A cikkben a hamarosan újra aktuális, korábbi Év Strandétele verseny (mely szintén ezt a gasztróvonalat képviseli) kiemelkedő szereplőit is felsorakoztatjuk.
1/9
tiki
Orbán-Juhász Zsuzsa és férje álmodott egy merészet, és megpróbált hawaii életérzést csempészni a Balaton déli partjára. Bohém,
laza hely lett a végeredmény, ahol egészséges, gyerekbarát és máshol nem kapható fogásokat, galuskát, ricottás-tokhalfilés töklasagnét, burgereket, tarhonyapudingot és izgalmas leveseket kínálnak a megszokott
strandételek helyett. És ha már a leveseknél tartunk: kovászos uborkalevesük megnyerte
a 2019-es Év Strandétele versenyt is. Ha arra jártok, mindenképp próbáljátok
legújabb specialitásukat, a tépett kecskeburgert cideres pezsgőkáposztával.
Strandbelépő nem kell, a Tiki Beach egy szabadstrandon van.
3/9
A Konyhá
Szikra Gabi semmihez nem hasonlítható konyháját a balatonfenyvesi szabadstrandon találjátok. A kiadós reggelik, rizottók, "tépett" (pulled) húsok mellett olyan ételek is készülnek itt, amelyekre eddig nem volt példa: Gabi megalkotta már a szilvásgombóc alternatívájaként a polentával készülő Gombószát és a gofri és a tócsni szerelemgyerekét, a Gofcsit (ez utóbbi nem mellesleg megnyerte a 2018-as Év Strandétele versenyt is). És ha már az elismeréseknél tartunk: A Konyhám felkerült a Dining Guide 2021 Top 10 Alternatív vendéglátóhelyei című listájára is.
A Konyhám szabadstrandon található.
4/9
Port étterem és panz
Nem közvetlenül a strandon van (kb. 100 méter a távolság), de nem maradhatott ki az összeállításunkból a romantikus csatornaparti hely, amely évről évre változik és bővül.
A tematikus gasztrohétvégék speciális ajánlatai mellett mindenképp érdemes kipróbálni a Port Étteremben a burgereket, az olasz pizzát és természetesen a beach food kerációkat is. A 2020-as Év Strandétele verseny bajnoka, a BalaToros nevű étel a bundázott véreshurka és keresztúri káposzta szokatlan találkozásából született, a Marhaszegyes ciabatta lelkét pedig füstölt balatonfenyvesi Angus marhaszegy adja.
A étterem strandon kívül található meg.
5/9
Vitorlás bisztr
Zala és Zemplén megye ízei a keszthelyi városi strandon Biczó András és párja, Noémi hat évnyi ausztriai vendéglátózás után vágtak bele az akkoriban még úttörőnek számító projektbe, vagyis abba, hogy minőségi alapanyagokból készült, bisztró jellegű ételeket adjanak a strandon. Az idén paradicsomos cukkinigazpachót, harcsagyrost, bbq sertéstarját és más újhullámos strandételeket készítenek, házilag savanyított zöldségek társaságában. Olyan hozzávalókkal is találkozhatunk a kínálatukban, mint a bulgur, vagy a gersli.
Nem kell külön belépőjegy, a strand pénztárában kell jelezni, hogy ide jöttök enni.
7/9
Konyha-k
A balatonszepezdi strand bejáratánál található éttermet Schindele Botond nyitotta meg 2018-ban, több mint 20 éves vendéglátós tapasztalattal. Egyszerű, de minőségi hozzávalókra építkező ételeket kínál, mangalicakarajból készíti a rántott húst, pirítva adja a süllőpofát, de hideg leveseket, sült libamellet, grillezett halakat is szerepeltet az étlapon. Egy korlátlan levesfogyasztással kecsegtető, kétfogásos, limonádés ebédmenüre is befizethettek, ha túl nehéz választani.
A bisztró a strand bejáratán kívül esik, nem kell belépőt venni.
8/9
Kaló
A Kalózzal kezdődött minden, ők nyerték meg az első, 2015-ös Év Strandétele versenyt a már a balatoni gasztrotörténelmi Harcsa & Krumplival. Sok minden történt azóta: tulajdonosok, Nagy-Golyán Niki és Attila kibővítették és téliesítették a helyet, izgalmas mentes ételekkel, a vakáció idejére családbarát napi menüvel szélesítették a kínálatot. A Kalóz közösségi hely is, jógaóráknak, borkóstolóknak és rengeteg gasztroprogramnak ad otthont.
A strandra 8 és 19 óra között 300 Ft-os gasztrojegyet kell váltani, ezzel 2 órán lehet igénybe venni a strand szolgáltatásait. Aki 3000 Ft fölötti értékben fogyaszt a Kalózban és felmutatja a gasztrojegyét, 10% kedvezményt kap, vagyis visszakapja a gasztrojegy árát.
9/9
Fogas
A Kun család 2020-ban vette át a stafétát az előző tulajból, majd a família legifjabb tagja megalkotta a
keszthelyi halakból összeálló Hal erőlevest gombóccal, ami egyből (2020-ban) meg is nyerte az Év Strandétele versenyt (a Port Étteremmel holtversenyben). Ha kalandoznátok egyet a hekken és sült keszegen túli haluniverzumban, találtok itt fish & chipset, csípős-savanyú hallevest, füstölt tokhalas szendvicset és gambas pil pilt, (rákokat fokhagymás-csilis olajban). Érdemes kipróbálni a táblás ajánlat különlegességeit is, mert nem biztos, hogy ezek egy héttel később is szerepelni fognak a kínálatban.
A bisztró az utca felől is látogatható.