A pár éve indult Olaszrizling Október nevű mozgalom célja, hogy Magyarország legismertebb és legelterjedtebb szőlőfajtáját népszerűsítse. Nagykóstolót tartottak Budapesten, valamint azt is bejelentették, hogy mi lehet a fajta új neve. Elmondjuk, miért lenne szükség a név megváltoztatására, és mutatunk nyolc olaszrizlinget, amelyekben sem télen, sem nyáron nem fogtok csalódni.

Az olaszrizling már régóta nagy sláger. Nem csak azért, mert ez Magyarország legelterjedtebb borszőlőfajtája, amely éppen a Balaton körül található a legnagyobb mennyiségben. Olaszrizlinget jó eséllyel bármelyik balatoni borvidéken kapunk a legjobb pincék kóstolótermeitől az utolsó resti pultjáig. Szerencsére a Csopaki Kódex, a Balatoni Kör, vagy éppen a Rizling Generáció kezdeményezései miatt a torokszaggató minőségű folyóborok mellett már egyre több nagyon jó megoldással találkozunk. Nem véletlen, hogy a magas minőségű rizlingekre egyre inkább figyel a vendéglátó szakma is: ha egy étteremben borajánlást kérünk az étel mellé, akkor - ha nem marhát vagy vadat eszünk -, a sommelier a legtöbb esetben ugyanúgy elő fog állni egy remek tokaji furminttal, somlói hárslevelűvel és csopaki olaszrizlinggel is. Legközelebb Paloznakon, a Sáfránkert Vendéglő által szervezett Csopaki Kódex sétáló kóstolón lesz lehetőség a legjobb rizlingekkel megismerkedni

Minek nevezzelek?

Idén is rendeztek egy nagy, Olaszrizling Október névre hallgató eseményt Budapesten, amely a nagyszerű borok mellett egy bejelentésről is szólt. Az utóbbi években – elsősorban piaci megfontolásból – a fent említett három balatoni egyesület komoly erőfeszítéseket tett az olaszrizling nevének megváltoztatására. Az ok egyszerű: az olaszrizling név így, ebben a formában zavaróan egybecseng a rajnai rizling nevével, míg itthon a szimpla rizling névvel jelölt olaszrizling származástanilag és borkarakterét tekintve eltér a rajnaitól. Ráadásul külföldön a rizling kifejezés mindenhol a rajnai rizlingeket jelöli.

Mint közös közleményükben írják, a "kezdeményezés célja egy olyan hivatalos névváltozat piaci bevezetése, mely mentes a félrevezető megnevezésektől, nemzetközileg is jól használható, és utal a szőlőfajta valamilyen jellegzetességére (...), a nevek jellemzően két fő csoportra oszthatók. Egy részük az olaszrizling szó módosított változatai, mások a fajta Kárpát-medencei, Duna menti eredetét hangsúlyozzák, de sok a népiesen játékos fantázianév is."

Bárki javasolhatott új nevet, a pannon nemestől a nyárízen át a kárpátszőkéig érkezett nagyon sok jó-rossz megoldás, de a pályázatot követően az alábbi három lehetőség nyert: Oris, Nemes és Mandola
A három nevet továbbítják a svájci szervezetnek, az UPOV-nak (The International Union for the Protection of New Varieties of Plants), mely megvizsgálja, hogy megfelelnek-e a nevek a nemzetközi szabályoknak, mert enélkül nem lehet szabályos az új nevek használata. Amennyiben ezek közül egynél többet is jóváhagy az UPOV, a borértő közönség szavazhatná meg, hogy melyik név lesz a befutó.

Na, és mit iszunk?

Nagy & Nagy Borászat - BalatonBor Olaszrizling 2015

A Nagy & Nagy családi borászat 1999 óta szolgálja a Balaton-felvidéki csodás termőhelyek borkedvelőit. Az első komolyabb lépésüknek az számított, amikor a ’90-es évek végén, a Tapolcától 12 km-re fekvő faluban, Uzsán megvásárolták a volt Esterházy grófi pince épületét, és elkezdték kialakítani a borászati üzem központját. Jelenleg 30 hektáron gazdálkodnak.
BalatonBoruk (amely a Vine Balaton-rendszer szerint kizárólag olaszrizling szőlőfajtából készülhet) virágos, almás-körtés aromatikájú, könnyed, de nem felszínes bor. Önmagában fogyasztva is kiválóan megállja helyét baráti beszélgetésekben, de saláták, csirkéből készült sült ételek mellé is remek választás.

