Körbenéztünk az északi parton, és néhány már jól ismert helynél is jelentős megújulást tapasztaltunk: több vendéglátóhely változtatott a koncepcióján, bővítette a szolgáltatásait, vagy költözött máshová. Megvizsgáltuk közelebbről az újrahangolt éttermet, a bisztróval bővült szálláshelyet és a borterasszal gazdagodott arborétumot is.

1/6

Pörc - Bisztró és Delikát, Balatonkenese

A Pörc Delikát már régóta fontos megálló a Balaton kapujában: kiadós hidegtálakkal, kolbászokkal, oldalasokkal és természetesen pörcökkel pótolhatjuk a kalóriákat, feltankolhatunk otthonra is füstölt húsokból, szalámikból, érlelt kecskesajtból és kézműves kencékből. A tulajdonos, Kocsis Jenő családja 150 éve foglalkozik húsfeldolgozással. Szívesen elmeséli, hogy a dédapja idejében a tőkelegények ingben és nyakkendőben kínálták a feldolgozott húsárut a boltban – ez a  Pörcben is így van.

Mi változott?

A Pörc Balatonkenesén belül pár száz méterrel messzebb, a Széchenyi utcába költözött, és étteremmé bővült. A két egységet, a boltot és a bisztrót végre egyetlen, tágas ingatlanban találjuk: amikor belépünk, először az ellenállhatatlan illatokat árasztó delikátüzlettel találkozunk, ha pedig beljebb megyünk, az új étteremben, vagy a tágas kerthelyiségbon foglalhatunk helyet. Akár 120 vendég is elfér itt. A Pörc Bisztró szintet is lépett, krémlevesek, saláták, fogasfilé, sertéspofa, steak is szerepel az étlapon, de szerencsére maradt a régi látványkonyhás vonalból is jó néhány kedvenc. Továbbra is kérhetünk sült kolbászt és háromféle burgert.

2/6

Maurus étterem és Borbár, Balatonfüred

Az étterem Mór latin nevét viseli - korábban egy móri borászatot vitt a hely tulajdonosa. A füredi Aranyhíd sétány egyik éttermének kellett néhány év, amíg a konyha megtalálta az igazi „hangját", a francia ihletésű fogások és a kézműves burgerek korszaka után.

Mi változott? 

Az étterem kínálata teljesen megújult a nyitáshoz képest. Most olyan fúziós bisztrókonyhát találunk itt, ahol a magyaros vonal a meghatározó. A séf, Kállai Csaba olyan, nem hétköznapi alapanyagokkal is dolgozik, mint a fürj, a kacsamáj vagy a bivaly. Érdemes figyelemmel kísérni az aktuális ajánlatokat, ha elmozdulnánk a csirke-marha-mangalica tengelyről. A konyhafőnöknek ezenkívül szenvedélye a fermentálás, vagyis az erjesztés: arra, hogy nem ma kezdte, a többféle különleges házi ecet, öntet és kovászolt étel a bizonyíték. Érdemes asztalt foglalni, ha biztosra szeretnénk menni.

3/6

Vánkos Bisztró, Badacsonyörs

A Vánkos tavaly mutatkozott be Badacsonyörs népszerű szálláshelyeként. A 100 éves, gyönyörűen felújított ház akár egy angol romantikus film helyszíne is lehetne, a saját személyiséggel rendelkező, vintage hangulatú szobák mellé pedig a helyi termelők alapanyagaira épülő pazar reggeli is jár a szállóvendégeknek. 

Mi változott?

Nyár óta a reggeli a külsős vendégek számára is elérhető, és most már ebédelni, vacsorázni, kávézni is betérhetünk a földszinten megnyílt utcafronti bisztróba. 9-től délig svédasztalos reggeli várja a későn kelőket is, az ebéd- és a vacsoramenüben pedig a vegánok, a vegák és a húsevők is találnak kedvükre való fogásokat. Tunkolós krémek, quinoa saláta, fasírt, falafelgolyó és az ízlés szerint tojással, bulgurral, rizzsel, kolbásszal felturbózható lecsó adja a kínálat gerincét, desszert-fronton pitékre, kuglófokra, chiapudingra lehet számítani. A kávét barista készíti, a tej és a házi joghurt a Levendula Portáról, a camembert Tekeresvölgyből, a bagett a Búzalelkétől érkezik.

4/6

Szőlőhegy Bisztró, Badacsony

Badacsony egyik legendás helye kétszer is nevet változtatott az elmúlt években. Az egykori, sokak által ismert Szeremley Borház helyén 2018-ban St. Orban néven nyílt modern, magyaros étterem, aminek üzemeltetését a Laposa-család vette át. Újrahangolt, magyaros bisztrókonyhát kapott a hely.

Mi változott?

2019-től Szőlőhegy Bisztró néven működik az étterem, megújultak a belső terek, a teraszon kicsit gyérebb lett a szőlőlugas, amitől még jobban látszódik az elképesztő fonyódi panoráma. Új séf vezeti a konyhát Mogyorósi Gergely személyében, ami óriási irányváltást nem jelent, továbbra is a házias, mégis modern stílus a jelszó. Az ételeknél azonban érezhető a váltás: kevésbé a fűszerek, sokkal inkább az alapanyagok természetes ízei jönnek vissza, és miközben megőrzik a magyaros jelleget, az ételek könnyedek, még a nyári kánikulában sem megterhelő egy-egy főétel. A heti ajánlatok mindig egy-egy friss, helyi alapanyagra épülnek - volt már terítéken a spárga, a meggy és a rókagomba is, valamint van a kertben egy kemencéjük is, amit időnként a séf vezetésével begyújtanak.

5/6

Papok borozója, Balatonszőlős

Már rég nem borissza, dülöngélő lelkipásztorok tanyája a kisgellai hegyoldalban, kint a dűlők közt megbúvó étterem, hanem a környék egyik legkülönlegesebb vendéglátóhelye. A páratlan panorámával (amibe csak pár távvezetékoszlop rondít bele) megáldott helyen továbbra is kérhetünk olyan magyaros-kemencés klasszikusokat, mint az oldalas.

Mi változott?

A hely 2019-re egy tulajváltással levetkőzte a csárdajellegét. Apró és hasznos változtatásokat is hozott a váltás: leburkolták a teraszt, bővítették a murvás parkolót, a már eddig is játszótérrel és állatsimogatóval felszerelt gyerekplacc aranyos kis foci- és röplabdapályát kapott. Az étlap nagyot bővült a modernebb fogások felé is. Ugyan asztalt foglalni továbbra is érdemes, a férőhely-bővítésnek köszönhetően nagyobb esélyünk van spontán beesve is leülni és falatozni, borozni, kilátáson hüledezni.