Keresés EN

Ez is érdekelheti

Gasztró

Mennyi a chilis tökmagkrém a cukkinis-kecskesajtos rozskenyérrel? - piacteszt

A vasárnap a tóti piac nélkül olyan, mint a kecskefarm sajt nélkül. Az Enyém a Balaton! sorozat legújabb részében végigkóstoltuk a finomságokat, ettünk-ittunk a sajt mellett finom pékárut, tökmagkrémet, szörpöt, mézet, pástétomot és fürjtojást is.

Harmathy Ildikó áldozatos munkájának köszönhetően mára lassan országszerte fogalommá vált a káptalantóti Liliomkert piac, ahova nagyon nehéz úgy bekerülni, hogy az ember nem 50 kilométeren belül állítja elő a saját kis kézműves termékeit. A nyarak jönnek-mennek, de a Liliomkert változatlanul áll, persze rengeteg problémával. Ilyen probléma az erősebb vasárnapokon felgyülemlő, parkolóhelyet alig találó autótömeg, valamint az elég agresszív módszerekkel terjeszkedő, a Liliomkerttől alig leválasztott, más által üzemeltetett piac, ahol viszont bármilyen gagyit lehet árusítani bárhonnan.

A konfliktusokat elraktuk egy felső polcra, és inkább abban mélyedtünk el, hogy milyen különleges finomságokat tartogatnak az őstermelők, amelyekért tényleg megéri idejönni. A borús, szeles, csepergős vasárnap épp alkalmas volt e célra, nem volt ordas nagy tömeg, még parkolóhelyet is találtunk negyed 10-kor. Na meg egy csomó minőségi árut, mivel előzetes ismeretek nélkül jöttünk, és csak az érzékszerveinket követtük: ahol jót láttunk, halottunk, szagoltunk, odaállítottunk, majd beszédbe elegyedtünk a kofával. Egy ilyen beszélgetésből aztán hamar leesik, ki az igazi őstermelő, mert az ódákat tud zengeni arról, hogyan állítja elő a csodáit. Lássuk a listát!

1/7

Kecskesajt - Mekler Zoltán, Sümegcsehi

Meklerék sajtpultja az egyik leglátogatottabb sajtosstand a piacon, ami nem csoda, szemre is gusztusos, amit művelnek. 1993-ban kezdték a kecskézést, jelenleg mindenestül 120 állat legel a birtokukon. Érlelt sajtokat készítenek, ide a piacra külön csinálnak fűszeres kvarglikat is. Mekler amúgy büszke rá, hogy a kecsketenyésztés doyenjétől, dr. Molnár Józseftől tanulta a mesterséget. Ők egy éve járnak ide a piacra a feleségével. Büszke a gazdaságukra, ami teljesen nyitott, bármelyik vevő végignézheti a sajtkészítést a legelejétől. A sajtjukat mi is kóstoltuk, és nem csalódtuk: Mekler szerint a finom íz oka, hogy a kecskéi 30 hektáron legelnek több száz féle növényből, így minden sajt más ízű. Árulnak egynapos natúrsajtot (3500 Ft/kg), fűszeres sajtot (3700 Ft/kg, érlelt sajtokat is (4000 Ft/kg) és van egy különleges camembertszerű sajtjuk 4100 forintos kilónkénti áron.

2/7

Búzalelke Pékesség - Kovács Beáta, Kisapáti

Két falura Káptalantótitól található Kisapáti, ahol Kovács Beáta létrehozott egy olyan pékséget, aminek talán az egész Balatonon nincsen párja. A tóti piacon irgalmatlan sorok álltak még ebben a szörnyű időjárásban is a stand előtt, ahol maga Kovács adta el az árut, miközben munkatársa folyamatosan hozta kocsival a friss bucikat, brúgókat és vekniket. Hamar rájöttünk itt, hogy veszünk két pocakot (egyfajta ciabatta fehér lisztből) 2x200 forintért, hogy azzal nyomjuk végig a maradék kóstolást. A többi kenyerük is nyálcsorgatóan néz ki: 800 forintért vehetünk egy 60 dekás fűszeres, áfonyás-magos vagy cukkinis-kecskesajtos (ez tán a legjobb) rozskenyeret vagy épp magos tönkölycipót, de 200-ért már egy pocakot vagy egy brióst is magunkba tömhetünk.

3/7

Tökmagáru - Dávidné Kéri Márta, Nemesvámos

Az első egzotikusabb stand volt Kéri Mártáé, aki Nemesvámoson készít mindenféle krémeket tökmagból. Ilyet még nem ettünk korábban, de első kóstolásra meggyőzött, pedig az alap tökmagkrémben nincs más a magon, a tökmagolajon és a són kívül. Ajánlja húsokhoz, pirítósra, salátákra. Egészségügyi problémák voltak a családban, ezért kezdett el tökmagos dolgokat készíteni. Barátnője mondta, hogy annyira jók ezek a cuccok, hogy el kell adnia őket. Tótiba három éve jár, de a tihanyi és a veszprémi piacon is árusít. Mélyen zsebbe kell nyúlni a termékekért, de az íz mellett a pozitív élettani hatások miatt is megéri fogyasztani. A tökmagkrém üvegcséje 1900-2100 forint között mozog ízesítéstől függetlenül, a chilis verzió ("Tökös sárkány") 2500 forintot kóstál, de van napraforgókrém 1300-ért és tökmagolaj 1500-2300 forint közötti áron.

