Keresés EN

Aktív

Amikor maga a Balaton a wellness – Tíz megnyugtató hely az élménymedencéken kívül

Igen, jól ki lehet kapcsolódni egy wellness szállodában, fel lehet töltődni egy kellemes masszázstól, de a téli Balaton itt még nem áll meg. A tó partján lenni, a Káli-medencében tekeregni, a helyiekkel beszélgetni, barátokkal egy bárban jó borok mellett jó zenét hallgatni legalább annyira használ testnek és léleknek, mintha nyomkodnák a lapockánkat. Alternatív mentál- és lelki fitness következik.

1/10

Csendes éj Bakonybélben

Olyan varázslatos itt a táj, hogy amikor Szent István meglátta, rögvest monostort is alapított a kies Bakony-völgyben. A környéken remetéskedett a szörnyű halált halt Szent Gellért is, Szent Imre herceg tanítója. Remeték már nem élnek az erdőben, de ami nem változott: a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor külső formája, a csend és a nyugalom, ami úgy szakít a városi pörgésből és hajszából, hogy nincs is kedvünk elővenni a mobilunkat. Ez itt egy másik élet, ami a nem hívők számára is érdekes. Annyira, hogy miközben mi magunk mögött hagyjuk a social mediát, a szerzetesek pont most találnak rá.

Az itteni templomot Húsvétig újítják, de addig is látogatható a zarándokudvar, a 3 hektáros arborétum, a  másfél hektáros, a szerzetesek által öko módon gondozott gyógynövénykert és a könyvkötőműhely, ahol könyvkötő foglalkozáson is résztvehetünk (bejelentkezés minimum 1 nappal érkezés előtt). A szerzetesek kóstolót tartanak a monostorban készült termékekből, ami időszakonként változik, a kínálatban általában lekvárok, gyógyteák, csokoládék, medvehagyma püré, likőrök, szörp szerepel.

Árak:
könyvkötészeti foglalkozás: a monostori belépőjeggyel rendelkezőknek: 750 Ft/fő
kóstoló: az idegenvezetés díján felül  450 Ft/fő

2/10

Jót enni, jót beszélgetni Veszprémben

Mint minden rendes termelői piacon, a veszprémi Csalán termelői piacon is van lekvár, szörp, sajt, kolbász, kenyér vagy savanyúság. Ráadásul a Balaton-felvidéki termelők között ismerősöket is felfedezhetünk: Rákos Margit vöröstói polgármester szörpöket hoz, a Tekeresvölgyi Sajtműhely Nemesvámosról, Szabó Bálint Óbudavárról jön sajtokkalKovács Bea pedig kenyerekkel és isteni péksüteményekkel készül a Szent György-hegyről. De nem is csak a sok finomság miatt érdemes Veszprémbe menni, hanem beszélgetni velük  úgy mesélnek a vidékről, ahogy csak azok tudnak, akik nap mint nap ott kelnek, fekszenek.

3/10

Járd be lóháton a Balaton-felvidéket

Nyeregből egészen más érzés szemlélni a tájat - sőt, olyan utakra is eljuthatunk lóháton, ahová amúgy gyalogszerrel nem, vagy legalábbis nehézkesen. A lovak mozgása ellazít, kikapcsol, megszűnik a feszültség, és csak arra figyelünk, ami akkor és ott történik. A megfáradt tagokat pedig szaunával, jacuzzival lehet kényeztetni több, Balatonhoz közeli lovardában.

4/10

Erdőfürdő az Arborétumban

A faterápiát az ókori görögök és rómaiak, a kelták és az indiánok is ismerték, Japánban 1982 óta a nemzeti egészségügyi program része a shinrin-yoku, az erdőfürdő. A lényeg, hogy fák közelében legyünk, mert jelenlétük megnyugtat, csökkenti a vérnyomást és a stresszt és erősíti az immunrendszert. Ha nem vállalkozunk hosszabb túrára, ott a Folly Arborétum: nem kell magunkkal cipelni a növényhatározót, ha tudni akarjuk, melyik fának mi a neve, nem is kell messzire menni, ha mégis dús növényzetre vágynánk, és ráadásul nem akármilyen a fajtabőség. Az Arborétumban ráadásul a fák nagy része örökzöld, ezért télen is bőven akad látnivaló. A panoráma meg minden évszakban megéri a minitúrát.

5/10

A strand a legjobb koripálya

Sok balatoni stranddal ellentétben szerencsére a szigligeti nem alszik téli álmot: novemberben nyílt meg a korcsolyapálya és a szauna. A szaunaépület nyugágyain ellazulva a békés Balatont nézve lehet merengeni, vagy jót aludni, a szauna után beleugrani a hideg vízbe a kacsák közé, korcsolyázni és forralt borozni, mindezt úgy, hogy természet és jókedvű emberek vesznek körül.

Korcsolyapálya és szauna szerencsére működik  a déli parton is, a balatonlellei BL Yachtclub területén.

