Tisztelegni a múlt előtt, és az újdonságoknak is helyet adni: talán így foglalható össze legegyszerűbben a Művészetek Völgye 10 napja. A fesztivál 2019-ben is hű marad az ős-Kapolcs szellemiséghez, de már érezhetően egy új generáció tehetségei is kezdik belakni a falvak kisebb helyszíneit. Színház, zene, irodalom, előadások, legendáktól és feltörekvő előadóktól – az idei programból szemezgettünk.

The Qualitons (Harcsa Veronika Udvar, július 19.)

Nem hinnénk, hogy az óriási elismerésnek számító amerikai KEXP rádiós élő felvételnél kell jobb ajánlólevél a tavaly kiváló lemezzel jelentkező The Qualitonsnak. A csapat kifejezetten kreatív időszakát éli, legutóbb egy, a korábban a KEX zenekar által felfedezett magyar népdalt (Zöld sárga) formáltak teljesen a saját képükre.

Alice Francis  (Panoráma Színpad, július 20.)

Turnézott már Parov Stelarral, de lassan már saját jogán is nagyszínpados fellépővé érik Alice Francis zenekara, amely Stelar stílusához hasonlóan neoswinggel robbant be a köztudatba előbb Németországban, majd lassan Európa-szerte is.

Bereményi Géza, Másik János: Keresztben jégeső (Kaláka versudvar, július 21.)

Bereményi és Másik János nélkül Cseh Tamás sem az lenne, mint ahogy most ismerjük. Bereményi szövegíróként, Másik a Levél Nővéremnek lemezeken zenésztársként adott hozzá nagyon sokat a Cseh Tamás életművéhez. Külön-külön is szép karriert futottak be: Bereményi íróként, forgatókönyvíróként (Eldorádó, Megáll az idő), Másik a magyar underground zene (Trabant, Európa Kiadó) egyik fontos alakjaként. Kapolcson is visszatérő vendégnek számítanak, ahol ezúttal Bereményi életrajzi regényéből oszt meg részleteket, de azért a legendás Cseh Tamás-dalok sem maradnak majd el.

Barabási-Albert László: Mi kell a sikerhez? (Momentán Udvar, július 21.)

Az egyik leghitelesebb magyar kutató előadásban hozza el a Völgybe a sikeresség fogalmát körbejáró könyvének fő gondolatait. Mekkora szerepe van a kitartásnak, a teljesítménynek és a csapatmunkának a sikerességben? Erről mesél majd a hálózatkutató, akinek előadását a Momentán Társulat előadása követi.

SZFE: Amphitryon (SZFE Globe, július 22.)

A Színház- és Filmművészeti Egyetem idén is külön helyszínnel költözik le a Völgybe, ahol díjnyertes kisfilmek mellett a vizsgaelőadásokat is végignézhetjük. Például a Moliére- és Kleist-szövegeket felhasználó Amphitryon című előadást is.

Platon Karataev (Hangfoglaló Udvar, július 25.)

Egyre szebb sikertörténet az indie folkos Platon Karataev eddigi útja, hiszen első nagylemezük az egyik leghallgatottabb magyar produkciónak számít külföldön, amivel párhuzamosan itthon is egyre nagyobb a táboruk. Talán az idei nyár az utolsó, amikor még nem nagyszínpadon lehet őket elkapni.

Örkény Színház: Az üvegbúra (Színház Színpad, július 26.)

Sylvia Plath kultikus drámája nem csak a kamaszkor és a felnőttlét közötti bizonytalan időszak, de a női identitáskeresés kulcsműve is egyben, amit az Örkény társulata egy absztrakt, elemelt díszletben gondolt újra.

Analog Balaton (Klinika Udvar, július 26.)

Egyre több fesztivál fedezi fel magának az elektronikát gitárral ötvöző párost, amely a technótól egészen a magyar alter dalok átdolgozásáig elég nagyívű műsorral készül. Az egyik legfrissebb, legszórakoztatóbb hang az övék az újgenerációs magyar előadók között.

Az élet értelme – Egypercesek száz percben (Momentán Udvar, július 28.)

Mácsai Pál kelti életre Örkény továbbra is aktuális, egy évszázad alatt mélyen a nyelvünkbe ivódott groteszk egyperceseit, amelyekhez kíséretként Lukács Miklós cimbalmozik.

Kaláka 50 (Kaláka versudvar, július 28.)

Ha Völgy, akkor Kaláka. Ráadásul Gryllusék a zenekar 50. (!) évfordulóját ünneplő műsorral érkeznek Kapolcsra, ahol az eredeti felálláshoz Huzella Péter és Mikó István is csatlakozik. A Kalákát persze ezen kívül is többször el lehet majd kapni a Völgyben.

A We Love Balaton a Művészetek Völgye és a MOL Nagyon Balaton partnere és médiatámogatója.