Már azt gondolnánk, hogy az új gasztrohelyek ennyi év után nem tudnak meglepetést okozni, de mindig tévedünk. Összegyűjtöttük azokat az ígéretes éttermeket, amelyek nemrég nyitottak a tó környékén: 120 éves romantikus kúria, ikonikus badacsonyi étterem, halakra specializálódott bisztró és árnyas kisvendéglő is felkerült a listánkra. Közös bennük, hogy egyikük sem feledkezik meg a magyaros vonalról – természetesen izgalmas fordulatokkal.

1/5

Szálka Bisztró, Aszófő

Az északi part első, régóta várt haléttermét Horváth Csongor - a Neked Főztem éttermek executive séfje – nyitotta meg májusban, Aszófő központjában. A kínálatban, amit Cziszer Gergő séffel közösen állít össze, 80 százalékban halételeket találunk, ezek nagy része a Balaton környékéről érkezik. Vannak csirkéből, marhából és kecskesajtból készült fogások is, így azokat is nyugodtan hívjuk el magunkkal ide, akik a társaságból nem szeretik a halat.

Miért szeretjük?
Készülnek itt hagyományosabb halételek is, például pontyfilé és halászlé, és könnyebb, salátával tálalt halak is. Végre kiderül, hogy milyen a hekk, amikor nem infralámpa alatt izzad sok órán át, hanem fűszeres morzsában sütik ki és frissen kerül a tányérunkra. Rajongunk a házi kifliért, amit a bisztró egyik munkatársa süt, és az is szuper ötlet, hogy a Szálka borboltként is működik. Nincs ugyanis olyan borszaküzlet a környéken, ahová este 10-kor (az étterem nyitva tartási ideje alatt) is beugorhatunk egy-egy palackért.

Mennyibe kerül egy főétel? 
A halételek ára 2800-3900 Ft között van, a harcsafiléből készült halászlé 1890 Ft.

2/5

Hableány, Badacsony

A Hableány Badacsony ikonikus, csaknem 140 éves múlttal rendelkező épülete, ami volt már szálloda, étterem, posta, rendezvényhelyszín és bolt is. Több generáció szórakozott és folytatott már itt világmegváltó beszélgetéseket. A Hableány a Laposa-család jóvoltából – 2 éves felújítást követően - újra életre kelt2300 négyzetméteres komplexumként. A Hableány ugyanis egyszerre elegáns bisztrókonyhát felmutató étterem, borbár, modern birtokközpont, feldolgozóüzem és közösségi tér. Szerintünk nyáron leginkább a terasz lesz népszerű, a hatalmas belső tér egyelőre kicsit üres, de télen értelmet nyerhet, amikor a nagy ablakokon keresztül pont a havas utcafrontra látunk majd rá. 

Miért szeretjük?
A Hableány borászati bemutatótérként is funkcionál, a szőlő feldolgozásától egészen a palackozásig végigkövethetjük a bor készítésének folyamatát. Az üvegfalak láttatják a központi tartályteret, emiatt belülről is érezhető az épület nagysága. Ezen kívül remek látni, hogy megmenekült egy ennyire ikonikus épület Badacsony központjában, és remélhetőleg fontos találkozóhelye lehet a borász szakmának ugyanúgy, mint az itt nyaralóknak. Amikor ottjártunk, zseniális meggylevest kóstoltunk, a bisztróban, de a gyümölcsleves szezonálisan változik, ezért nem tudjuk garantálni, hogy még mindig étlapon találjátok. A gombával és spenóttal érkező tésztájuk igazi nyári fogás, a Mozaik saláta névre hallgató fogás úgyszintén.

Mennyibe kerül egy főétel?
3500-4300 Ft-ba.

