A február elsősorban a furmint időszaka a magyar borvilágban és gasztronómiában, de a Balatonon már sok éve január végén, vagy február elején tartják az Olaszrizling Szerintünket, a környék legjobb rizlingjeinek bemutatóját. Helyszíne már régóta a csopaki Márga Bisztró és Jásdi Borterasz, ahol számos bortermelő személyesen mutatja be a borait. Az eseményen mi is ott jártunk, kóstoltunk is bőszen Szentantalfától Balatonlelléig.

1/8

Dobosi Pincészet – “Hordós” Olaszrizling 2015

Kik ők?
Az ökonómiai növényvédelmet, a biobor készítést előnyben részesítő Dobosi Pincészetről már három évvel ezelőtt írtunk, azóta is jó borokat töltenek a palackokba. A pincészet alapjait a felmenők az 1700-as évek elején tették le a Balatontól 5 kilométerre, Zánka és Nagyvázsony között elterülő településen, Szentantalfán. A család jelenleg 24 hektár szőlőt művel a borvidéken, főként a Nivegy-völgyben, és 1,5 hektárt Balatonfüreden. Hordóban érlelt olaszrizlingjük minősített Hegybor a Vinea Balaton-rendszerben.

Milyen a boruk?
Körtés, vajas, citrusos aromatika jellemzi, amit magában is jó fogyasztani, de egyszerű fűszerezésű csirkesültek, kevésbé markáns ízű sajtok mellett is remekül működik.

Ára: 2200 Ft
Rendelhető: DobosiBor.hu

2/8

Káli Kövek – Köveskál Olaszrizling 2015

Kik ők?
A Fekete-hegyről, a Töltés-dűlőből, több mint 40 éves tőkékről jön az alapanyag. Szabó Gyula borász teljesen tradicionális módon, bornyelven szólva spontán erjesztette azt, majd 5 hónapig érlelte hordóban.

Milyen a boruk?
Élénk savérzetű, csonthéjas gyümölcsök ízére emlékeztető bor. Fantasztikusan vitális, élmény fogyasztani, pedig „csak” a mindennapok olaszrizlingjéről beszélhetünk e tétel esetében...

Ára: 3490 Ft
Rendelhető: Bortársaság

3/8

Villa Tolnay – Welschriesling 2015

Kik ők?
A Villa Tolnay boros listáink visszatérő szereplője, nehéz mindig új és új jelzőket találni a tételeikre, de talán nem is kell. Szerintünk komoly és következetes munka folyik náluk a Csobáncon, tételeik pedig annyira egyedülállóak, hogy minden borkedvelőnek érdemes megismerkedni velük.

Milyen a boruk?
2015-ös Welschrieslingjük harsogóan gyümölcsös, sós-köves asszociációkat ébresztő, koncentrált ízérzetű bor, ami az Olaszrizling Szerintünk egyik legjobb bora volt kétségtelenül.

Ára: 1790 Ft
Rendelhető: Bortársaság

4/8

Laposa Borbirtok – Selection Olaszrizling 2015

Kik ők?
Laposáékat már egyáltalán nem kell bemutatni, több helyüket is bemutattuk, Laposa Friss olaszrizlingjük pedig tavaly szerkesztőségi bortesztünk élén végzett.

Milyen a boruk?
Mostani gyűjtésünkbe a könnyű, nyári Frissnél komolyabb tételük került be, a 2015-ös Selection Olaszrizling. Őszibarackos, almás, sőt mentás jegyeket fedezhetünk fel benne. Teste közepesen telt, savainak minősége, érzete, éteri jellege magasan az átlag fölé emeli. Nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő, már-már osztrákos stílust idéző bor.

Ára: 6000 Ft
Rendelhető: Bazaltbor.hu

5/8

Bakó Ambrus – “Villa mellett” Olaszrizling 2015

Ki ő?
A biológusként végzett borász a természetes borkészítés és az olaszrizling nagy elkötelezettje. Mivel ezúttal a könnyedebb olaszrizlingeket részesítettük előnyben, Bakó Ambrus "Villa mellett"-je nem maradhat ki válogatásunkból.

Milyen a bora?
Nem egy illatbomba, de persze egy olaszrizling nem is feltétlenül lesz az. Ezzel együtt koncentrált ízeket rejt. A hozzáértők ilyen borokra szokták azt mondani: "fókuszált" – bármit is értsenek ez alatt. 

Ára: 3950 Ft
Rendelhető: Borbolt.hu

6/8

Szent Donát Birtok – Olaszrizling Kishegy Pezsgő 2009

Kik ők?
Kovács Tamásékról már tudjuk, hogy az 1999-es napfogyatkozáskor nagyon sok eldőlt: ha akkor nem özönlik el emberek a csopaki domboldalt, talán ma sincs ekkora mennyiségű és minőségű borkészítés, mint most. Ezúttal egy ritkaság, a pezsgőjük került be a listába, amiért a birtokon található étteremig, a csopaki Márga Bisztróig kell utaznunk. Annyira kevés van ugyanis belőle, hogy csak helyben kapható.

Milyen a boruk?
Zero dosage” – ezt a kifejezést jegyezzük meg, ha egyszer pezsgőkóstolón találnánk magunkat. Azt jelenti: csontszáraz, tehát hozzáadott cukor nélküli. Expedíciós likőrnek hívják azt az oldatot, amellyel hagyományosan minden champagne-i eljárással készült pezsgőt – amilyen ez is – ízesítenek. A zero dosage iskolája, szellemisége passzol a Szent Donáthoz, az így készített pezsgő ugyanis sokkal természetesebb ízhatású, éppen ezért persze csak egy pici réteg gerjed rá, legalábbis itt, minálunk. Mindenesetre ha már a húsleveskockát elkezdtük nélkülözni a leveseinkből, higgyük el, legbelül a zero dosage-ra is megértünk!

Ára: 8500 Ft
Kapható: Márga Bisztró

7/8

Bujdosó Pincészet – Cirkáló 2015

Kik ők?
A Bujdosó család nagy vitorlás hírében áll; a balatoni és adriai vitorlásversenyek állandó résztvevői. E szenvedélyük boraik címkéjén is visszaköszön mind figurálisan, mind azok elnevezéseiben.

Milyen a boruk?
Ha a mindennapokra keresünk egy jó bort, amihez egy melegszendvicsnél, egy rizottónál, egy csőben sült tejszínes tésztánál nem kívánnánk komolyabbat étkezni, ne feledkezzünk meg az ár/érték-bajnok Cirkálóról, ami olaszrizling és rajnai rizling házasításából készült. Van benne némi természetes maradékcukor, ami kerekebbé, behízelgőbbé, alapvetően gasztrósabbá teszi. 

Ára: 1950 Ft
Rendelhető: Selection

8/8

Csetvei Pincészet – “Kő-Papír-Olló” Olaszrizling 2015 (Somló)

Kik ők?
Csetvei Krisztina néhány éve kezdett foglalkozni borokkal Móron. Itt található a pincéjük és szőlőiknek nagy része.

Milyen a boruk?
Ez a bor "Kő-Papír-Olló" sorozatuk "Papír" eleme, ami nagyjából annyit takar, hogy légiesen könnyű. Alkoholfoka alacsony, ízében citrusok, csonthéjasok jegyei váltogatják egymást. Somló klasszikus (sós-köves) karakteréből is kapunk a kortyban egy kicsit, de a főszerep mégis a gyümölcsöké.

Ára: 2590 Ft
Rendelhető: Holnap ott a bor