Augusztus 20. már régóta nem jelzi a balatoni szezon végét, sőt, ilyenkor kezdődnek a legizgalmasabb gasztrós és boros programok a tónál. Az év második felében a murci, a borok, a halak és a túrák vannak a főszerepben - bármikor érkezel a tóhoz, tuti, hgy belefutsz valamilyen ünneplésbe. Összegyűjtöttük azokat, amelyeket a legjobban várunk, a nyárbúcsúztató és szüreti buliktól a különféle halas fesztiválokon a borkóstolókig.

1/12

Somlói Juhfark Ünnep, Somlójenő

Harmadik alkalommal tartják meg  a Tornai Pincében a somlói juhfark reprezentatív bemutatóját, ahol a fajta összes kiemelkedő tételét - összesen 17 pincészet 29 borát – kóstolhatod végig. A kóstolót kiegészítő workshopok, előadások és a dűlőtúra során elmélyülhetsz a juhfark titkaiban, és összehasonlíthatod az egyes pincészetek, dűlők borait.

Mikor? Szeptember 15. 13-20h

Mennyibe kerül?
A sétáló kóstoló részvételi díja 7 900 Ft/fő (tartalmazza a transzfert is a megadott szállásokról). A workshopok részvételi díja: 3 500 Ft/fő/workshop
(csak kóstolójeggyel együtt érvényes). A Tornai Pincészet múzeum- és pincetúrái ingyenesek.

Miért ne hagyd ki? Tornai Tamás személyesen vezeti a múzeum- és pincetúrát, így első kézből szerezhetsz információkat a juhfarkról és a Somlóról.

2/12

Viszlát nyár, helló szüret! - Badacsonyörs

A badacsonyörsi Folly Arborétum ősszel a nyugalom szigete. A dédnagyapa, Folly Gyula kezdte el a családi birtokon a hazai különleges fafajták és növények telepítését, most pedig a negyedik generáció gondozza az egyedülálló parkot, és újjáélesztették a család borkészítési hagyományait is. Egy egész napos családi fesztivállal búcsúznak a nyártól: lesz élőzene, borkóstoló, gyerekfoglalkozások,dj, és holdfénytúra is, kitelepül a Kolbice, és természetesen a bográcsozás sem marad ki.

Mikor? Szeptember 15. 11-23h

Mennyibe kerül? A felnőtt belépő 1200 Ft,  nyugdíjas és tanuló (6-18 év): 700 Ft, családi (2 felnőtt+ 2 vagy több tanuló): 3000 Ft.

Miért ne hagyd ki?
A család minden tagja talál magának valamilyen izgalmas programot, és bármikor elvonulhatsz, ha nyugalomra vágysz, egy pohár borral a kezedben.

Már hagyomány, hogy fesztivál hétvégéjén minden az 1800-as évekről szól: több száz, korhű jelmezbe öltözött városlakó és vendég korzózik végig Balatonfüred reformkori városrészén. A hintós felvonulás csak az egyik attrakció, korabeli ételeket, reformkori borokat kóstolhatsz, pezsgős sétahajózáson vehetsz részt. A Vaszary galéria tárlatvezetésekkel készül, a gyerekeket kézműves program és bábszínház várja, és ha egy reformkori bál túl meredek program, bulizhatsz a Csík zenekar koncertjén.

Mikor? Szeptember 22-23.

Mennyibe kerül? ingyenes

Miért ne hagyd ki? Balatonfüred kétszáz évvel ezelőtt is az egyik legizgalmasabb spot volt a nyáron. Most beleélheted magad egy korabeli fürdővendég hétköznapjaiba.

4/12

Gyenesi Íz-lelő, Gyenesdiás

Benevezhetsz egy egész napos gasztrotúrára, ahol helyi, de más-más hangulatú és kínálatú vendéglátóhelyek készülnek különleges menüvel és finom italokkal. Újhullámra itt ne számíts, a kicsit továbbgondolt hagyományos ételek lesznek főszerepben. A nap A Darnay. Pince, rendezvénypajta és piknikkertben zárul, ahol 19 órától egy pohár borral és borkorcsolyákkal várnak.

Mikor? Szeptember 22.

Mennyibe kerül? A 2 étterembe érvényes felnőtt jegy ára elővételben szept. 19-ig 4.500 Ft, majd, 5.500 Ft, az 1 étterembe érvényes jegy 2.900 Ft (csak szeptember 19-ig kapható)

Miért ne hagyd ki? Gyenesdiás egyre izgalmasabb gasztrocélpont, érdemes alaposabban megismerni.

A Gyukli Pince és a Zelna Borászat közös programján közelebbről is betekintést nyerhetsz a szüret utáni eseményekbe: lehet erjedésben lévő mustot kóstolni, verjust, vagyis zöld szőlőlevet inni, szőlőtörkölyt csömöszölni, és persze murcit, ó- és újborokat inni. Kvízjáték, borfelismerő verseny, nyeremények, is lesznek, a gyerekeknek pedig a traktorozás miatt lesz nagy élmény a fesztivál.

Mikor? Szeptember 29. 14 órától napnyugtáig

Mennyibe kerül? Ingyenes

Miért ne hagyd ki? A borkészítés ritkán látható fázisát is megismerheted.