3/5

Tölgyes Kúria, Káptalantóti-Rizapuszta

A 120 éves, gyönyörű épület 2018-ban született újjá. Eredetileg esküvői– és rendezvényhelyszínnek álmodták meg jelenlegi tulajdonosai, de a több száz főt kiszolgálni képes profi konyhával is akartak kezdeni valamit, ezért nyitottak egy a la carte éttermet is. A magyaros konyha regionális alapanyagokra épül, hagyományos és modernebb fogásokat egyaránt találunk a rövid étlapon. A húsokat és a sajtokat egy közeli gazdaságból, a lesenceistvándi Szegi családtól szerzik be a séf a helyben nevelt fűszerkertjéből is dolgozik.

Miért szeretjük?
A Tölgyes Kúriában úgy érezzük magunkat, mintha egy időutazáson vennénk részt, leszámítva persze azt, hogy az ételek modern konyhatechnológiával készülnek. Az ételérzékeny vendégekre is gondolnak, csak növényi tejszínnel és tejhelyettesítővel dolgoznak, így azok is nyugodtan rendelhetnek egy krémlevest, akik nem fogyasztanak, vagy nem bírják a tejtermékeket. És ott van az öreg tölgyfákkal körülvett terasz, ahol már az felér egy terápiával, ha az ember nézi a Balatont egy pohár borral a kezében.

Mennyibe kerül egy főétel? 
3000-5300 Ft.

4/5

KisKert Vendéglő, Siófok 

Südy Ágnes és Horváth Szilárd korábban a balatonszemesi Kistücsökben dolgoztak – Szilárd főpincérként, Ágnes pedig szakácsként. 2018-ban megvásárolták a korábban is étteremként működő siófoki ingatlant. Kellemes zöld és barna árnyalatokba öltöztették a helyet, a kerthelyiséget tele ültették növényekkel. A céljuk az volt, hogy egy olyan éttermet nyissanak, ahol a minőséget tartják szem előtt, és önálló koncepció alapján készülnek a magyaros ételek. Szuvidolnak, savanyítanak, ahol lehet, helyi beszállítókkal dolgoznak együtt. Gulyás, lecsó, főzelék, gyümölcsleves, tarja és rántott hús is szerepel az étlapon, természetesen magas minőségben, friss hozzávalókból elkészítve.

Miért szeretjük?
Nem a város nyüzsgő részén, hanem a viszonylag csendes Balatonszéplakon, egy árnyas kerthelyiségben élvezhetjük a magyaros ízeket. Nagyon figyelnek a részletekre: a friss szóládi kenyérre, a friss rózsákra az asztalon, és persze a mosolygás is alap. A lecsóba lágy tojás kerül, a gyümölcslevest desszertnek is kihozzák, ha a vendég azt szeretné. Ágnes szívesen használ ehető virágokat a tálaláshoz, és ettől egy tarja láttán is romantikus hangulatba kerülünk.

Mennyibe kerül egy főétel? 
2500-4000 Ft.

5/5

Padlás Bisztró, Fonyód

A Padlás Bisztró megszűnt, a helyén a 2021. decemberében megnyílt Konyhám 365 Stúdió üzemel.
 
Egészen meglepő helyen, egy áruház harmadik emeletén nyílt idén nyáron elegáns bisztró Fonyódon. Abban szinte biztosak vagyunk, hogy lifttel még sosem érkeztünk étterembe Balatonon, de abban is, hogy kevés "liftes helyen" ettünk annyira jót, mint náluk. Egy Angliából hazatért séf, Várszegi Ben dolgozik kollégáival a látványkonyhában, az étlapjuk letisztult, az öt előétel mellett mindössze nyolc főétel szerepel a kínálatban, de hétköznapokon napi menü is kapható náluk. Egyetlen szívfájdalmunk, hogy vacsorát a panorámás teraszon nem szolgálnak fel.

Miért szeretjük?
Ígéretes és hiánypótló az a stílus, amit hoznak a déli partra, mi abban bízunk, hogy ennek lesz közönsége is. Minket a parmezánnal és mandulával tálalt spárga és zöldborsókrémlevessel meggyőztek, illetve a házi sorbettel kiegészített brownie-t is bármikor újra kérnénk.

Mennyibe kerül egy főétel?
1850-3950 Ft.