Több, mint 10 éve indult a Furmint Február mozgalom, ami ezt a Kárpát-medencei fajtát állítja fókuszba egy hónapon keresztül. Hatásait az egész országban látjuk, több borászat telepített furmintot az elmúlt évtizedben, az eredményt ma már kóstolhatjuk is.

A Balaton körül régen, a török időktől kezdve az európai szőlőültetvényeket szinte elpusztító filoxéra-járványig jelen volt a furmint, szigeti néven ismerték őseink. Vagyis már több száz éve bizonyított itt a fajta. Azt persze nem tudhatjuk, hogy milyen ízű volt a bor, hogyan készült, de az biztos, hogy királyi udvarokba is szállítottak belőle, tehát feltételezhető a magas minőség.

A Balaton körül talán Jásdiék láttak benne elsőként fantáziát, olaszrizlinggel házasítva készítik jópár éve Ranolder cuvée-jüket, néhány kivételes évjáratban pedig önállóan is palackozzák. 2006-ban Pálffyék telepítettek fél hektárnyit, elsősorban a klímaváltozásra reagálva, hiszen a furmint magabiztos savai miatt ideális lehet házasításokban. Az elsőt azóta több új telepítés követte, a Káli-medencében újra otthonra talált a fajta.

A kifejező savaknak köszönhetően pezsgőalapként is szóba jöhet a furmint, például a déli parton Garamváriék és Légli Ottó készített belőle tradicionális pezsgőt, ami hamar a fogyasztók kedvencévé vált.

A hónap első csütörtökén Budapesten rendezett Nagy Furmint Február kóstolón a Balatoni borrégió több pincéje kiállított, ezek közül ajánlunk öt furmintot.

1/5

Laposa Birtok – Kőkövön Furmint 2017

A furmint semleges aromatikájú fajta, szépen jeleníti meg a termőhelyet a borokban. Ha van termőhely a Balaton körül, ami kiemelten izgalmas ilyen szempontból, akkor az a tanúhegyek környéke, köztük a Badacsonnyal. Remekül érzi magát az itteni vulkanikus talajon is, ásványos, sokrétegű borokat ad.

A bor alapanyaga a Csobánctól keletre található szinte érintetlen tanúhegyen, a Köves-hegyen termett, bazaltban gazdag talajon. Illatában egyből érezhető a köves-ásványos karakter, idővel fehér virágok és körte csatlakozik mellé. A korty jó arányú, egyértelműen a virgonc savakról szól, meghatározó citrusos karakter, mellette körte, fehér virágok. A lecsengésben határozott sós ásványosság, a bort kortyolva szinte látjuk a bazaltkőtengert, ahol a szőlőt szüretelték.

Ára: 3300 Ft.

2/5

Szent Donát Birtok – Márga Furmint x Olaszrizling 2017

Csopakon több termelő foglalkozik a fajtával, a Csopaki Kódex is megengedi, hogy kis arányban furmintot házasítsanak az olaszrizlinghez, elsősorban a savakat támogatva. Ennél a bornál fordított a helyzet, hiszen itt a bor 80 százalékát adja a furmint, az olaszrizling pedig támogat. További érdekesség, hogy a bor nem került hordóba, kerámia edényben és tartályban erjedt és érlelődött 8 hónapig.

Illata egészen semleges, idővel némi zöldalma, mandula jelenik meg. A korty már könnyebben adja magát: telt korty, szép savak, részletgazdagabb az illatnál. Fehérhúsú barack, sárga alma és elegáns ásványos karakter, a korty végén pedig finom fanyarság, alighanem az olaszrizling hozományaként. Komolyabb húsok mellett is megállja a helyét, nekünk elsőre sertésszűz ugrott be valamilyen zöldséghangsúlyos körettel.

Ára: 3650 Ft.

3/5

Tornai Pincészet – Top Selection Apátsági Furmint 2015

Ha azt mondtuk, hogy a Badacsony izgalmas termőterület a furmint szempontjából, akkor ez ugyanúgy igaz Somlóra. Legkisebb borvidékünkön ráadásul az egyik legfontosabb fajta, az itteni borászok hatalmas tapasztalattal rendelkeznek.

Meghálálja a levegőztetést a bor, pár perc alatt sokat nyílik az illat, olyan gazdaggá válik, hogy alig győzzük szálazgatni: érett és aszalt gyümölcsök, édesfűszerek, viasz és méz. Az biztos, hogy érett alapanyaggal dolgoztak! Jó arányú a korty, feszes savakkal, ez nem ritka a somlói furmintoknál. A sav és gyümölcsök játékáról szól a korty, elsősorban almát és körtét érzünk, amit a hordó és finom ásványosság fűszerez. Érett borral van dolgunk, ennek minden előnyével, a klasszikus somlai stílust képviseli, a jelen borfogyasztóinak is értelmezhető módon.

Ára: 3400 Ft.

4/5

Gilvesy Pincészet – Váradi Furmint 2017

Gyakran hasonlítják a rajnai rizlinghez a furmintot, bár előbbi kifejezőbb aromákat tud felmutatni. A Kanadából hazatelepült Gilvesy Róbert Szent György-hegyi pincéjében mindkét fajtával komolyan foglalkoznak, de tény, hogy a rajnai némiképp előnyben van, hiszen abból már 50 éves tőkékről is tudnak szüretelni, míg a furmint pár éves telepítés.

A délkeleti fekvésű Váradi-dűlő nemrégiben még legelő volt, a bort kóstolva egyértelmű, hogy mindenki jól járt azzal, hogy ide telepítették a furmintot. Illatában elsőre kovakő, majd alma és körte. Előbbi a bazaltos talajnak köszönhető, míg utóbbiak a fajtának. Remek arányú korty, feszes, precíz szerkezet. Lédús gyümölcsösség, ízléses hordófűszerek, ez a furmint már most komoly mélységeket mutat, szép jövő áll előtte!

Ára: 4450 Ft.

5/5

Bussay Pincészet – Örökség Furmint 2009

A kevésbé ismert Zalai borvidék ugyancsak Balatoni borrégió része, így kerülhetet ide ez a különleges bor. A bor, mely generációkon keresztül ível át, hiszen a 2014-ben elhunyt Bussay László készítette még. A pincét lánya, Dorottya vette át, aki sokáig nem tudta, hogy mitévő legyen ezzel a borral. Végül férjével, Kis Tamással (akit Somlói Vándorként ismerhetünk) úgy döntöttek, hogy lepalackozzák és a pince alapításának 30. évfordulóját ünneplik meg ezzel a furminttal.

Mély színű bor, a kora leginkább itt tűnik fel. Érett illatában gyógynövények, méz, gyümölcsök kavarognak. Kerek a korty, savai még ma is feszesek, gyümölcsösséget is találunk, a hordó édesfűszerei pedig finoman kereteznek. Kora ellenére rendkívül energikus bor, ha ilyet tud a furmint Zalában, akkor érdemes vele foglalkozni.

Ára: 12000 Ft (erősen limitált tétel).

Címkék