A Balaton legfinomabb sütijeit nemcsak nagymamák receptjei ihlették, hanem álmatlan éjszakákon bevillanó ötletek és a környékre jellemző alapanyagok is. Nyolc balatoni cukrászda-tulajdonost kértünk meg, hogy mutassák be a kedvenc süteményeiket.

1/8

Mónisüti  - Mille feuille 

Évek óta a fél Balaton Kövérné Kalmár Móni, vagyis „Sütis Móni” desszertjeit és tortáit eszi, a korábban csak kiszállítással foglalkozó gasztroblogger egy ideig mégsem akart saját cukrászdát nyitni. Aztán amikor a Dining Guide úgy választotta be őt a legjobb 10 vidéki cukrászda közé, hogy nem is volt cukrászdája, rászánta magát az üzletnyitásra Gyenesdiáson.

„Ha látok, vagy kóstolok valamit, ami megindítja a fantáziámat, megpróbálom elkészíteni az én elképzelésem szerint” – mondta korábban az ihletről Móni. A mille feuille francia eredetű leveles tésztás süteményt is sok csavarral, vaníliás krémmel és szezonális gyümölcsökkel készíti. Aki júliusban járt a Mónisütiben, még a málnás változattal találkozhatott, de az esős nyárkezdet miatt gyorsan lement a málnaszezon, így most már főleg áfonya kerül a sütire. A leveles tésztát az elejétől fogva törve teszik a sütire, mivel az eredeti formájában nehéz szépen enni. „Kicsit kócos” így, mondja Móni, de sokkal jobban illik a Mónisüti vonalába.

2/8

Arácsi cukrászda - Francia meggyes

A korábban Budapesten vízépítő mérnökként dolgozó tulajdonos, Kara Zsuzsanna egyik nagy kedvence ez a linzertésztás pite. Almás, fügés, sárgabarackos és szilvás változatban is készül, attól függően, milyen az adott szezonban a termés. Egyszerű, de „igazi” ízekkel vesz le a lábunkról a desszert. Tényleg olyan, mintha a nagymama sütijét ennénk.

„Azt tapasztalom, hogy a nagyvárosi ember ma már nem süt. Nagyon sokat visznek el a francia meggyesből otthonra is, a nyaralás utáni napokra” – mondja Zsuzsa, aki 7 éve nyitotta meg a Balatonfüred csendesebb részén levő kis cukrászdát. Kapunk tőle egy tippet is: könnyű vaníliakrémmel megbolondítva még tovább lehet fokozni a hatást.

Ha itt jársz, mindenképp kóstold meg a hely „ikonikus” sütijét, az arácsi krémest! Szerencse is kell hozzá, mert pillanatok alatt elkapkodják.

3/8

Villa Gréta – Karamellás kókuszos

A történetet már megírtuk: Szilágyi Ági és Lajos gondoltak egy merészet, feladták nagykőrösi életüket, és felújítottak egy szocreál siófoki kockaházat, aminek az aljában cukrászdát nyitottak. Ági zseniális, ösztönös cukrász, a bringacsengő formájú sütiknek és a profi fagyiknak köszönhetően nagyon gyorsan olyan hely lett a Villa Grétából, ahol néha az udvaron is nehéz szabad helyet találni.

A kókuszos-karamellás süti volt az, ami először befutott, és ez volt az első desszert, amit Siófokon fejlesztettek ki, meséli Szilágyi Lajos. A karamell, a kókusz és az étcsokoládé találkozik benne. Különleges állagú tejszínes-kókuszos mousse a sütemény gerince, középen félfolyós étcsoki van - ha félbevágjuk, kifolyik -, és folyékony karamellel öntik le az egészet.

„Annál az asztalnál ültünk Ágival" - mutat Lajos a szomszéd asztalra. "Volt már akkor vagy 30 receptje, de eszembe jutott ez az ízvilág, ilyet még soha nem ettem. Másnap reggel, amikor lejöttem, Ági lerakta elém ezt a süteményt. Azóta sem sikerült így elsőre semmi, általában a második, vagy harmadik alkalommal mondunk mindketten áment egy receptre. A mai napig ugyanúgy készítjük ezt a desszertet”.

4/8

Karolina Kávéház és Koktélbár – Méteres kalács

A kávéház egyik legismertebb süteménye, igazi klasszikus, melynek 2006-os nyitás óta töretlen a sikere. A desszert a kávéház névadója, Karolina Mama kincset érő receptes füzetében leírtak alapján készül, meséli Schindele Péter, a Karolina Kávéház egyik tulajdonosa.

