Siófok az egyik legnagyobb átalakuló, ha az évszakok által módosított városképet nézzük. A tó bulifővárosa télre ugyanis elcsendesedik, a nyaralókra lakat kerül, de ilyenkor válik a település egy igazán élhető és szerethető dunántúli kisvárossá. Ekkor előtérbe kerülnek a tartalmas séták, a sportértékű túrák és a főszezonon kívül is kitartó vendéglők. Az északi part látványa pedig nem vész el télen sem, kivéve, ha köd vagy hóvihar van.

1/7

Nagy séta a Sió partján

Nyáron még két keréken gördültünk végig a siófoki rakparton, de a friss levegőn egy kényelmes sétára is alkalmas a Sió-part. A cikkünk írásakor épp felújítás alatt álló Baross hídtól tudtok dél felé sétálni – voltaképp ameddig csak akartok. Nagyjából az M7-esig érdemes, onnantól már inkább külterületen mehetünk tovább a gyér forgalmú kerékpárúton. Ugyan a fenti kép nyáron készült, télen is hangulatos tud lenni a Sió menti séta. Ha vízleeresztés van a Balatonból, akkor egy szabályos folyó mentén sétálhatunk, ha nincs eresztés és elég hideg van, akkor a befagyott csatornában gyönyörködhetünk.

2/7

Bringázás a szabadi fenyves üdülősoron

Akár a Sió mentén is lehet tekerni egyet, de két kerékre most más programot ajánlunk. Csinos fenyőfasort ültetett a századforduló környékén a tulajdonos veszprémi káptalan a Balatonaliga és Siófok közti kilométerekre. A déli partra vonattal érkező turistáknak a partfal aljában lévő, talajmegkötő funkciójú fenyősor az első markáns benyomása a Balatonról. Érdemes komótosan végigbicajozni a belvárostól az Indóház–Ady Endre–Baross Gábor utcákon kb. a balatonvilágosi vasútállomásig. Útközben a csodaszép feketefenyők mellett egészen változatos nyaralóépületeket nézegethetünk, és mivel közel a part, bármelyik, Balatonba torkolló utcán kigurulhatunk a vízig.

3/7

Túrázás Törekin

Télen-nyáron megkapó nyugalmat áraszt magából a Siófokhoz tartozó Töreki tórendszere. A mesterségesen felduzzasztott tavakkal párhuzamosan tanösvény fut egészen Töreki településig, útközben madárlesekről szemlélhetjük a téli tájat. Télen is megéri kijönni, forró teával kell a termoszt teletölteni, aztán irány a befagyott tavak és hóval fedett erdők világa!

4/7

Sajtharapás a Nübelnél

Ha már Törekin vagyunk, érdemes beugrani a helyi sajtkészítőmester-párhoz, Varga Évához és Nübel Olivérhez, akik remek tejtermékeket készítenek. Kiemelten fontos, hogy jelentkezzünk be előre, adjuk le a rendelést, mert az utcáról beesve nem tudnak kiszolgálni, hisz a rendelésekre épül a termelési rendszerük. A gomolyától az érlelt sajton át a grillsajtig sok sajt kapható náluk, de ordát, joghurtot és saját dzsemet is vehetünk. Télen azért érdemes meglátogatni Nübeléket, mert ilyenkor szoktak sajtot füstölni. A lényeg, hogy ne felejtsünk el előre bejelentkezni, a Facebook-oldalukon vannak az elérhetőségek!

5/7

A Varga Imre-életmű felfedezése

2019-ben hunyt el a Balaton egyik legnagyobb szobrászművésze, Varga Imre, aki ezer szállal kötődött Siófokhoz. Szobrai érdekesek, izgalmasak, nem a tipikus, pátosszal terhes kolosszusok, hanem arra biztatnak, hogy üljünk fel rájuk, érintsük meg az ércet. Siófok tele van Varga-szobrokkal, némelyik nem a belvárosban, hanem kiesőbb negyedekben merengenek. Érdemes őket megkeresni, korábbi cikkünk alapján is el lehet indulni, de a Köztérkép adatbázisa és térképe is segíthet a műkedvelőknek.

6/7

Panorámázgatás a Víztoronyból

A siófoki Fő téren található az a szép torony, ami több mint száz éve épült, a helyi ivóvízfogyasztók nagy örömére. Ma már a fő funkciója a panorámára éhes látogatók fogadása. Ugyan akad egy-két tízemeletes panelház és magas szálloda is Siófokon, a toronyból való kilátást azonban nem akadályozzák, így bőszen tanulmányozhatjuk a somogyi tájat, a Balaton vizét és az északi partot is. A cikkünk írásakor tobzódó járvány miatt a forgó kávézó nem látogatható, de így is egyedülálló élményben lehet itt részünk.

(FRISSÍTÉS: cikkünk publikálása után tudtuk meg, hogy a Víztorony a járványügyi korlátozások miatt egyelőre ZÁRVA TART.)

7/7

Tartalmas falatok a Déli Part BBQ-ban

Dacára a covidos időknek a tél közepén, februárban ismét megnyitott az átsült szegyek rajongóinak Mekkája, a Déli Part BBQ. Mivel közvetlenül a Sió partján helyezkedik el, a jelenlegi (elviteles, nem beülős) helyzetben összeköthetjük a falatozást a fent ajánlott Sió-parti andalgással is. Burgerek, toastok, marhaszegy, pho leves és még ki tudja, mi minden ehető itt, és ahogy azt a Nübel Sajtnál is írtuk, itt is okos dolog előre odatelefonálni és megrendelni az ételt.

Címkék