A szilveszter mindig remek indokot szolgáltat arra, hogy betárazzunk a kedvenc balatoni pezsgőinkből. Egyrészt az ünnepi fogások mellé, másrészt a partikhoz, de ami a legfontosabb: saját magunknak. Északról vagy délről, gyümölcsösebb vagy neutrálisabb, az örök kedvenc vagy egy új felfedezés – az év végi nyüzsgésben az is megengedett, ha mindegyikből beteszünk a hűtőnk polcára egy-egy palackkal, és egyszerűen csak élvezzük az esztendő utolsó napjait.

Szerencsére egyre több Balaton környéki borászat készít buborékos borokat. Az már szinte természetes, hogy gyöngyöző- és habzóborokat szinte minden pince kínálatában találunk, de a tradicionális eljárással készült pezsgők száma is feljövőben van. Van, aki a hagyományos, burgundi fajtákban hisz, és vannak, akik helyi vagy illatosabb szőlőkkel kísérleteznek, és gyakran találkozni cuvée-kkel is.

Természetesen szilveszterkor – akár otthon töltjük, akár barátokkal – a behűtött palackokat magukban is kóstolhatjuk, de remekül illenek az előételekhez, a partifalatokhoz. December 31-én a hagyomány szerint is lehet halat, szárnyast enni, ezek ugyanis elúsznak, elrepülnek az óév gondjaival, a lazachoz, a kaviárhoz és a csirkés falatokhoz pedig a pezsgők is remekül passzolnak. A különböző hidegtálakhoz is bonthatunk egy-egy palackot, sajt mellé pedig érdemes a krémes textúrájúakat választani. Ha pedig a másnap reggelünk megengedi, akkor igyunk egy pohár pezsgőt a reggelihez, jobban nem is kezdődhetne az új év.

1/7

Kreinbacher Birtok – Prestige Brut

Egy Kreinbacher-pezsgő szinte kötelező szilveszteri kellék. A somlói birtoktól többféle palackot is kóstolhatunk, sőt még magnum kiszerelést is választhatunk. A Prestige Brut nagyobbrészt furmint és kisebb részben chardonnay házasítása, a komplexitás és az elegancia, az aromák és a szerkezet összhangja tökéletes pezsgőélményt nyújt. Tartogassunk egy palackot az éjféli koccintásra!

Ár: 5500 Ft

2/7

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet – Brut Rosé Pezsgő

A balatonlellei pincészet a klasszikus burgundi szőlőfajta, a pinot noir mellé egy illatos fajtát, a királyleánykát házasította. Bujdosó Ferencnek határozott elképzelése van a dél-balatoni pezsgő stílusáról: legyen gyümölcsös és kedves, egy „brut”-nyi cukorral. A rozé pezsgőjük ribizlis, málnás, sárga húsú gyümölcsös aromáit jól egészít ki a diszkrét élesztős karakter és a tradicionális pezsgőkre jellemző elegancia.

Ár: 4800 Ft

3/7

Bencze Családi Birtok – Gemini II 2013 Extra Brut

A természetközeli szőlőművelésről és izgalmas borkészítési kísérleteiről ismert Bencze István pinot noirból képzelte el ezt a pezsgőt. Négy év érlelés után került piacra a palack, a pincészet első kísérlete a pezsgőkészítés terén. Élénk savú, üde és eleven, a citrusosság és a virágosság mellett szép élesztős jegyeket is felvonultat. Füstölt lazacos vagy kaviáros blinihez például remekül illik.

Ár:  6990 Ft

4/7

Garamvári Szőlőbirtok – Optimum Brut

Hazánk egyik meghatározó pezsgőpincészete a Balaton déli partjáról. A champagne-i hagyományokat a technológiában és az érlelési idő hosszában követik, pezsgőik azonban a balatoni terroirnak és a szőlőfajtáknak köszönhetően dél-balatoni egyediséggel bírnak. Az Optimum Brut pezsgőt sárga húsú gyümölcsössége, piskótás, virágos, kedves aromái és kerek savai teszik szerethetővé.

Ár: 4170 Ft

5/7

Ikon Borászat – Pezsgő Rosé Brut Méthode Traditionnelle 2015

A Balaton déli partján 39 hektáros, egybefüggő területtel rendelkezik a borászat. Fajtaösszetételben a kék szőlő a domináns, világfajták és helyi szőlők egyaránt megtalálhatók a szortimentben. A cabernet sauvignon és a cabernet franc házasítása pezsgőknél nem szokványos, éppen ezért ki kell próbálni. A piros bogyósok és az intenzív fűszeresség a magasabb alkohollal együtt a vörösborok kedvelőit is meghódítja.

Ár: 4950 Ft

6/7

Légli Szőlőbirtok és Borászat – Pezsgő Méthode Traditionnelle Brut 2015

Légli Ottó közel harminc éve vezeti a pincészetet, 2015 óta pedig a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. Bokros teendői mellett évről évre töretlen minőségben készíti a borait. A furmint és a rajnai rizling rajongóinak figyelmét ne kerülje el ez a pezsgő, amely a két szőlőfajta erényeit remekül ötvözi. Lime, alma, fehér virágok, citromfű, mellette élénk savak és élesztős aromák jellemzik.

Ár: 4850 Ft

7/7

Szent Donát Birtok – Magma Rosé Brut 2014

A Szent Donát Birtok csopaki pincészetként ugyan az olaszrizlinget helyezi előtérbe, és a Csopaki Kódex egyik alapítója, a tihanyi területeken termesztett kékfrankos boruk mégis egyfajta etalonnak számít. Rozé pezsgőjük is kékfrankosból készült, és simán felveszi a versenyt a pinot noirok visszafogottságával. A málna és a ribizli gyümölcsössége mellett citrusok frissítik, a finoman élesztős vonal harmonikussá teszi.

Ár: 5000 Ft