Figula Pince - Olaszrizling 2015

A borok készítésénél a legfontosabb szempont ifjabb Figula Mihály számára a termőhelyi sajátosságok kidomborítása. Választékában helyet kapnak a könnyű, gyümölcsös, fiatalos és a nagy testű, kései szüretelésű, hosszan érlelt borok is. Célja: egyedi pincestílus kialakítása, amely kiegészülve a termőhely adta lehetőségekkel, különleges minőséget eredményez. A bor alapanyaga több dűlő idős tőkéiről származik. Kóracél tartályban erjedt, hordóba nem került, ettől aztán könnyed, kiegyensúlyozott, határozottan gyümölcsös lett a végeredmény, miközben az olaszrizlingnek tulajdonított kesernyés ízvilág is kiérezhető belőle.

Káli Kövek - Rezeda Olaszrizling 2015

A Káli-medence szívében, Köveskálon található, Szabó Gyula nevével fémjelzett Káli Kövek Borászat ars poeticája a helyi szőlő- és borkultúra régi dicsfényét visszaállítani. Jellemzőek a dűlőszelektált borok, a borász célja megmutatni a vidék jellegzetességeit, főleg fehérborok által (a Káli Köveknek eddig egy vörösbora készült). Balaton-felvidéki hegyek terméséből házasított olaszrizling ez a Fekete-hegy, Hegyestű, Tagyon és Szent György-hegy vulkáni talajáról. A bor 8 hónapig érlelődött hordóban. Mezei virágok illatát idézi, citrusfélékkel. Közepes testű, ásványos ízérzetű bor. Könnyű megszeretni!

Laposa Birtok - 4 HEGY Olaszrizling 2015

Sokat írunk róluk, de bármilyen borajánlót készítsünk, úgy tűnik, ha akarnánk, sem tudnánk őket megkerülni. A badacsonyi családi birtok igazgatását Laposa Bence végzi, aki egyben a Balatoni Kör elnöke is, a borokat viszont már húga, Zsófi készíti.
Három, a Badacsonyi borvidéken található terület (Badacsony hegy, Csobánc, Szent György-hegy) és egy somlói terület olaszrizling-alapanyagát felhasználva készül ez a bor. Aromatikája gyümölcsöket, ásványokat idéz, és teste ennek is maximum közepes, simán jólesik belőle még egy pohár.

Bakó Ambrus - "A Villa mellett" Olaszrizling 2015

Az egyetemen biológusként végzett Bakó Ambrus egyáltalán nem átlagos borász. A Badacsonyi borvidéken vásárol szőlőt, amelyből elkészíti saját borait. Az olaszrizlingnek nagy elkötelezettje, mint mondja: rendkívül megbízható fajta, ami mindig hozza az elvártat, jól fogyasztható bort ad, de a magas minőségre is képes.
Öregtőkék terméséből született bora almás, citrusos, bazaltos ízvilágot hoz, közben az ő bora is megmarad a könnyed, a jól iható kategóriájában. Kis mennyiség készült belőle, mindössze 600 palack.

Jásdi Pince - Csopaki Rizling 2015

A Jásdi Pince tulajdonosai - a Jásdi házaspár - a borvidék legjobb területein gazdálkodnak, összesen 15 hektár területen.
A csopaki pince eddigi talán legjobban sikerült olaszrizlingje a Csopaki Rizling névre hallgató - tartják sokan. Tartályban erjedt és érett rövid ideig, hordót nem látott.  A vörös permi homokkő, 2015 nyarának különleges melege és Jásdi Istvánék borászkodásának köszönhetően hosszú, sokrétegű, finom olaszrizling lett.

Homola Pincészet - Hajnóczy Olaszrizling 2014

A Homola Pincészet birtokközpontja Paloznakon, a hegyen található, történelmi szőlőkkel körülvéve. A pincészet összesen 15 hektáron termeszt szőlőt, Tihanytól Alsóörsig.
A Hajnóczy-dűlőből válogatott olaszrizling-alapanyag a birtok egyik csúcsbora. Illatában kókusz és szegfűszeg dominál (ez az aromajelleg a hordós érlelésből származik), de az íze citrusos, körtés, ásványos jegyeket is idéz. Masszív testű fehér bor, hosszú lecsengéssel.

Csobánci Bormanufaktúra - Olaszrizling 2014

Vulkanikus talaj, biológiai szőlőtermesztés, erős hozamkorlátozás, igazi hegyi borászat, magas minőség - így lehetne röviden jellemezni a Csobánci Bormanufaktúrát.
Igazán intenzív illatú, kifejezetten virágos aromatikájú a bor, ami megtévesztő is lehet: egy vakkóstolón sokan könnyen tippelnék sauvignon blanc-nak. De ha valahol, hát a Csobánci Bormanufaktúránál egészen biztosan nem manipulálják a borok aromatikáját fajélesztőkkel. A pincében mindent a természetre, azaz a vadélesztőkre bíznak. Alkoholfoka alacsony (nincs 12%), teste kifejezetten könnyű, savérzete intenzív. Kellemes kvaterkázós bor - a legjobb dolog, ami az olaszrizlinggel történhet.