A Méteres kalács lágy, puha, és valójában egyszerű sütemény, őzgerinc formában készül, kétféle - csokis és fehér csokis – piskótával, főzött vaníliás krémmel. Csokis krémmel borítják be a süteményt, és ferdén szelik, hogy biztosan mindegyik rétegből kerüljön a tányérunkra. Megéri rá várni egy kicsit, a Karolinában ugyanis évszaktól függetlenül nagy a forgalom. Sokan órákat utaznak ide a rusztikus ízekért és a balatoni kilátásért, és persze a „Karolina-hangulatért”.

5/8

Café Melba – Fekete-erdő varázs

Szabóné Nochta Ildikó és Szabó Géza néhány évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy visszaülnek az iskolapadba, és régi álmukat megvalósítva cukrászatot tanulnak. A budapesti New York Kávéházban sajátították el az alapokat, és azt, hogy hogyan lehet a tradicionális süteményeket a legmodernebb technológiával, adalékanyagok nélkül elkészíteni. A siófoki Café Melba minden desszertje ezt a vonalat követi, és a New York Kávéházban megszerzett tudás ihlette a Fekete-erdő varázst is, ami a klasszikus Fekete-erdő torta újragondolt változata.

70 százalékos étcsokiból készül a mousse, tejszínhab, színtiszta gyümölcsvelő építi fel a félgömb alakú süteményt. Helyben főzött étcsoki glazing borítja, az alját pedig egy másik specialitásuk, a Red Velvet nevű desszert piros morzsája díszíti. Természetesen a ház leghíresebb desszertjét, a Melba-szeletet sem szabad kihagyni, és a fagyijukat is meg kell kóstolni. "Ugyanolyan kiváló minőségűnek kell lennie, mint a süteményeinknek" - vallják a tulajdonosok, és ha a sütikből indulunk ki, a fagyijuk is kötelező kör.

6/8

Márton Cukrászda – Lellei krémes

1979 óta kényezteti a lelleieket és a nyaralókat a kultikus lellei cukrászda, ahol régi szakácskönyvek receptjei alapján, és csak természetes anyagokból készülnek a sütemények. Házi tejszínből, a kertben termő gyümölcsből, vajjal és tojással, ahogy a régi szép időkben, mindenféle adalékanyag nélkül. A tulajdonos, Márton Lajos egy olyan sütit ajánl, amelyből naponta több száz elfogy tavalyi bemutatkozása óta.

Ez a családi recept alapján készült Lellei krémes, amely a hagyományos cukrászat fénykorát hozza vissza a déli partra. Összetevői között friss tej, tojássárgája, tejszín, cukor és leveles tészta szerepel, a vaníliarúd és nem aroma adja a vanília ízét. Naponta több százat eladnak belőle, aki este érkezik, már nem biztos, hogy talál belőle a pultban. Volt, aki hamisítani akarta, és még a nevével is történtek visszaélések, meséli Márton úr.

7/8

Bergmann Cukrászda - Levendula-mogyoró desszert

Három generáció tudása találkozik a Bergmann-cukrászdák sütispultjaiban, így nincs könnyű helyzetben, aki a legendás francia krémesen és a mimóza tortán már túl van, de szeretne még valami mást is választani a kínálatból. A döntéshez ifjabb Bergmann Ernő segítségét kértük, és ő egy olyan süteményt ajánlott nekünk, amiben a környék jellegzetes alapanyagai is megjelennek.

Az egyszerűen Levendula-mogyoró nevet viselő sütemény alapja egy könnyű, felvert piskótatészta, amelyben mogyoró és mandula is kerül. A csokikrémről tudni kell, hogy ugyanúgy készül, mint az eredeti Dobostorta krémje. A desszertet egy tejszínes, citrusos levendulás mousse koronázza, a legmelegebb napokon is nyugodtan benevezhetünk rá. A hullám díszítés a süti tetején természetesen a Balatonra utal.

8/8

Geleta – Tripla belgacsokis szelet

A balatonlellei cukrászdában a gyerekkorunkat idéző süteményekből és újhullámos desszertekből is bőven van választék. Kihagyhatatlan klasszikusokat és modern, minimalista sütiket is találunk itt, ezenkívül a tulajdonos, Geleta Balázs kedvencei is helyet kapnak a pultban.

A tripla belgacsokis szelethez egy álmatlan éjszakán jött az ihlet, így kísérletezte ki az egymásra rétegzett mousse-okból, tejszínből és csokiból álló különleges sütemény receptjét a tulajdonos. Az első naptól nagy sláger, olyannyira, hogy megjelentek már az utánzatai is, a vendégek pedig elkezdték más cukrászdákban is keresni. Persze hiába, el kell zarándokolni Balatonlellére, ha az igazit akarjuk.