahonnan szuperül rálátni a teljes várnegyedre, így akár felfedezhettek újabb célpontokat is, ha megtetszik valami onnan fentről.

7/8

Sétatipp: Veszprémvölgy

Egy kiadós ebéd után nem is tehetsz jobbat a szervezeteddel, mint hogy teszel egy könnyű, lomha sétát a Séd-patak völgyében. Az uniós támogatás segítségével megújított sétaút a várat köti össze az állatkerttel, így Veszprém egyébként is megkerülhetetlen része. Kiváló program kisgyerekes családok számára. A völgy barátságossága az osztrák falvakat idézi, rengeteg itt a játszótér, a pad, a jól szervezett és informatív gyalogos- és bicikliút. Ez a rendezettség csupán azt a célt szolgálja, hogy minél jobban élvezhesd a séta során utadba kerülő romokat, jezsuita kolostort, a gyönyörű természeti adottságokat, a Sédből leválasztott dísztavat, a sövénylabirintust. Ennek a szuper térképnek a segítségével könnyen bejárjátok majd körülbelül egy óra alatt, gyerekekkel együtt, kivéve, ha nem ragadtok „egészen véletlenül” a menet közben található Fricskában.

8/8

Családi tipp: Veszprémi Állatkert és Gulya-dombi kilátó

A nagy veszprémi uniós megújulás szerencsére az állatkertet sem hagyta figyelmen kívül, így az állatok sokkal korszerűbb és tágasabb kifutót kaptak, az emberek pedig sokkal színvonalasabban kiépített kikapcsolódási kínálatot, tanösvényeket, a gyerekek még egy óriási játszóházat is. A rendelkezésre álló nagy területnek köszönhetően az állatkert évről évre hoz be új fajokat, és törekszik a meglévő állomány szaporítására. Hála a győri állatkert vendégcsődörének, idén májusban és június végén is egy-egy zebracsikó látta meg a napvilágot. Közvetlenül az impalák és a mocsári antilopok mellett találjátok meg őket.

Ha még marad energia, nem érdemes kihagyni az állatkerttől tízperces sétára található Gulya-dombi Parkerdőt, ahol szintén tanösvények segítségével ismerhetjük meg a helyi élővilágot, és felmászhatunk az idén átadott Gulya-dombi kilátóra is, ahonnan egészen a Bakonyig ellátni

Ez a cikk a MOL Nagyon Balaton és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésének részeként jött létre.