Ahogy véget ér a hosszúra nyúlt májusi ősz, úgy telnek meg a panorámás borteraszok és a borospoharak. Összegyűjtöttünk néhány olyan helyet, ahol a finom borokkal és a tavaszi Balaton, illetve a Káli-medence látványával tehetjük teljessé a várva várt napsütéses délutánokat.

1/10

Homola Borterasz, Paloznak

Dj-k a szőlőben, napernyők, raklapok és nyugágyak, mesés naplementékkel és fahordós, dűlőszelektált borokkal fűszerezve. A Homola Borteraszon a termelői hozzávalókból összeállított ételeket és a ház pálinkáit is megkóstolhatjuk. Itt tényleg feltesszük magunknak a kérdést, hogy miért nem vagyunk itt minden hétvégén.

Nyitva: májusban hétfőtől csütörtökig 10-16h, pénteken és szombaton 10-18h.

2/10

Szent Donát Birto

Volt egyszer egy mandulafa, amely alatt a Kovács család szívesen kortyolgatta saját készítésű borait. A dűlő idővel „kilátóhely” lett, ahová meghívás nélkül is érkeztek a nyugalomra vágyók, és itt épült fel a borbirtok is, ami a Borkúria Bisztrónak (korábban Márga) is otthont ad. Olyan tételeket kóstolhatunk a születésük helyszínén, amelyeket Beverly Hillstől New Yorkig, Londontól Krakkóig megvesznek a borrajongók. Idén nem szabad kihagyni a pincészet új, Kopaszhegy olaszrizling válogatását.

Nyitva: májusban hétvégén 12-20h, jó időben.

3/10

Jásdi Borterasz, Csopak

Ha még nem kóstoltad meg itt a rizlinget, vagy nem nézted innen a tó lenyűgöző hangulatváltozásait, ideje felvenni a balatoni bakancslistára a borterasz meglátogatását. Az igazán szerencsések magával Jásdi Istvánnal is találkozhatnak, és hallhatnak tőle néhány sztorit és bölcsességet. A felkészüléshez ajánljuk Pista bácsi „Szerenád a szőlőben” című önéletrajzi könyvét, amely után máshogy látjuk majd a „csopaki” őshazáját is.

Nyitva: Hétfőtől szombatig 14-20h.

4/10

Petrányi Pince és Borterasz, Csopak

Ez a pincészet is a csopaki kötelező trió tagja, ahol a borkóstolást összeköthetjük egy finom ebéddel vagy vacsorával, Petrányiék ugyanis a lehető legtöbb helyi alapanyag felhasználásával készítenek olyan ételeket, mintha a nagymamához mennénk látogatóba. A panoráma pedig ugyanolyan varázslatos, mint a "szomszédoknál". 

Nyitva: szerda 15-21h, csütörtöktől szombatig: 12-21h, vasárnap: 12-17h

5/10

Tagyon Birtok, Tagyon

Nemcsak borterasz, hanem „élménybirtok” a házigazdák elnevezése szerint, ahol van látványkonyha kemencével, és még foglalható szoba is azoknak, akik komolyabban kimerítenék a hely lehetőségeit. A Tagyon-birtokon a Nivegy-völgy legfinomabb alapanyagait kínálják, a zöldségek a konyhakertből, a borok a saját pincéből érkeznek. A hagyományos vendég-vendéglátós viszonynál közvetlenebb stílus miatt az „étterem” fogalmát itt nem használják, a megfelelő szót még keressük. 

Nyitva: májusban péntektől vasárnapig 12-21h, júniustól minden nap, kedd kivételével. Érdemes bejelentkezni!

6/10

Csendes Dűlő Szőlőbirtok, Badacsonyörs

A legendás panorámával rendelkező borterasz egy évvel ezelőtt újult meg. Kibővült a vendégfogadó rész, az új teraszon pedig az asztaloknál, a nyugágyaknál, vagy az ötletesen sziklák közé rejtett párnákon is lehet borozni és csodálni a kilátást. A borokhoz hidegtálakat is kínálnak, és az is megoldható, hogy meleg ételt kérjünk, de ebben az esetben a bejelentkezésnél jeleznünk kell az igényünket. Ha hétvégén látogatnánk meg a helyet, mindenképp jelentkezzünk be előre!

Nyitva: minden nap 11-19 óráig (hétvégén néha tovább)

7/10

Laposa Birtok, Badacsony

Megéri felmászni a Badacsony déli oldalának egyik legmagasabb teraszára, itt ugyanis nemcsak a sokféle Laposa-bor közül találhatjuk meg a kedvenceinket, hanem a konyhájuk kreatív ételeit is megkóstolhatjuk. Aki máris csomagol, ezen a hétvégén (május 17-18.) számos rendezvénybe belefuthat Laposáék különféle egységeiben, a Laposa FrissTavasz alkalmából.

Nyitva: minden nap 11-19h

8/10

Istvándy Borműhely, Badacsony

Badacsony egyik legromantikusabb borteraszát a település központjában találjuk. Amíg koccintunk a pincészet híres kéknyelűjével, vagy a tartályos érlelésű Kékderűvel, megcsodálhatjuk a balatoni naplementét. Hétvégén előzene vagy DJ emeli a hangulatot.

Nyitva: csütörtöktől vasárnapig 11-19h

9/10

PAP Wines, Hegymagas 

Molnár Áron (Papa Aron) és párja, Karina permakultúrás kertjükből származó alapanyagokból készítenek vegetáriánus, indiai- és közel-keleti ihletésű tapasokat, az ételekhez pedig saját boraikat kínálják. A családias hangulatú borteraszról a Szent György-hegy déli fekvésű dűlőiben és a Lengyel-kápolnában gyönyörködhetünk.

Nyitva: május 24-től pénteken és szombaton 17-22h-ig, később ez bővülhet, érdemes megnézni a Facebook-oldalukat. Csak asztalfoglalással tudnak helyet biztosítani.

10/10

Pálffy Borterasz, Köveskál

A 18 hektáron termelt borok mellett egyszerű, de ízletes ételeket kóstolhatunk meg a gasztrofalu legszélén található panorámás teraszon. Ha szerencsénk van, és Pálffyékkal is találkozunk, kérdezzük meg őket a Fekete-hegy ódon pincéiről és az új telepítésekről. Persze az is ér, hogy csak nézzük a Káli-medence dombjait, és egy kicsit belefeledkezünk a tájba egy vagy több pohár bor mellett.

Nyitva: májusban szerdától vasárnapig 12-20h, nyáron minden nap 10-22h