6/12

VIII. Tapolcai Pisztráng és Bor Fesztivál

Az idén egy kicsit előbb, szeptember utolsó hétvégéjén rendezik meg a fesztivált, ahol letesztelheted, melyik pisztráng-elkészítési mód jön be a legjobban, és milyen bor illik hozzá. Készül füstölt, parázson sült, ropogós, tökmagos bundás, mézes-mandulás pisztráng is, a hátteret pedig a Malom-tó, az Alsó-tó és a patak mellett futó sétány adják. A halak a fesztivál helyszíntől közel 400 méterre található pisztrángtelepről érkeznek, kimaxolva a helyi alapanyag fogalmát. Jazz, blues, rock és dixieland is lesz, és még Papa Aron is feltűnik majd a DJ pultban.

Mikor? Szeptember 28-30.

Mennyibe kerül? ingyenes

Miért ne hagyd ki? Az egyik leghangulatosabb őszi program a Balaton környékén: jazzkoncert a tóban felállított színpadon, egy pohár bor a kézben, fényfestés a háttérben.

7/12

BalatoniKÖR Gasztro Piknik, Sümeg

A Balatoni KÖR a régió gasztronómiájának minőségi megújulásáért leginkább elkötelezett vendéglátósok összefogásaként jött létre. Ősszel, télen és tavasszal is izgalmas programokat szervezek a tóhoz és a környékére, mert az egész éves "szezonban" hisznek. A Kóstold Körbe Road Show első őszi állomása Sümeg lesz, az eseményt a Sümegi Szüreti Fesztivál betétprogramjaként rendezik meg. És hogy mi várható? Balatoni KÖR tag éttermek, borászatok, pálinka és sör főzdék, ezen kívül kézműves árusok, élőzene, gyerek és felnőtt játékok és sok minden más.

Mikor? szeptember 29., 12:00–20:00

Mennyibe kerül? ingyenes

Miért ne hagyd ki? Az eseményen részt vesz néhány a Balaton legjobb pincészetei közül, kitelepül a sümegi Tearra Bistro étterem, a siófoki Villa Gréta cukrászda a zamárdi Fenegyerek-pálinkákkal egyetemben.

8/12

I. Murci Fesztivál a Kishegyen, Balatonlelle

A balatonlellei Hegyszépítő Társaság a Kishegyi Kortyok és Falatok sikerén felbuzdulva úgy döntött, újra megrendezi a tavasszal nagy sikerrel debütált gasztroprogramot. Főszerepben a halak és a vadak lesznek, a murci mellett, természetesen. A környékbeli éttermek és borászatok együtt készítik a menüt, a résztvevők között szerepel a Bujdosó Pincészet, a BL YachtClub & Apartments, a Mango Restaurant & Cafe és a Hegyi Csárda is is, ezenkívül vezetett gyalog- és kerékpártúrákkal, kézműves vásárral, zenével, tánccal és sok meglepetéssel készülnek a szervezők.

Mikor?  október 20., 12:00–22:00

Mennyibe kerül? ingyenes

Miért ne hagyd ki? A Déli part 2018-ban komolyan belehúzott, és felzárkózik az északi part gasztronómiájához - itt kaphatsz egy kis ízelítőt ebből.

9/12

Szigligeti Süllőfesztivál

Az első olyan programok között volt, amelyek meghosszabbították a hagyományos értelemben vett „szezont”, azóta már hagyomány, hogy az októberi hosszú hétvégén újra megtelik a szigligeti strand. A süllő nem a legszebb hal, de egy helyi borral együtt kötelező gasztro-bakancslistás program. Hosszú sorokra készülj, legyen nálad fröccs!

Mikor? Október 20-22.

Mennyibe kerül? ingyenes

Miért ne hagyd ki? Az északi part egyik legnagyobb őszi bulija, ahol bele fogsz szeretni az őszi Balatonba.

10/12

Garda Fesztivál, Tihany

A Gardália a „látott halnak” is nevezett garda halászati hagyományai és a hal elkészítésének szokásai előtt tiszteleg. Kipróbálhatod a füstölt és a kemencében sült gardát más halfélékkel együtt, kóstolhatsz borokat, pálinkákat, és megtudhatod, miért volt extrémsport a garda halászata.

Mikor? November 16-18.

Mennyibe kerül? ingyenes

Miért ne hagyd ki? Egy majdnem elfelejtett, egyedülálló hagyományt ismerhetsz meg.

11/12

II. Balatoni Adventi Gasztro Piknik és Karácsonyi Vásár, Balatonlelle

Ez egy olyan rendhagyó karácsonyi vásár, ahol a kötelezőkön túl - sült gesztenye, forralt bor, Mikulás - korcsolyázni is lehet a műjépályán, és a ha az időjárás kegyes lesz, megrendezik a III. Mikulás Regatta vitorlásversenyt. A kicsiket játékokkal és kézműves foglalozásokkal várják, a Mikulás érkezése vasárnap délutánra várható.

Mikor? December 1-2.

Mennyibe kerül? Ingyenes

Miért ne hagyd ki? Vitorlások és karácsonyi vásár egy helyen, ritka alkalom.

12/12

Vörös Balaton, Csopak

A Jásdi Borteraszon rendezett esemény arra keresi a választ, hogy melyik vörös bor válhat olyan ikonikus balatoni borrá, mint az olaszrizling. A kiállítók listája még nem teljes de az előző évekhez hasonlóan alakul majd: a szervezők azt ígérik, hogy csak a legjobb balatoni vörösöket hozzák el. A jegyek korlátozott számban kaphatók, érdemes időben lecsapni rájuk.

Mikor? December 8.

Mennyibe kerül? 8000 Ft

Miért ne hagyd ki? Átfogó képet kaphatsz a Balaton „vörös arcáról”, és pontosan tudni fogod, mit kérj, ha legközelebb erre jársz.