Árak Szigligeten:
korcsolyázás: 850 Ft/fő
szauna: 1000 Ft/fő/ 2 óra

6/10

Vonatozás full panorámával

Bármilyen hihetetlen, egy út a MÁV-val is lehet nyugtató. A retró és a slow life híveinek mindenképp. Mivel nem expressz módra hasít a vonat, nekünk is van időnk átvenni a lassú, nyugis balatoni tempót. Kevés az utas (Balaton felé), és ők is csendesek, mintha mindenki örülne annak, hogy végre elmerülhet a nyugalomban és pihenhet. 

Miután levetették lombjaikat a fák, végre jól rálátni a halványkék, halványszürke, fehéres Balatonra. A Székesfehérvár és Tapolca között közlekedő fapados, piros személyvonat vége teljesen üvegezett, úgyhogy szuper a kilátás - nemhiába a gyerekek kedvence. A fűtött vonatkocsikból úgy gyönyörködhetünk a tájban, mint egy képeskönyvben, különösen azért, mert gyakran az őzeket, vaddisznókat látni a vasút mellett, amik nemhogy nem ijednek meg, de békésen álldogálnak tovább, mintha csak egy vadasparkon robognánk keresztül.

Ára:
A távolságtól függ, 1300 Ft/fő/ egy útra Székesfehérvár és Balatonfüred között, de érdemes persze tovább is utazni.

7/10

Borok, barátok és soul massage

Ha téli nyugalom, megkerülhetetlen a Blaha Lujza utca Kredence, amelyet a Tagore sétányhoz és a Vaszary-villához és a Vitorlás térhet nagyon közel találtok. Nemcsak azért került fel a listára, mert jók a borok és szerethető a hely, hanem elsősorban Dobai András miatt. Ő az egész hely szíve-lelke-motorja, aki minden héten Soul Massage-t tart általa válogatott zenékkel, ha pedig ezt még egy kis társalgással is feldobjuk, pont azt az életérzést kapjuk, amitől teljesen kikapcsol egy balatoni hétvége.

Andrásék egész januárban szünetet tartanak a Kredenccel, de februártól már ismét pörögni fog a balatoni kávéházi hangulat.

8/10

Szelíd vadon

Amikor már mindenből elegünk van, és legfeljebb csak magunknak merjük bevallani, hogy olyan távol akarunk kerülni embertársainktól, amennyire csak lehet, akkor jó elnézegetni a vadakat. Nem sietnek, nem idegeskednek, csak sétálgatnak, békésen rágcsálnak és bámészkodnak. Jó dolguk van, ahogy nekünk is, mert egész évben ingyen láthatjuk őket a Koloska-völgy mélyén megbújó vadasparkban. A 2,2 hektáros park jelenleg nyolc vadfaj- gím- és dámszarvas, muflon, őz, és különböző madarak (fürj, fogoly, fácán és a tőkésréce) otthona.

9/10

Kis falvak békéje

Nem állítjuk, hogy ugyanaz az érzés, mintha Kolumbusz Kristófként lépnénk ismeretlen földre, de a Balaton környéki kisfalvak felfedezése már csak azért is élmény, mert némelyikük egészen meseszerű. És még jobb, ha akad helyi kalauzunk, mint például Pető Piroska egyedi tájérték gyűjtő.

Piroska ötlete alapján, ha eddig esetleg csak átszáguldottunk rajta, érdemes megállni Örvényesen: a nyugodt, csendes utcákon díszkutat, árnyas templomkertet és malommúzeummal kiegészült vízimalmot is felfedezhetünk. Kivételesen szép a Templom utca felől pár perces sétával elérhető őstölgyes terebélyes famatuzsálemekkel, amik alatt jó egy kicsit megállni. Balatonakaliban a Fenye-hegy és a Les-hegy kétszintes présházai népi építészeti remekek különleges vakolatdíszekkel, tóra néző, kivételesen szép homlokzattal.

10/10

Ha Badacsony, akkor bor

Badacsony aktívan hirdeti magáról, hogy egész télen nyitva tart, ha pedig az alternatív wellness kategória része lehet a borozás, a Pláne Badacsony is helyet követel magának a listának. Decemberben náluk mutatták be Gilvesyék új boraikat, ha pedig a helyi borok érdekelnek, itt mindig jó tanácsokkal látnak el. Januárban pénteken és szombaton találjátok őket nyitva, februártól pedig ismét szerveznek saját eseményeket és boros bemutatókat.

Hasonló tartalmak

Advent a Balatonnál – 15 szuper program decemberre

?>

Nyakunkon a december, közeleg a karácsony, és erre a Balaton körüli vendéglátóhelyek is felkészültek.

10,5 kilométeres szakaszon újult meg a Balatoni Bringakör

?>

Átadták a Balatonudvari és a Vonyarcvashegy közti szakaszt.

20. századi tervek alapján rekonstruálják a Hévízi Tófürdő épületeit

?>

Visszaállítják a hévízi gyógyfürdő épületeinek hagymakupoláit is.

10 kihagyhatatlan karácsonyi vásár a Balatonnál

?>

Veszprémben két vásáron is vadászhatunk egyedi ajándékokra, Balatonfüreden jégvitorlásokban gyönyörködhetünk, Siófokon fényinstallációk is várnak.

Neked ajánlott

A