A nagy, ismert borászatok mellett folyamatosan jelenik meg néhány ifjú titán, akik rizlingjükkel vagy chardonnay-jukkal szeretnének valami újat mutatni. Összegyűjtöttünk öt rejtett kincsesbányát a szőlőtőkék közül, akiknek a nevével eddig alig találkozhattunk.

Csak természetesen! – Grand Vin de Barnag

Barnagot Pécsely felett találjuk, a kis településről eddig kevesebbet lehetett hallani. A pince franciás neve egy viccből jön, a nagy francia chateau-kra utaltak a barátok, végül rajtuk ragadt a név. A francia óriásbirtokok elég távol állnak Szilágyi Bence elképzeléseitől, édesapja hobbiborászi tevékenységét folytatva készített 2017-ben először bort. Az első évjárat olyan jól sikerült, hogy a következő évben már nagyobb mennyiségben és még jobban odafigyelve vágott bele a munkába. A pincében a lehető legkevesebb beavatkozással készülnek a borok, ami a szőlőben sok kézimunkát ad, a vegyszermentes szemlélet miatt pedig jelentősen több a zöldmunka. Az első forgalomba került borok nagy sikert arattak a természetes borokkal foglalkozó Sophie by Nature standján, a Gourmet Fesztiválon.

Ezt kóstold: mi a Fieldblendnek keresztelt bort szerettük legjobban, ami erősen feszegeti a rozé és vörös borok közti határt. Mivel a pince még nagyon friss, előzetes bejelentkezés után lehet őket meglátogatni.

Generációk együtt – A zöld ajtós ház

A lellei Kishegyen 1995-ben épült pince volt a kiindulási alap, amit 3 éve vásárolt meg édesapjától Fárbás Anett, hogy átvegye a munkával járó terhet. Falusi vendéglátást álmodtak a pazar panorámával bíró helyre, közben a férj beleszeretett a borászkodásba, amit lányuk is tovább visz. Mostanra szépen összeállt a kép, a nagylány szőlész-borászként végzett, majd tapasztalatot szerzett Garamváriéknál és az Ikon borászatban. Párjával együtt vezényelték le az 5,5 hektárosra nőtt birtok 2018-as évjáratát, a Lellei Gasztrofarsangon mutatkoztak be boraikkal, a Királyleányka nagy sikert aratott. Októberben készül el a vendégházuk, onnantól akár a teraszon is kóstolhatjuk a borokat, a szemben lévő Badacsonyt új perspektívából csodálva.

Ezt kóstold: amíg felkészül a birtok a vendégfogadásra, addig is érdemes megkóstolni a borokat a boglári Gianpiero's Étteremben. Az olaszrizlingjük ideális párja a balatoni halételeknek.

Karrierváltás – Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok

Németh Miklós vendéglátással foglalkozott, majd 20 évnyi borkóstolási tapasztalattal gondolkozott el azon, hogy vajon tudna-e bort készíteni. A kőröshegyi Borochegyen indult a kísérlet egy jóbarát szőlőjében, mi mással, mint metszéssel, innen pedig szinte egyenes út vezetett a mostani, közel 4 hektáros birtokig. Egy dűlőben dolgoznak, ahol a régi szakcsoportos ültetvényeket újítják meg, mielőtt bort készítenének a tőkékről. A jó bor alapja a kiemelkedő minőségű szőlő – ezt vallják, ennek érdekében bioművelést folytatnak. A pincében a minimális beavatkozás hívei, szeretnének olyan borokat készíteni, amik a legjobban meg tudják mutatni a dűlőt, melyben dolgoznak.

Első évjáratuk a 2016-os volt, ebből a kékfrankos olyan jól sikerült, hogy a Bortársaság is beválogatta a kínálatába. A következő években szeretnék azokat a fajtákat megtalálni, amik a Borochegyen legjobban működnek, fehérek között az olasz- és rajnai rizling lesz a fő irány, a kék szőlőknél nyitott a kérdés, még kadarkával is kísérleteznek. Bejelentkezés után szívesen megmutatják az ültetvényeket, majd a pincénél 6-7 boron keresztül jobban megismerheti mindenki a Kékajtó borokat.

Ezt kóstold: az olaszrizling és kékfrankos jól működik itt, ezeken a borokon keresztül könnyen megérthetjük, hogy miért fogott a borászkodásba Németh Miklós.

Alapos tesztidőszak után – Négy80

A badacsonyi Hegyvölgy-dűlőben korábban a szőlőműveléshez ideális sortávokat tesztelték, egy területen a 4,8 métert is kipróbálták. Ezt a területet is megvásárolta Barcza Máté családja, akik a kárpótlási jegyekből 11 hektáros szőlőbirtokot raktak össze badacsonyi és csobánci területekkel. Klasszikus badacsonyinak mondható a fajtaválaszték, rajnai rizling, szürkebarát és zenit adja a termés nagy részét, emellett zeusz, pinot noir, kéknyelű, rózsakő és sárga muskotály is található a birtokon.

Hosszú ideig eladták a termést, bár saját részre már 1996-tól készítettek bort. A 2018-as piacra lépésig sikerült kialakítaniuk a boraik stílusát, csak spontán erjesztéssel készítik azokat. Egyelőre acéltartályokat használnak, de nem reduktív módon. Később fahordós érlelést is terveznek. Tartalmas borok ezek, a kiváló adottságú dűlőkben tökéletesen beérik a szőlő. A Badacsonyörsön található pincénél bejelentkezés után szívesen látják a kóstolni vágyókat, de a boraikat helyben a Pláne Borteraszon és a Vánkos bisztróban, míg Budapesten például a Kadarka Bárban is megkóstolhatjuk.

Ezt kóstold: kéknyelűt szinte csak Badacsonyban tudunk kóstolni, 2017-ben a pincénél egy másik helyi fajtával, a rózsakővel házasították. Igazi különlegesség, mindenképp érdemes ismerkedni vele közelebbről.

Egyensúlyban a környezettel – Arias Birtok

Kálmán Józsefet az Év Bortermelőjének választották Füreden, tehát már nem kezdő borászról van szó, a közelmúltban Arias névre átkeresztelt borászatát azonban csak nemrég fedeztük fel. Nagy váltás volt a szőlő az ő életében is, hiszen Salgótarjánból költözött a Pécselyi-medencébe és vágtak bele édesapjával a nagy kalandba. Korábbi műszaki hivatásához annyiban kapcsolódik ma, hogy az ő elképzelései alapján alakítják át a gépeiket az igen nehezen művelhető sziklás, köves talajhoz.

A Pécselyi-medence egy külön kis világ, gazdag és egyedi élővilággal, amik egy borászat mindennapjaiban is megjelennek. A pécselyi Király-dűlő sorai közt már ismerősként üdvözlik egymást egy őzcsaláddal. Ezek az állatok kerültek a borok címkéire, a pince névadója pedig az Arias díszbogár lett, aminek sokáig csak itt volt élőhelye a Balaton-felvidéken. A borász szereti azt a változatosságot, amit a természet nyújt, kiszámíthatatlan, hogy akár másnap milyen feladat elé állítja az embert.

Ezt kóstold: a pécselyi Megyhegyről szüretelt chardonnay olyan bor, amit bárhol, bárkivel szívesen innánk.