4/7

Szörp és lekvár - Egyed Család Gazdasága, Sáska

Egy jó szörpösstandon akartunk szomjunkon enyhíteni, amikor megláttuk Egyedék helyét. Lekvárokra és szörpökre építik a bizniszt, amit még gyógynövényekkel kezdtek. Árulnak paradicsomlevet, diót és medvehagymát is, ez utóbbi az egyik legkapósabb termékük. Saját gyümölcsösben és üvegházban termelik meg a termelendőt. A szörpjeik közül a furán csengő jostaszörpöt kóstoltuk meg, ami valami egres-feketeribizli keresztezésből jött létre, és kellemesen savanykás, igazi kánikulaűző ital. Szörpjeiket 700-1300 forintos, lekvárjaikat 500-800 forintos áron lehet kapni, de ha harapni akarnánk valamit, van kukoricaprósza 200-ért.

5/7

Bioáru - Gusztos Sándor, Hegyesd

Gusztos úr pultján van minden, mi szem-szájnak ingere, ő a biotermékek széles skáláját pakolja ki az asztalra minden vasárnap. Kovászos uborkát, paprikát, mézet, csodálatosan szép családi süteményeket, tönkölylisztből készült sajtostallért is árusít, és azóta árul itt Tótiban, amióta létezik a piac. Mi igazság szerint egy mézes helyet kerestünk, és Gusztos Károly mézére buktunk rá. 1250 Ft-ért akácot, 1900 Ft-ért repcemézet lehet venni, ez utóbbi volt új élmény a maga sűrűségével és fehéres, nem áttetsző állagával. A nép természetesen a levendulás mézre is gyorsul, bár ez nekünk már sok volt.

6/7

Pástétomok - Ízek a Vadászházból, Kosztricz László, Telki

Isteni, állati eredetű élelmiszer messze földről is bekerült a piacra, a Telkiből származó vadhústermékek ízvilága ezek szerint meggyőzte a piac üzemeltetőit. Kosztricz László nem sok mindent árul: van rillette-je 1600-2800 forintért, vaddisznópástétoma 1400-ért, szarvaspástétoma 1800-ért. Három éve készíti a prémium termékeit, amikhez a húst bakonyi vadászoktól szerzi be, majd a húst maga dolgozza fel. A legkelendőbb terméke a vaddisznórillette, ami konfitált húsból készül, amit a zsírjában tesznek el (előtte hét órán át 80 fokon sütik a húst). Igyekszik minél közelebbről beszerezni a többi alapanyagot, a fűszereket például a piacon vele szemközti termelőtől. Mi vettünk narancsos-barackos pástétomot, ami talán a legkülönlegesebb ízvilágú terméke, és fontos szerepe lehet, hogy a vevők ne kérdezzék meg a szemünk előtt: "ez olyan, mint egy májkrém?"

7/7

Fürjtojás - Molnár Tamásné

A sok különleges árusítóhely és kofa között sikerült még egy furcsát találni: a fürjespultot. Molnár Tamásné tojásait árusítják itt. Ő fürjeket tart, amikről megtudtuk, hogy kényesebbek, mint egy Victoria's Secret modell a kínai turkálóban, nem esznek meg akármit, és könnyen elpusztulnak a rossz kajától. A fürj amúgy nagyon egészséges növényeket fogyaszt, ahogy az eladó mondta nekünk, "több ásványi anyagot eszik, mint a Schwarzenegger". Amellett, hogy 300 forintért vehetünk 12 darab fürjtojást nyersen, 1300-ért vásárolhatunk egy üvegcse füstölt, olívaolajban eltett tojást is, aminek tényleg hasonlít az íze a füstölt sajtéhoz.

Ez a cikk a MasterCard® és a We Love Balaton közös, Enyém a Balaton! kampányának részeként készült el.

Hasonló tartalmak

Megvan, ki költözik a balatonfüredi MÓR24 helyére

?>

A Velencei-tó népszerű bisztró és delikátja, a Groenk Balatonfüreden, a MÓR24 helyén nyitja meg újabb egységét.

Bezár a kőröshegyi Völgyhíd Konyha & Rét

?>

A tulajdonos betegsége miatt 2024 januárjától bezár a kőröshegyi vendéglátóhely.

Egy csésze teát kapnak azok a gyerekek, akik elajándékoznak mesekönyveikből

?>

December 1–9. között néhány balatoni helyen leadhatunk általunk már nem használt mesekönyveket, az adományért cserébe egy csésze teával kedveskednek.

Új, tíznapos gasztrofesztivál startol a Balatonnál

?>

A Taste Balaton közel 100 programmal indul 2024 márciusában: lesz étteremszínház, séfpárbaj, több kiállítás és exkluzív menüket is kóstolhatunk.

Neked ajánlott

A